Pohled zdejších přispivatelů na dané téma je dost příkrý, protože se jedná z velké části o odborníky v oboru, případně amatéry s hlubokými znalostmi a letitou praxí. Podívejme se na celou věc trochu mimooborově. Zajímá se každý strávník v restaurantu o technologii přípravy pokrmů? Pídí se zákazník autodílny po funkci dvouhmotového setrvačníku? Není tomu tak. Mějme pochopení pro nakupujícího, když nám lidově a laicky pokládá otázku: "Máme rádi Goldeny (Rubíny, Galy), nemáte tam něco podobnýho?" Důvody, kvůli kterým lidé navštěvují zahradnictví a školky, v sobě obvykle neukrývají touhu hluboce se napít ze studnice ovocnářské moudrosti, nýbrž jsou velmi prozaické - nákup mi poručila tchýně, chceme něco na zobání pro děti, sousedi to maj' taky, stromy nedaj' tolik práce... Situaci ovšem nevidím vůbec kriticky, jelikož se značná část třicátníků zabývá samozásobitelským a krajinotvorným ovocnařením na pokročilé úrovni.