Kontaminace podzemních vod pesticidy a především jejich rezidui (pro které často nejsou stanoveny ani limity, ani ověřeny jejich vlastnosti) se stávají plošným problémem, kterým se zabývají průzkumy napříč Evropou. Zatímco na slunci a vzduchu probíhá zpravidla jejich degradace, v podzemních vodách je velmi omezená a zvláště některé chlorované kogenery jsou zcela perzistentní (dále se nerozkládají). V ČR tento problém řeší řada vodárenských společností, limity jsou přísné, řešení složité (nejlevnější ředění, odstraňování např. filtrací přes aktivní uhlí nákladné). U samozásobitelů se studnami to neřeší a nesleduje nikdo. Lze si z pár stovek koupit konvici s filtrem na aktivní uhlí.Příčinami není jen řepka, ale i náhrada mechanických agrotechnických postupů chemickými, zvláště u GMO plodin (např. kukuřice), které vypěstovánu odolnost např. jistému herbicidu, takže vesele rostou i když koncentrace pesticidů v plodině je vysoká. Zajímavé by bylo porovnání jakou zátěž pro náš organismus představuje pitná voda v porovnáním s konzumací pečiva, zeleniny a ovoce...