Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

V tom s vámi, pane Mikeši, souhlasím.Jeden z příkladů. Syntetické pyretroidy, namátkou Decis, Karate, ničí v ovocných výsadbách predátory škodlivého hmyzu. Ale ty samé účinky mají i přírodní pyretriny.


Nebo strobiruliny. Někdy v 60. letech jakýsi český inženýr si v lese všiml, že pod stromy na nichž parazituje penízovka obecná nerostou nikdy žádné houby. Usoudil tedy, že penízovka obsahuje nějakou látku působící proti ostatním houbám. A že by se toho dalo využít v ochraně proti houbovým chorobám. Avšak tato jeho myšlenka zapadla.
Až na konci století vývojoví pracovníci chemických koncernů tuto myšleku objevili, zjistili, co to je za tu látku v penízovce a podařilo se jim syntetizovat její molekulu. A tak firma Nowartis vyrobila první strobirulinový přípravek-Amistar. A hned si také pospíšily BASF a Bayer.
A v čem jsou tedy v ovocnářství používané přípravky Diskus nebo Zato škodlivější, než kdyby to byly čisté výluhy z penízovky?
Znal jsem jednu paní, která vždy říkala, že by nikdy na zahrádku žádné umělé hnojivo nepoužila, protože jsou to "jedy". Všechno vydatně zalévala slepičincem. Viděl jsem např. její až modré okurky salátovky. Kolik asi dusitanů do sebe dostala, než kdyby např. rozumně pohnojila ledkem?

Příkladů by se dalo uvést více. Ale každý se musí rozhodnout sám. Kdo nerozumí a především nechce rozumět, nechť to nedělá.
Plně souhlasím, že než nesprávně něco aplikovat, je lepší nedělat nic a nebo si nechat poradit a dodržovat všechny podmínky aplikace.
Na závěr. Např. insekticid Trebon. V ovocnářství registrován proti obalečům a pilatkám, lze ho však využít proti květopasu, sviluškám, vlnatce krvavé atd. Jeho úč. látka je složena jen z biogenních prvků a konečnými produkty jeho rozpadu jsou voda a oxid uhličitý. Nezanechává tedy, např. na ošetřeném ovoci, žádné zbytky cizorodých prvků a samozřemě ani v půdě.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika