Vrublovanie do razstepu
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.240 (?) 17.5.2021 14:53
O nedocvaknutí vůbec nemluvím, to je samozřejmě taky mínus. Mluvím o dobře vytvarovaných roubech a "podložkách", co do sebe dobře zapadnou, ale přesto nesrostou S kleštěmi se pracuje dobře a rychle, ale když nesrostou ani hrušky a to nebyly žádné "vlasy", tak to bude asi v těch kleštích, když jsem potom na stejnou "podložku" dal roub stejné odrůdy, ale do rozštěpu, a roste. Takže kleště už používat nebudu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 23.59 (?), 18.5.2021 8:01
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.240 (?), 5.5.2022 8:57
Pokud nejsou žádné reakce na tento druh roubování, tak asi nemá smysl se na nic ptát. Naprostá nepravda je ale to, že roubování do rozštěpu je vhodné tak leda pro rybíz, angrešt nebo vinnou révu. To je s prominutím úplná blbost. Jádroviny se ujímají tímto roubováním zcela běžně, ale co mě přímo udivuje je to, jaká je obrovská ujímatelnost roubů slivoní. Rouboval jsem letos asi 15 odrůd slivoní a všechno roste. Větší problém je u meruněk a to právě nevím, čím to je. Zásada číslo jedna je odebírat rouby v prosinci, kdy nejsou ještě narašené, jako tomu bylo letos už začátkem ledna. Uskladnit je v lednici a roubovat až tak na přelomu března a dubna. Že je roubům jedno, kde jsou uskladněné, jestli naroubované na stromě, nebo jinde nebude tak docela pravda, i když jistý rozdíl by tam byl, a to ten, že pokud by se roubovaly velmi časně, například v únoru, nenarašené rouby odebrané v prosinci, výsledek by byl asi jiný. Letošní zkušenost je taková, že se spíš ujmou pozdě roubované i pozdě řezané rouby, než narašené rouby, které stojí půlku zimy naroubované na stromě. U jádrovin a švestek je to asi jedno.
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|