Zmlazení Charneuxské hrušně



Dobby - (20) - 241.21 (?) 
16.2.2019 10:13, zobrazeno: 3397x

Hledám radu, kterak nejlépe naložit s nejmilovanější hrušní na naší zahradě. Miluje ji manžel, maminka, dcera, včely jednoho souseda, sršni druhého souseda, naše vosy a i já ji mám ráda.

Bohužel s ohledem na vzrůstnost stromu toho víc zpracují již zmínění hmyzáci a na nás zase tolik nezbyde. Koruna začíná ve 2,2 metrech, roste strmě nahoru, spodní větve začínají usychat, produkce nejvíc klasicky v horní třetině, tzn. 8 metrů nad zemí. Nejsem schopná v této výšce provést jakýkoli postřik, nejsem schopná sklidit z této výšky plody, takže mi padají na zem, kde se rozprsknou, takže pak nejdou posbírat, slétají se na to další hmyzáci, dcera po nich šlape... Prostě je třeba s tou hrušní něco udělat.

Návrhy - nechat ji jak je a nadále krmit hmyzáky, špačky a občas si něco ukrást pro sebe, radikálně zmladit a zkrátit cca na polovinu, zapěstovat korunu znovu třeba přes dvjoitý zpětný řez více naširoko, zkrátit ji deset cm nad zemí a zasadit někde jinou, nebo ji přeroubovat na jiný strom.

Děkuji, Dobruška



Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.60 (?), 16.2.2019 12:56
Môj názor: Pri pohľade na tú fotku by som túto majestátnu hrušku-dámu nechal na pokoji. Vzhľadom na výšku kmeňa a charaker rastu konárov by prestavba s radikálnym znížením koruny asi nepriniesla výrazný efekt a bola by veľmi prácna. Do takýchto stromov by sa už nemalo drastickejšie zasahovať. Ak tak iba orezať konáre ktoré usychajú. Takže môj návrh: starú dámu ponechať tak ako je a pomaly chystať jej nástupkyňu - buď zakúpením nového stromčeka, alebo (ak ju chcete geneticky zachovať) tak preštepením. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 17.2.2019 9:01

Myslím, že o zmlazení hrušně by bývalo dobré se zajímat před pár desítkami let. Ordrůda Charneuská se vyznačuje typickým růstem - veškerá síla jde do kolmo rostoucího kmene, postranní větve bývají poměrně slabé. Řez Charneuské tak spočívá v trvalém potlačování růstu terminálu. Ve Vašem případě se vytvořilo těch kolmých "kmenů" hned několik, což ještě zhoršilo obrůstání větvemi.
   Z dotazu paní Dobrušky cítím, že se spíš s hrušní hodlá vypořádat natrvalo a chce posvěcení, že zmlazení není možné. Tedy: strom, i když nebyl řádně zapěstován je krásný a mohl by žít ještě dlouho. Úrodu, kterou přinese, dá nově zasazená hrušeň až za hodně let. Ovšem přetvořit takový strom v mladou hrušeň, kterou sklidíte z dvojáku, efektivně nelze.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Dobby - (20) - 241.21 (?), 17.2.2019 14:13

Bohužel, před pár desítkami let nebyl strom můj - a i kdyby byl, v té době by mi nikdo nepůjčil pilku do ruky.

S tím trvalým vypořádáním byste měl pravdu ještě minulý rok touto dobou, to mě zastavila jen rodina - byla jsem přehlasována. Ale loni byla tak skvělá sezóna na hrušky - alespoň tady u nás na Vysočině - že jsem teď spíš chtěla poradit, jak zlepšit její využitelnost - aby bylo víc hrušek pro lidi a méně pro špačky a hmyzáky. Jako jedno z možných řešení jsem viděla právě snížení a zmlazení. Dlouho žít rozhodně ještě bude, určitě dokud nezapěstuji několik nových stromů, aby byl na zahradě alepsoň trochu stín. Ohledně velikosti úrody - hrušek na ní bylo oprevdu hodně, ale pokud bych spočítala, kolik jsme jich spotřebovali (ztráty opadem, červivostí, vosami, sršni a špačky), mám pocit, že s pětiletou hrušní bychom na tom byli možná i lépe.

Děkuji velice za odpověď. DK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 189.156 (?), 18.2.2019 8:06

Připojuji se k již zmíněným názorům. Efektivní přeměna kouny není už v této životní fázi možná. Z mého pohledu typický příklad stromu, který by se měl již nechat na samovývoj. Před dvaceti lety by bylo jistě možno do strom říznout i poměrně radikálně a on by posléze vytvořil novou, dostupnější korunu. V tomto stadiu ovšem už by reakce nebyla dostatečná. Smiřte se prostě s tím, že budete muset použít na obírání plodů dlouhý žebřík...

                   Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 234.53 (?), 17.2.2019 21:28
Tá hruška je krásna. Ak robí radosť rodine a aj vám, tak by som s ňou nič nerobil. Aby ste potom neľutovali, keď už bude neskoro. Najlepším riešením by bolo, keby ste našli niekoho, kto by dokázal obrať plody aj z takej výšky. Mali by ste aj krásny strom aj ovocie.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.239 (?), 18.2.2019 7:07

Já jsem si jistý, že citlivý řez by této hrušni-i lidem pod ní výrazně prospěl. Taky hnojení prodlouží život ve zdraví. Obtěžující hmyz se dá jednoduše redukovat. Kvalitní-bezpečný žebřík je správná cesta ke spokojenosti, česáček-trháček vám umožní sklidit spoustu plodů, aniž by se znehodnotily pádem z výšky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Dobby - (20) - 241.21 (?), 18.2.2019 19:54

Česáček mám, na třímetrové teleskopické tyči - oberu první třetinu stromu, a to i když stojím na dlouhých štaflích. A cítím se u toho velmi statečně, protože opravdu nemám ráda výšky.

Asi si budu muset párkrát do roka najmout plošinu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 26.152 (?), 18.2.2019 20:25

Myslím, že mírný postupný řez by se dal u tohoto stromu použít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika