Výsadba hrušně



hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 31.152 (?)
1.11.2019 9:11

Doporučuje se jako zásobní hnojení na dno jámy smíchat 300g síranu draselného, 300g superfosfátu, podle typu půdy případně i 1-2kg dolomitického vápence s původní zeminou. Otázkou je, kdy kdouloňová podnož proroste k těm 60cm.

Pro zasypání kořenů stromku smíchat kompost s vykopanou zeminou. Horní hlínu dat ke kořenům, spodní horší nahoru.

Kdouloň bude potřebovat oporu dlouho, nejlépe na trvalo. Takže pokud máte 3m železnou trubku, použijte ji.

Já stromek nezasypávám na kopec, dělám kolem stromku mísu pro zalévání, takže až zemina se stromkem poklesne, mísa je hotová.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3,  4   
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 31.10.2019 23:30, zobrazeno: 12988x

Nerada bych při výsadbě hrušně na kdouli něco zanedbala, vzhledem k tomu, že je mnoho zahrádkářů - sadařů, kteří mají s růstem hrušní po výsadbě problémy i přesto, že nic nezanedbali. Proto jsem se snažila z různých zdrojů nastudovat, jak správně postupovat a zde je výsledek:

- vykopat jámu 80 cm širokou a 60 cm hlubokou
- dolní část jámy vysypat spodní zeminou smíchanou s kompostem
- zatlouct kůl
- zkrátit kořeny stromku do živého, bílého dřeva
- namočit do vody na 2-6 hodin
- při zasypávání hlínou stromkem mírně třást
- po zasypání kořenů hlínu sešlápnout a zalít (10-15 litrů)
- místo štěpování musí být nad zemí (jako ve školce) + 5 cm na slehnutí
- navršit zem přes štěpování (do jara)
- přivázat volně do osmičky ke kůlu

Prosím o posouzení, zda je postup správný, není něco zanedbáno, nebo špatně. Dále mám tyto dotazy.

A) Půda:

1. Půda je celkem kvalitní hlinitá černozem, ale pouze menší vrstva, asi 30-35 cm, pod ní je zhruba 10 cm vrstva horší přechodové země smíchané se zbytky ze stavby s kamením a sutí a pod ní už jenom ta suť. Bude jáma o uvedených rozměrech 80x80 cm a hloubce 60 cm vyhovující? Někde se uvádí pro hrušně hloubka 1m, ale to je asi pro semenáče, kdouloň snad koření mělčeji.

2. Suť zespoda vyhodím a přechodovou zem mám v úmyslu vylepšit kompostem, v jakém poměru (to jsem se bohužel nikde nedočetla)?

3. Můžu dospod ještě nasypat nějaké listí abych tam dostala co nejvíc organiky, nebo raději ne?

4. Někde se uvádí, že je dobré do země dospod a k okraji jámy přidat superfosfát a síran draselný, mám to udělat a kolik? V izahradkar.cz je uvedeno na 1 jámu 1 kolečko - 2 kolečka kompostu, 1 kg síranu a 1 kg superfosfátu, to mě ale přijde hrozně moc.

B) Kůl:

1. Se zatlučením kůlu hlouběji, než bude hloubka vykopané jámy bude problém, do té sutě nic zatlouct nejde. Pokud bude tedy jáma hluboká 60 cm, bude kůl ukotvený v této hloubce dostatečná opora?

2. Někde se uvádí, že má být kůl na návětrné straně (u nás SZ), většinou že má být na jižní straně, aby přes poledne stínil kmínek. Co je lepší?

3. Vzdálenost stromku od kůlu se někde uvádí 10 cm, někde těsně u kůlu. To druhé je asi špatně, kmen časem zesílí, ale 10 cm mi přijde zase hodně, jak daleko ho dáváte?

4. Také se uvádí, že se má opálit část kůlu, která bude v zemi, jinde zase že se má celý namořit. Co je lepší?

5. Nemohla by být místo dřevěného kůlu kovová trubka? Zatím kůl vždy po několika letech uhnil, i když byl namořený (opálit jsem nezkoušela). Neřešila jsme to, po několika letech už nebyl potřeba, ale u kdoulové podnože má zůstat trvale.

