Máte pravdu Ondro! Grávštýnské je naozaj chutné, pripomenul ste mi hektické vlákno Staré odrůdy jabloní- Slovácko. Napr. pán P (182.227) v ňom tvrdil, že staré jabloňové odrody stáli za starú bačkoru, dobrých jabĺk je v nich "zatraceně málo..."Ja si naopak myslím, že na mnohé skvelé odrody našich dedov a pradedov sa neprávom zabúdlo. Boli medzi nimi aj odolné a nenáročné sorty, ktoré sa takisto nemuseli striekať a pritom ovocie bolo skvostné, s korenistou chuťou. Príkladom je Blenheimská reneta alebo napr. dobre vyzretá Kanadská reneta. Grávštýnské znesie aj zamokrenú pôdu, je intenzívne voňavé, šťavnaté, korenisté, proste pochúťka, ale bohužiaľ má nižšiu plodnosť, plody padajú vo vetre, sú náchylné ku krenčeniu, k rakovine dreva, k chrastavitosti, má slabú mrazuodolnosť... Táto odroda je súčasne aj príklad toho, prečo sa šľachtitelia nepokúšajú zaradiť všetky chuťovo kvalitné staré sorty do svôjho programu. S tým sa musíme zmieriť. Ale súhlasím s Vami, že by občas mali siahnúť do staršieho genofondu. Napr. rezistentnú formu Čisteckého lahôdkového by som si rád vysadil.