Zdravím
Velice mě těší, že alespoň většina kritiků Strýmky přiznává, že ji mají jako neudržované stromy nad kterými zalomily hul. Já osobně jsem měl potěšení pěstovat Strýmku v intenzivním sadu kde plnila funkci opylovače ve stáří 40 let na A2. Musím přiznat, že mě velice překvapila a její pomluvi se mi vubec nepotvrdily na pravdě. Strýmka v udržovaném pěstování mi vykazovala každoročně plody velikosti Šampionu a plody byly poměrně vyrovnané. Je pravdou, že Strýmka po dozrání hromadně opadá (bez ůhony na plodech) tak jak to dělají i některé nové odrudy(Melodie...) Díky teplým a dlouhým podzimům je Strýmka jedlá i na podzím s chutí mírně nasládlou s tonem zvláštního buketu. Musíme si uvědomit, že Strýmka byla pěstována hlavně jako moštová odruda a konzerva do další sklizně žňovek. Nikdy nebyla jako hlavní stolní odruda. Kdyby jste měli možnost degustovat mošty tak to vyhrajou vetšinou právě ze Strýmky a Parmény než z Bohemii a Rubinoly či Šampionu - techto odrud jsou mošty doslova odporné. Odruda Fuji má vynikající mošty a plody. Staré odrudy se rozlišovaly a také pěstovaly podle zpúsobu jejich používání. (stolní, moštové, kuchyňské neboli štrudláky a krmné) toto rozlišování se při degustacích také musí akceptovat a ne vše hned zhatit a smést ze stolu.
sadař vlada