Velikost stromů na kdouloni?



host - 192.76 (?) 
16.10.2014 8:59, zobrazeno: 5364x

Zdravím, jaká bude přibližně velikost korun hrušní Konference a Dicolor na kdouloni? Jde mi o to, jestli je mohu vysadit u sebe nebo by si moc konkurovaly- mám omezený prostor. Bohužel nevím o jaký typ kdouloně se jedná, ale předpokládám MA. Konference údajně tvoří kulovité koruny a Dicolor vysoké pyramidální. Obě hrušně budou ve kvalitní zemině. Bude stačit vzhledem k mělké hloubce kořenění kdouloní jáma hluboká 60cm?

Díky za rady

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 16.10.2014 9:32

Pokud je zemina kvalitní, připravená ve větší souvislé ploše, stačí výsadbová jáma menší. V horších pomínkách se nevyplatí tolik upravovat půdu v ploše a je lepší udělat větší výsadbovou jámu. Tedy i výsadbová jáma jeden rýč kluboká a tři rýče v obvodu (30 cm hloubka × 30 cm průměr) je dostatečná k osazení koše proti hryzcům a nasázení stromku s cílovou velikostí štíhlého vřetene. Mám takto tři hrušně po 1,5 m od sebe a 2,6 m výšky. Spodní patro je 0,3 m nad zemí a šíře 2×0,6 m. Je potřeba hlídat, aby strom nezačal tvořit náhradní bujný terminál, větve ohnuté do polohy plodonosného obrostu pak vyžadují už minimum řezu, spíše jen letní prosvětlovací.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 16.10.2014 9:44

Velikost korun se měří v jaké veličině?Objem v m³,nebo plocha v m²,výška v m, obvod m, litry?

Mám několik hrušní na kdouloních, a pokud cedulka neklamala, většina by měla být na podnoži MA.Dálší rozdíl ve vzrůstnosti  například podnože MA dělá jiný producent.Mám zkušenost,že stromky jednoho výrobce na podnoži MA sázím na jeden metr- rostou velmi slabě,a stromky jiného výrobce na MA na délku přes dva metry-rostou silněji.

Stromky na kdouli rostou přiměřeně, plodí brzy.Na drátěnku lze hustější spon, do řady řidší spon.Já mám málo místa, tak jsem metry šetřil, a sázel asi něco přes dva metry do řady.

Konference i Dicolor navíc jde zhustit více, protože slabě rostou, nejsou bujné.Uvedená hloubka jámy nic nevypovídá o kvalitě zeminy, půdním profilu, výšce spodní vody a jílu, záměru vylepšení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 192.76 (?), 16.10.2014 12:23

Půda na mé zahradě je asi následovná : 300m.n.m, Ph neutrální až slabě zásadité, tmavě šedá strukturní ornice asi do 35cm, potom již zemina okrové barvy s opuk. kameny a po 80 cm je rostlá opuka, někde více nekde méně zvětralá. Neřekl bych, že půda bude mít přebytek vápníku. Myslím, že se takovéto půdě říká Rendzina.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 16.10.2014 12:45

jestliže máte ornice nad 15 cm, tak na pojmenování "Rendzina" úplně zapomeňte. Rendziny, to jsou půdy, kdy na v bramorářských oblastech i jinde převádějí na trvalý travní porost.

Vy máte optimální profil pro sady a vinice. Výsadbové jámy bych dělal malé, jen tak aby se v nich dobře umístil drátěný koš proti hryzcům. Obecně bude limitní, jak jste na tom s vláhovými poměry.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 192.76 (?), 17.10.2014 6:04

Vlastnosti půdy na mé zahradě mě docela zajímají, o jaký typ půdy se tedy jedná? Včera jsem kopal jámu 100cm průměr a 60cm hloubka. Té vrchní ornice je méně - asi 25cm jak kde. Nevím zda je to optimální, když mám pevné podloží. Existují přece daleko hlubší a lepší půdy- černozemě. Vlastnosti své půdy jsem již stručně popsal. Na zahradě mě trochu trápí i mech, kopřivy nerostou. Voda se při zalévání velmi dobře vsakuje, půda je strukturní. Podle mne bude dostatek vápníku a hořčíku - peckovinám (broskvoně, meruňky) se daří. Odhaduji deficit fosforu, který s vápníkem údajně tvoří nějaké pro rostlinu nedostupnou sloučeninu. Osatatní prvky si nedovoluji odhadovat. červené žilky listů - nedostatek fosforu jsem taky nepozoroval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika