Vonka



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?) 
4.11.2013 23:07

I přes jistou nedokonalost, jež se v případě Vonky vyskytuje v podobě silnější a hrubší slupky, je chuť dužniny jedním z největších překvapení tohoto roku. Pamatuji si už velmi matně na chuť Děkanky Robertovy, ale nějak takto bych si ji představoval. Specifická originalita Děkanky, stejně jako teď Vonky, spočívá pravděpodobně ve sladce kořenité chuti. V minulých letech, kdy strom Vonky zřejmě ještě neměl dostatek "sil", scházela jak sladkost, tak i kořenitost. Co se týče Jany, kterou Paľo zmiňuje ve svém předchozím příspěvku, tak můj stromek bohužel "babčí" dál i po přesazení a přinesl i poměrně drobné plody s chutí bohužel jen vyjímečně typickou pro tuto odrůdu. Pokud jde o špatnou kvalitu zaslaných roubů, tak se jednalo o v únoru odebrané rouby na podzim zasazených stromků. Nic lepšího na nich nebylo. Ovšem jednoleté výhony nebyly rozhodně proschlé, jen snad tenčí, ale i takové jsou leckdy schopné se po naroubování ujmout.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 252.217 (?), 5.11.2013 11:15

Myslím si, že odrůdy Vonka a Robertova Děkanka se kromě růstu nedají srovnávat.Obě rostou středně a rodí většinou na krátkém plodném dřevě. Tím podobnost končí, přestože Vonka vznikla volným sprášením Robertovy Děkanky. Vonka má vysokou plodnost a musí se protrhávat. Robertova Děkanka má slabší plodnost, poněvadž se dosti špatně opyluje. K dostatečné plodnosti je třeba opylení podpořit, vyplatí se to. Pokud se týká chuti tak ta je nesrovnatelná. Vonka má velmi nepříjemnou rzivou slupku, která je nahořklá a velmi znehodnocuje chuť. Proto ke konzumaci je ji třeba okrouhat a pak teprve je její chuť velmi dobrá, ale podstatně horší než chuť Robertovy Děkanky, kterou považuji za nejchutnější hrušku z celého sortimentu. Její nevyhoda je nízká plodnost a taky to, že má krátkou trvanlivost. Konzumovat se dá v říjnu a během listopadu trvanlivost končí, ale chuť stojí zato. Ještě se nestalo, že by se některý plod vyhazoval znehodnocený, všechny se zkonzumují. Zkoušel jsem ji i zavařit, kompot byl výborný, ale konzumace čerstvých plodů je lepší, tak ji už nezavařuji. Pěstuji ji již v třetí generaci od roku 1972.První dva stromky byly na semenáči a nynější stromek je na kdouli. Sehnal jsem ho v Rakousku pod názvem Comice, to je synonymum Robertovy Děkanky, poněvadž u nás nebylo možné nový stromek nikde sehnat. Vonku pěstuj od roku 1995 na hrušňovém semenáči, ale polovinu stromku jsem přeštěpoval Dicolorem, který se mě zdá chutnější něž Vonka. Pokud se týká chorob a škůdců, tak na Robertově Děkance se kromě mšice neobjevilo nic, na Vonce v některých letech mírně strupovitost a pochopitelně i mšice. Jinak souhlasím, že letošní rok zřejmě Vonce velmi vyhovoval, slupka není tak drsná a i chuť je velmi dobrá, Robertova Děkanka byla však chutnější. Lokalita pěstování je Jižní Morava. Pochopitelně můj názor je subjektivní a nemusí se shodovat s ostatními, nedovedu si představit já ani moje rodina, že by Robertova Děkanka nebyla ke konzumaci, tak jak se to stalo loni, kdy v květnu obě zmrzly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 5.11.2013 15:49

Děkuji za obsáhlý příspěvek do diskuse. Původně jsem myslel, že autorem je pan Vladislav Kaněra, ale jeho jméno jsem pod příspěvkem nenašel. Dovolte, abych suše předpokládal, že šlechtitelům šlo v případě Vonky o vyšlechtění odrůdy z co nejvíce podobnou chutí Děkance, při vylepšení její známé nízké plodnosti. Ať už křížením, nebo selektivním výběrem semenáčů s požadovanými vlastnostmi. Všeho ale nelze stoprocentně dosáhnout a tak tady máme u Vonky onu silnou a drsnou slupku. Jak oba víme, jde ale celkem snadno odstranit. Jsem jenom rád, že mohu od Děkanky očekávat ještě lepší chuť, než u Vonky, již tak velmi lahodné. Jak jistě víte, tak semenáč Děkanky Robertovy s názvem Generál Leclerk má taktéž zřejmě podobnou chuť, jako Děkanka, také s vylepšenou plodností, ovšem se stejně vysokými nároky na podmínky pěstování. U Generála Leclerka se leckdy uvádí chuť stejně dobrá, někdy i lepší než u samotné Děkanky Robertovy. U Vonky může být posun v menších nárocích právě na pěstitelské podmínky, než u Děkanky Robertovy a Generála Leclerka. Ovšem za cenu silnější slupky u plodů. To se nedá nic dělat. Jsem osobně velmi zvědavý na porovnání chuti těchto tří odrůd. Co se týče Vonky, tak přeplodila jednou a další rok vynechala. V posledních dvou letech je plodnost menší a tedy bez vynechání v dalším roce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 23.11.2013 18:29

Vonka je bohužel pouze "listopadová" hruška. A letos by to platilo jen do poloviny tohoto měsíce. A bohužel jsem, jako i u jiného ovoce, chválil její plody předčasně. A co, že se to na ní nepovedlo? Většina plodů byla bohužel přespříliš "natrpklá". V největší míře v blízkosti slupky, postupně se trpkost směrem k jádřinci, snižovala. Příští rok zkusím plody nechat na stromě "předpisově" až do konce řijna. Také jsem zvědavý, co přinese Děkanka s Generálem. Možné také je, že trpkost je způsobena špatnými půdními podmínkami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 227.36 (?), 23.11.2013 21:46

Ja som odrodu Vonka pred tromi rokmi skúšal prištepiť na Lucasovu, vrúbeľ sa mi ale neujal. Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 25.11.2013 11:09

Tak to je škoda, pane Jano, že se Vám rouby Vonky neujaly. Mohli bychom alespoň srovnávat. Třeba by jste měl lepší výsledky, než já. Kdyby se letos neobjevila v plodech ta trpkost, tak by byly velmi dobré, s očekávanou sladkou až sladce navinulou kořenitostí. Jsou i atraktivní. Silnější slupka se dá odstranit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 15.10.2014 21:34

Vypadá to, že i letos budou atraktivní, bronzové plody Vonky méně sladké a mírně natrpklé. Stačil by vyšší obsah cukrů a byla by to pohoda. Lahodná VILA pana Miloše Vysloužila je zřejmě chutnější odrůda hrušně s menšími nároky na půdní podmínky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 8.11.2014 18:12

S Vonkou budu definitivně končit. Jak se můžete přesvědčit s fotek, tak Vonka má sice velmi atraktivní "bronzové" plody, ale v chuti neuspokojuje. Nevím, jestli je to díky těžké jílovité půdě, ale dužnina zrnitá není. Naopak je jemně máslovitá, šťavnatá, ale stále mírně natrpklá a méně sladká, což narušuje celkový dojem z konzumace. A jak dopadla, pane 41.143, původní odrůda děkana Roberta, která sice nemá tak atraktivní plody, ale určitě lepší chuť?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 8.10.2015 19:22

Dobrý večer. Dnes jsem sklízel Vonky. Co je psáno, to je sice dáno, nicméně uváděná sklizňová zralost této odrůdy je zavádějící. Druhá polovina až konec řijna to zřejmě nebude, když plody už nyní "zůstávají v ruce". Jakost plodů už jsem několikrát zmiňoval. Na "děkana Roberta" zdaleka nestačí. Předčí "ho" snad jen svým vzhledem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 24.11.2015 19:16

Vonka končí. Neříkám, že je to její standartní chuť, ale u mě je to stále stejné. Nadějná kořenitost, ale i silně rušivá natrpklost. A jak je vidět, tak jí nikdo jiný ani nepěstuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika