Strih na št.vřeteno



Stránky: 1,  2   
Zdeněk.J. - (4) - 55.6 (?) 
6.4.2018 20:42, zobrazeno: 6995x
Dobrý den.Mám Konferenci na semenáči a chtěl by ji zapěstovat na štíhlé vřeteno.Jde s tímhle něco udělat?Nebo vrátit do špičaku a zapestovat znovu z toho co naroste?Dnes zasazená, zastřižená ze zasil.zahradnictvi.Oporu ješte dodám v podobě nejspíš roxoru.Podle mě jsou ty větve moc silné k tvarovaní na št.vřet.,vrátil bych do špičáku a zapěstoval z nového obrostu.Jiný tvar pro mě nepřipadá v úvahu.Děkuji a omlouvám se, začínám.Janků Z.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.102 (?), 6.4.2018 21:09
Krásny stromček na klasickú korunu. Ak chcete štíhle vreteno, mali ste na to myslieť skôr. Hlavne si vybrať stromček na dulovom podpníku a nie na semenáči. A tiež s úplne iným obrastom. Samozrejme, dá sa tie konáriky odfiknúť a následne sa trápiť s vyväzovaním nových výhonkov do vodorovnej polohy (nečakajte že tak porastú samy od seba). Ja by som ten stromček určite neznásilňoval. Konferencia síce nie je bujne rastúca odroda, ale na semenáči sa s tým zamýšľaným š.v. asi dosť natrápite a bude Vám "ulietať do neba". IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Zdeněk.J. - (4) - 55.6 (?), 6.4.2018 21:38
Děkuji pane Hlavatý.Co jsem vyčetl ze zdejšich příspěvků tak hodně lidi si ztěžovalo, že jim Konference na kdouli v horších podmínkách nechce růst.A naopak doporučovali ji jako jednu z mála tvarovat na vřeteno i na semenáči.Bohužel jsem přes net objednával nějaké další stromky co bych v okoli nesehnal a tuto ač bych ji sehnal i zde a mohl si vhodnou vybrat k nim přihodil.Mám ještě Merkur na M26 a ještě mi přijde Rubinola a Admiral oboje na M9 a hruška Nojabrskaja na kdouli.Vše jsem plánoval na š.v. kvuli mistu.Jsem Podkrkonoší 340m.n.m.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.236 (?), 7.4.2018 12:57

mám 3 odrůdy hrušní a Konference roste na kdouloni nejlépe a nejvíce nasazuje květních pupenů, Dicolor a Bohemica rostou o poznání méně

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 49.89 (?), 7.4.2018 21:43

Já se na semenáči snažím pěstovat štíhlé vřetena Bohemiky, Williamsovy, Elektry, Generála Le Clerk, Děkanky, Dicolorky... S pomocí suché lokality a vyvazování to celkem jde. Krom zastižení na spičák je tu i další varianta. Stříhněte kosterní větve na vnitřní pupen, v létě je pak zastříhnete nad vyrostenými výhony z venkovních pupenů, které už budou vhodnější pro tvarování štíhlého vřetene. Zpomalí se tím růst kosterních větví a je tomu třeba uzpůsobit krocení terminálu, který začne utíkat a tvořit další patro, které bude mít tendenci přerůst patro první. Dále je třeba si poradit s bujnými svislými výhony, které vyráží z vodorovných větví... Jde to, ale je to pracné a pohled na znásilněné vřetena taky nic moc.




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Zdeněk.J. - (4) - 55.6 (?), 8.4.2018 20:27
Děkuji za inspirativní foto.Tak zkusim to zastřihnout jak píšete.Kvůli místu stejně z něj nic jiného než š.vřeteno udělat nemůžu.Když to nepůjde holt půjde ven no.Aspoň budu vědet co umí taková hrušeň na semenáči :).Nějak si to ošahat a načerpat zkušenosti musim.Nemám nikoho od koho bych něco mohl okoukat a naučit se.Střihem těch svých pár stromků budu za pár let snad chytřejší.Hezký večer.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.250 (?), 9.4.2018 0:43
Zdeněk.J.: Od toho štíhleho vretena Vás nechcem odhovárať, len jedna poznámka: S tým zaberaním miesta hrušiek na semenáči to nemusí byť také zlé ako si myslíte. Rezom a tvarovaním sa dá dosiahnuť veľa. Na fotkách môžete vidieť Lucasovu na semenáči (foto 1,2) a Boscovu tiež na semenáči (foto 3,4). Práve kvôli šetreniu miesta sú stromy tvarované tak, aby nezaberali príliš veľa miesta do šírky. Pravda, ich výška je už druhá vec (Lucasova 5m, Boscova 4,5m), takže rez a oberanie si vyžadujú veľký rebrík. Šírka stromov však nepresahuje 2,5-3m, teda zaberanie priestoru v horizontálnom rozmere nie je oveľa väčšie než pri štíhlom vretene. Úroda je ale niekoľkonásobne vyššia. IH




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.2 (?), 10.4.2018 15:22

Zatímco Dicolor a Williams mi na kdouli skoro neroste (mám problém získat dostatek silných letorostů k založení větví), Konference je tak akorát na vřetenový zákrsek - čtvrtkmen a vyhání i řadu metrových vlků. Naopak na semenáči jsem ji po bratru deseti letech neukočíroval a nepomohlo ani razantní sražení vrcholku, takže se mi do fotoaparátu ani nevlezlawink

Dicolor na kdouli
Dicolor na kdouli
Konference kdoule
Konference kdoule
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zdeněk.J. - (4) - 40.75 (?), 10.4.2018 22:46
Pěkné.Hm jestli by v mem případě nebylo lepší ji ještě vykopnout a darovat nějakému známému, který by ji mohl dopřát více prostoru na klasickou korunu.A zkusit sehnat na kdouli, což by snad bylo možno nedaleko v Jaroměři.Zase nerad bych pár let s ni bojoval, pak ji vykopnul a byl zase bez hrušek než by mi narostla jiná.Každopádně všem díky za přispěvky a inspirace.Nashledanou.Janků Z.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
cifo - (6) - 64.12 (?), 10.4.2018 22:58

Na duli mám ukrajinskú hrušku Striskaja v 2/3 je privľublovaná Konferencia.Vlani mala pár hrušiek/mráz/, tento rok očakávam lepšiu úrodu.Hruška má 5-6rokov.Podľa mňa sa vyvíja optimálne, rastie na obrábanej pôde/3-4cykloch hnojená domácim kompostom/.Konáre boli skracované a vyväzované /foto1/.Na jeseň som vysadil na duli moldavskú hrušku Nojabrskaja do vrcholu privrúblujem Bohemicu.

Na štíhlom vretene mám aj jablone, broskyne a skúšam egreše, ríbezle a jostu /foto2/ táto bola navrúbľovaná za zelena na meruzalku zlatú tesne nad zemou.

Josta
Josta
Striskaja
Striskaja
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika