Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Otázka je, čo sa myslí pod pojmom optimálna poloha. Keď som v r. 1978 slúžil vo VZS, priniesol mi kamarát uprostred leta zo svôjho sadu v okolí Liberca a z pivnice na chalupe jablká James Grieve a Čistecké lahôdkové z minuloročnej úrody (!) a chutili ako na začiatku konzumnej zrelosti, bez náznaku vädnutia šupky. Každá odroda dáva rôznu kvalitu svojích plodov v rôznych klimatických podmienkach. Nadm.výška, vlhkosť vzduchu, striedanie denných a nočných teplôt... výrazne ovplyvňujú kvalitu a uchovateľnosť jabĺk. Pokiaľ ide o degustačné komisie, myslím si, že tá hrstka posudzovateľov nepredstavuje vždy ideálnu vzorku drvivej väčšiny konzumentov, takže ich subjektívne hodnotenie môže "vyniesť na Olymp" odrody, ktoré by mnohí považovali za priemerne chutné. Často zohráva úlohu asi aj "národná hrdosť" alebo lobbing pestovateľov (Rubín, Bohemia). Termín degustácie býva často v čase, kedy neskoré zímne sorty sú ešte pred zenitom konzumácie. Je to téma na dlhú diskusiu.
Paľo