Netroufám si s Vámi polemizovat o aktuálnosti oné knížky.
Ale o čem mohu polemizovat je naše zkušenost - na podzim zpracováváme 5 vzrostlých stromů jabloní. Nepamatuji se, že by nám to trháčkem trvalo déle jako jedno odpoledne na jeden strom i s přebráním plodů (červivé či otlučené zvlášť) a přepravou do sklepa. Naše stromy teda nejsou ty úplně obrovské (na šířku a výšku mají tak 7-8m)
Tento a minulý týden jsem po volných chvílích zpracovával 3 středně vzrostlé stromy žňovek (ty jsem nechal opadat, naházeno do odšťavňovače - drť nechám odkapat přes sítko na mošt, kaši jsem sušil ve výborné sušičce Excalibur na placky - žňovky jsou dobré na sušení a odšťavňovač mi odstraní veškeré šlupky a jádřince - placka se potom rozplývá v ústech a má příjemnou sladko-kyselou chuť. Ve 4 lidech a jako delikatesa pro návštěvy mohu garantovat, že do roka, max. do dvou (kdy má žňovka stejně přestávku) zmizí.)
Zatím se dělíme i s rodiči, takže jablka mizí. Vypijeme hodně moštu. Na jaře toho moc nezbyde. Až budou kachny/slepice, budou ty méně jakostní mizet ještě rychleji...