C) Ostatní:

1. Někde se radí, že se kořeny stromku můžou těsně před výsadbou namočit do hlinité kaše, nebo hydrogelu, děláte to?

2. Ve dvou zdrojích jsem se dočetla, že se půda před zalitím neušlapává, ale při zalévání se stromkem mírně třese, jako při přihazování země na kořeny. Není to lepší?

3. Mám kmínek stromku po výsadbě něčím natřít a čím? Okus zvěří tady ve městě nehrozí. V jednom zdroji bylo uvedeno natření bílým latexem, ale to se mi moc nezdá. Natíráte něčím stromky po výsadbě?

4. Mám po výsadbě zkrátit větve na polovinu? Někde se uvádí nezkracovat, jinde zase že se mají větve zastřihnout, aby se stromek v zimě nevysušoval.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 246.44 (?), 1.11.2019 7:00
Kdouloň mi chytá mnohem lépe než hrušňový semenáč. Dávám někdy dolů nastříhané větvičky, které se rozkládají pomalu a drží vzduch. Kompost je různý. Dal bych asi 20 litrů s 20 l spodiny. Do rohů dávám i suchý kravinec z pastvin 4x1 litr. Místo kůlu dávám kovovou tyč tl. 6-8 mm. Zabodnu ji snadno. Po 2 letech ji vytrhnu. Zastřihnutí větví na polovinu je potřebné. V předjaří ještě přistřihnu. Natírám vápnem proti slunci a škůdcům.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 189.109 (?), 1.11.2019 7:31

2 kolečka kompostu, po 1 kg minerálů je šílenost. Není to myšleno k 10 a více stromům? Dojte tam velký kýbl kompostu, smíchjte s původní zeminou, a pod to po hrsti každého minerálu. Tak, aby se nedotýkalo kořenů, ale kořeny k tomu prorostly.

Já to dělám ještě jinak - použiji ještě malý kýbl nadrobno drceného dřevěného uhlí (sám si ho vyrábím ze odpadního dřeva), do něj zamíchám tu hrst minerálů rozpuštěno ve vodě. Nechám nasáknout a toto dřevěné uhlí smíchám s ostatním. Ono pak udržuje vláhu a živiny u kořenů.

Kůl dejte na J stranu. Návětrná neexistuje, u nás fouká z různých stran a žádná nepřevažuje.

Dřevěné kůly neupravuji - v kvalitní zemině stromek dostatečně zesílí dřív, než kůl ztrouchniví a zlomí se (ano, u mých hrušní to neplatí blush). Ano, kovová trubka je trvanlivější.

Kůl netřeba nijak moc zatloukat, v 50 cm drží dostatečně.

Stromek namočit na den do sudu s vodou.

Mírně sešlapejte po zasypání (odstraníte tak vzduchové mezery v zemině). Pak vydatně zalijte a po vsáknutí zasypejte kompletně.

Stromek ničím nenatírejte, nemá to smysl. Malý stromek mi ještě nikdy jarním mrazem nepopraskal, a proti okusu nátěr nefunguje (mnohokrát prakticky ověřeno frown).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 1.11.2019 7:38

Důležité upozornění. Pokud vykopete hlubší jámu a vylepšíte půdu kompostem, počítejte, že půda časem i s vysazeným stromkem sedne a stromek se tak ocitne v jamce.  Proto by čerstvě vysazený stromek měl stát na kopečku a úvazek ke kůlu by měl být volný, aby sednutí umožnil. Kopeček by měl být tím větší, čím je jáma hlubší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 1.11.2019 14:10

Počítám s tím, že zem slehne, jenom nevím o kolik. Někde radili 5 cm, ale nevím, zda to na 60 cm hlubokou jámu stačí, nebo zda mám nechat víc? Jámu mám v úmyslu vykopat už v neděli a nasypat do ní tu zem s kompostem, aby si aspoň trochu sedla. Stromek budou posílat nejdřív 8.11., tak na to bude mít nejmíň týden, nejspíš déle.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.46 (?), 1.11.2019 7:49
Uvedené rozmery jamy prebohato stačia. Stromček väčšinou nechám vo vode 24 hodín, môže byť aj menej. Spodok jamy prerýľujem, zalejem vodou. Používam vyzretý kravský hnoj, ale dobre vyzretý kompost je tiež OK. Superfosfát ani síran draselný nedávam. Lístie tiež nie. Hnoj/kompost v primeranom množstve, príliš veľa už skôr škodí (zvyknem dať za 1-2 desaťlitrové vedrá. Ak je zem suchá, zalievam primerane aj v priebehu zasypávania. Dbám na to, aby sa medzi korene dokonale dostala hlina, pomôžem jej tam aj rukou. Bezprostredne na korene dávam najkvalitnejšiu hlinu bez hnoja. Ak je koreňový systém bohatý, rozprestriem ho symetricky do šírky pred zasypaním. Skracujem len zdrevnatelé korene, stačí 1-1,5cm (biele drevo), tiež korene ktoré sú poškodené vyorávkou. Vlásočníc sa nedotýkam. Hydrogél nepoužívam, ale jeho aplikácia nemôže uškodiť. Ušlapávanie pôdy robiť s mierou, nie tesne nad koreňmi a nie "na betón". Kôl zatĺkam až po zasadení, zo strany prevládajúcich vetrov (u nás od severozápadu), 15-20 cm od kmienika, uviažem slučkou. Nepoužívam drevené koly, v poslednej dobe dávam kupované umelohmotné, prípadne kovové (roxor). Zatĺkam do hĺbky tak, aby pevne držal a tiež aby neprekážal pri tvorbe budúcej korunky. Na záver navŕšim zeminu v tvare kužeľa okolo kmienika, do výšky cca 25-30cm. Výhonky zastrihávam až na jar (definitívny povýsadbový rez), niekedy ale ešte pred transportom - aby sa mi stromček zmestil do auta. Zastrihnutie hneď po výsadbe ale tiež nie je chybou. Bielenie kmienika hneď po výsadbe nerobím, občas bielim kmene starších stromov (určite nie latexom!), ale tiež to nie je nevyhnutné. Počas výsadby sa so stromčekom rozprávam - tiež to nie je nevyhnutné 😉. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 31.152 (?), 1.11.2019 9:11

Doporučuje se jako zásobní hnojení na dno jámy smíchat 300g síranu draselného, 300g superfosfátu, podle typu půdy případně i 1-2kg dolomitického vápence s původní zeminou. Otázkou je, kdy kdouloňová podnož proroste k těm 60cm.

Pro zasypání kořenů stromku smíchat kompost s vykopanou zeminou. Horní hlínu dat ke kořenům, spodní horší nahoru.

Kdouloň bude potřebovat oporu dlouho, nejlépe na trvalo. Takže pokud máte 3m železnou trubku, použijte ji.

Já stromek nezasypávám na kopec, dělám kolem stromku mísu pro zalévání, takže až zemina se stromkem poklesne, mísa je hotová.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 136.86 (?), 1.11.2019 10:32

Ke kdouloni rozhodně žádný vápenc.

Mitt.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Poool - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 115.144 (?), 1.11.2019 18:39

U té vaší zeminy, kde jak říkáte je jen slabá ornice a pod tím navážka, bych si zkontroloval jestli v té navážce nejsou zbytky vápenitých směsí.
Tam by kdouloň moc neprosperovala. Semenáč by si na převápněném stanovišti vedl lépe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 1.11.2019 21:31

Je tam hlavně kamení, zbytky cihel a nejspíš i nějaká ta omítka. Na druhé straně kdoule není rododendron nebo kanadská borůvka, jáma bude myslím dost velká s kvalitní zeminou, tak jestli k suti vůbec doroste a bude se jí chtít prorůstat dál, tak snad jí trochu omítky nezničí.

Pane Hlavatý, když jste pokácel tu Konferenci (případně něco jiného staršího na kdouli), jak byly kořeny hluboko? Podle toho obrázku mi přišly hodně mělké, ale fotka může klamat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika