Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Ešte raz Dobrý deň Petře! Nie si sám, kto považuje chuť koxovky za najlepšiu medzi jabloňami, je to asi aj väčšina konzumentov jabĺk v Anglicku. Nie bezdôvodne som pestoval Kid´s Orange, pestujem Pinovu a skúsil som aj Braeburn, ale pravá chuť koxovky sa asi napodobniť nedá. Najlepšie by nám o Cox´s Orange Renette porozprával vynikajúci pomológ Ing. Bouchal, keby bol ešte medzi nami. Chodil som na jeho prednášky v r.1978 do Náprstkova múzea v Prahe. Okrem histórie napr. amerických praotcov odrôd 60.-80.rokov min. storočia- Mc Intosh, Starking, Golden Del. aj. vedel detailne porozprávať o skúsenostiach s pestovaním nových krížencov a bezpečne poznal všetky plody prinesené na prednášku. V 80.rokoch som sa snažil zohnať stromček aspoň Cherry Cox, ale bezvýsledne. Coxova reneta neznáša suché počasie, pukajúca šupka je lákadlom pre hmyz a plesne. Anglicko má vlhkejšiu klímu, preto sa jej tam darí lepšie. Neviem či aj teraz, ale donedávna patrila k najviac predávaným odrodám jabĺk v U.K. Z rezistentných odrôd bohužiaľ nemá žiadna takú chuť. Najviac ju pripomína k chrastavitosti tolerantná nemecká Pinova, ale nie je taká šťavnatá a pripadá mi zas až moc "navoňaná." Jej skladovateľnosť a nevyčerpateľná úrodnosť z nej robí sortu, ktorá si zaslúži svoje miesto v záhradke ako akýsi "dubbler" koxovky. Odporúčam bujnejší podpník alebo prebierku plodov, aby sa nebrzdili prírastky vplyvom úrodnosti. Paľo