Ja mam pocit, ze v teto diskuzi neustale dochazi k nedorozumeni. Vami zminovany seznam povolenych odrud je smerodatny pro velkoovocnare, kteri musi mit na zretelli predevsim ekonomickou stranku veci a proto si nemuzou dovolit riskovat a vysazovat odrudy, o ktere nebude mit verejnost zmanipulovana supermarkety zajem. Toto forum ale, domnivam se, neni urceno pro velkopodnikatele. Drobny hospodar si vetsinou vysazuje to, co mu samotnému chutná a pro co najde vyuziti. Pestra paleta chuti a vuni, kterou nabizeji stare odrudy je neoddiskutovatelny fakt. Dalsi lide maji zajem hospodarit extenzivne a kombinovat treba sadareni s chovem dobytka.I pro ne maji stare odrudy na vysokokmenech smysl. Z urcitych starych odrud hrusni a jablek jsou vynikajici susene krajanky anebo takove hruskove povidla (mlask). Z dalsich se da vyrobit vynikajici most, vino nebo palenka. Nektere se daji pouzit ke krmeni dobytka a jine zase k vareni a peceni. Kdyz strom dokonci svuj zivotni cyklus, jeho drevo se da vyuzit k vyrobe nabytku (hrusne, tresne). Mnozi lide se dnes snazi zachranit kulturni a prirodni dedictvi svych predku a zachrana starych odrud muze byt pekne hobby. Je to mnohem komplexnejsi problematika, nez se nam snazite namluvit.
Cela tahle valka mezi zastanci starych a novych odrud je uplne zbytecna. Kazdy ma proste jine moznosti a jine pozadavky. Nekdo chce na zahradce par rezistentu na malo vzrustnych podnozich, nekdo ma louku a chce vysadit sad z vysokokmenu. Nekdo ma vice mista, nekdo mene. Nelibi se mi, ze nekteri lide tady musi neustale druhym vnucovat svuj jediny spravny nazor a cenne stare odrudy hazet smahem do propadliste dejin (treba jen proto, ze nepochopili jak se daji vyuzit a v cem spociva jejich hodnota).