No známe asi nebudú... Viete tie makovice - je šanca že sa jedná o Muškateľku šedú, no rovnako to môže biť miestná odroda. S tej druhej fotky, tie krajné dve: z nich lavá je 10% že je to Solanka (obvilke dlhšie hrušky z nevyraznými lenticelmi, údajne však zo zlých podmienok pôdnych či stanovištných môže tvoriť skoro cibulovité menšie plody),ak som to zle odhadol tak obe KRAJNE sú tie isté a potom to isto Solanka nieje, chcelo by to fotku tromu, viem si predstaviť skôr to že je to miestná odroda. Ta PROSTREDNÁ je asi hnilička - tých je mnoho lokálných variacii. Viem si predstaviť že všetky výborne chutia, že je s nich kválitný destilát, že sú výborné aj usušené, ba či aj do koláčou, marmelád. Takých rôzných letných lokálnych hruštičiek je mnoho a su zaujímavé, obvikle veľmi malé ale aj nenáročné odolné a úrodné, zvlášť chutnučké, je ich blaho degustovať. Sú to náhodné semenáče, krížence, vznikli náhodou, niekto ich uvidel a zachutilo. Potom si ľudia na dedinách odovzdáali, vymieňali pomocou vrúblovania lebo im chutili (pred 100 - 200 rokmi bolo štepenie bežná vedomosť vyučovaná aj na zákl. školách), mimo domácu lokalitu sa obvikle ďaleko nedostali a vedeli ich ľudia zúžitkovať často užitočnejšie než my dnes. Su to tzv. krajové odrody miestného významu. SMUTNÉ JE ŽE TIETO STROMI ZANIKAJÚ, NIK SA O NE NESTARÁ, pritom si odžili svoj kus histórie a užitočné naším predkom veľmi boli. Ak vás to zaujalo, najdite rady ako štepiť (i na tejto stránke najdete užitočné rady), preštepte (prevrúblujte) ich na plánky, alebo si kupte čo najlacnejšie hrušky s podnožov plánka - semenáč, nechajte rok aby sa zakorenil koreň a 2019, 2020 môžete štepiť - ak si to teda prečítate.