Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Přemýšlel jsem o tom, jak si každý prosazujeme svůj názor a příliš neposloucháme druhé. Přitom není jen jedna pravda. Konkrétně ke tvaru stromů - jde o několik základních faktorů:

1. Poloha a rozloha zahrady a možný výskyt zvěře. Zahrádky v koloniích si přímo říkají o ovocné stěny, k rodinným domkům více "pasují" zákrsky či ČK, i když nic proti stěnám nebo podobným nižším tvarům. Větší sady s ev. podplodinami bývají osázené vysokokmeny s velkými vzdálenostmi řad.

2. Vliv tvaru a podnože na vybarvení a zejména na skladovatelnost  (velký vliv má i zatravnění, sklon, lokalita...). I odrůdy jsou pro daný tvar vhodné či nevhodné. Rubína bych asi ve stěně pěstovat nedovedl, Čistecké či Matčino asi také ne, ale mohu se mýlit, stěny moc neumím.

3. Věk a fyzička pěstitele. Tady je ta moudrost, na kterou jsem přišel vlastní hlavou a vetchým tělem. Polokmeny a vysokokmeny bych sázel v létech, kdy bystré oko a pružný krok (daleko dohlédne či seskočí), tedy do třicítky. Do deseti let zaplodí, mezi čtyřicítkou a padesátkou je snad ještě ze štaflí oblezu, možná i o deset let déle. Nu nevím, zdá se mi, že je mnoho VK, které raději majitelé nečešou. Jde o stromy postarší, majitele neznám. Možná, že raději nakupují ovoce v hypermarketu i s barevnou nálepkou.

ČK - radil bych do padesátky, ale sám se neposlechnu, mám je rád.

Nižší a nízké tvary, stěny, ministromky na pidipodnožích apod. už vůbec neodsuzuji. Je-li již hlava trochu skloněná, oko optikou zdobené, trup nachýlený, či slabá a něžná ženská ruka - snáze se pracuje z pevné země než ve výšce, člověk si krásu plodů i více užije, jen je třeba téměř každodenní péče - vyvazování, stříhání, postřiky, okopávání, hnojení  - ale pokud je člověk "u toho", pak je to i radost.

Nu, jen jsem chtěl upozornit, že zasadit strom nebo tulipán není totéž. U stromu je třeba myslet na budoucnost a to i na tu méně radostnou v pokročilém věku.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika