Přednáška zajímavá i z pohledu zákazníka. Aspoň víte, co vás čeká, když kupujete plody jahod z ciziny. Dříve jahody v balení začaly plesnivět už druhý či třetí den po závozu, teď kolikrát vydrží i pět dnů. Občas se používá i "jonizace", laicky se říká ozáření. Zeptejte se někde u jahodářů, co z toho mohou používat v ČR, co se stříká v Polsku. Za chvíli budou na spoustě míst stát prodejci českých jahod z Polska, ošetřovaných přípravky, ktré nejsou u nás povolené. Tady jsou pravidla trochu tvrdší i oproti D, NL, Esp. U nás se tím stříkat nesmí, ale plody ošetřené u nás nepovolenými přípravky dovážet ano. Doma je to na vás. Nastýlání, řídké řádky, podpora odolnosti nějakou tou přátelskou houbou nebo nějakým ekopřípravkem, sice třeba méně výnosné, ale odolnější odrůdy...