Nu, je otázkou, jestli se na pravdě nezakládá tvrzení mnohých diskutujících nebo pana Vaška. Kdyby to šlo bez chemie, tak by profesionální pěstitelé neutráceli tolik námahy za ošetřování a peněz za pesticidy. Pokud p. Vašek ví jak na to, nechť si to dá patentovat, vydělá tím obrovské peníze. Sám pěstuji jablka taky prakticky bez pesticidů. Ne že by to nešlo. Ale počítám s tím, že 3/4 úrody skončí v moštu. Kdybych měl 3 jabloně, tak si ten luxus nedovolím. Sem tam se zadaří rok (např. 2000),kdy se strupovitost prakticky neobjeví a obalečů je poskrovnu. Ještě lepší byl rok 1986, otázkou je, nakolik tomu napomohl pšouk v ukrajinské elektrárně.
Poslední místa v degustacích nejsou dána lobbingem propagátorů novinek. Při všech degustacích, kterých jsem se zúčastnil byly ochutnávané vzorky anonymní. Odrůdy se rozkryjí až po skončeném hodnocení. S coxovkami je to stejné jako s goldeny, starkingy, jonathany. Vyrostou a sklidíte je všude, ale chutnají jen v dobrých polohách. Ti kteří mají dost místa na zahradě, že si ji z piety vysadí, obvykle zahradničí v oblasti, kde není o půdu nouze, To bývá jen výjimečně v zemědělsky optimálních polohách.