Solanka



Stránky: 1,  2   
host 
6.2.2006 1:50, zobrazeno: 20939x
Jsem pro Solanku. Je to původní česká odrůda, která patří do středních Čech. Tvoří sice dost velkou korunu, ale chuťově se jí málokterá hrušeň vyrovná.
zdraví Vítek
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Vladko - (19), 9.2.2006 20:31
Je to fakt. Chtělo by to nějakou vhodnou podnož. Je to první a kloudná hruška, i když moc nevydrží skladování. Dříve se pěstovala hodně.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host, 9.2.2006 20:33
Na královéhradecku je to běžná hrušeň, ale ubývá.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 85.27 (?), 27.8.2006 9:33
Solanky jsou chutné, ale trochu malé. Dobře rodí spíš na starších stromech. Mají ale jen krátkou dobu konzumní zralosti. Hodí se na pálenku, ale k jídlu jsou, řekl bych, dnes lepší hrušky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 32.142 (?), 9.8.2014 12:59

Solanku mám na zahradě a nevím, jak může někdo označit plody za malé. Měla (dokud rodila) až 350 dkg plody. Nikdy jsem ji nejedl zralou, ale ta chuť, když byla zelená, tvrdá a sladká. Znovu ji scháním, nebo podnož semenáč na přeroubování. Nejlepší hruška ve střední Evropě. Rostla v údolní nivě na černozemi, vespod písek a podnož asi semenáč podle vzhledu. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 7.147 (?), 12.7.2017 22:32

Solanka má svoje veľké výhody, vždy chuťovo dobrá aj v horších pôdach, vyžších polohách a horších stanoviskách, v dobrých podmienkách (hlavne hlboká čierná zem - naplaveniny) vynikajúca. Dobra je aj ak keď sa týždeň dopredu predtrhne, vydrží potom prepravu aj dlhšie skladovanie (max 2. týždne) - preto to bola kedysi výborná tržná hruška vyvážaná s Československa aj do zahraničia. A nakoniec je aj výborná na pálenie.

Má aj takú svojsku zvláštnosť že v dobrých hlbokých čierných pôdach (napríklad v naplaveninách) sú plody skôr podlhovasté a chuťovo lepšie, v horších krátke - cibulovité.

Má však jednú zásadnú nevýhodu, do plodnosti sa dostáva príšerne neskoro 8 - 15 rokov. Je obrovská vzrastom - dá sa však štepiť aj na dulu (radšej s medzištepením), aj tak zle vstupuje do rodivosti (ale snaď skôr). Dobré rodí až keď je naozaj vekom staršia. Preto súboj o vyžšie polohy prehráva s Clappovov, ktorá sama po výsadbe / štiepení skoro neplodí, ale plodí skôr. Solanka má však ušlachtilešiu chuť, než Clappová aspoň v dobrých pôdách.  A v nižších polohách je v poronaní s Wiliamsovou výhoda iba taká, že je otužilejšia v kvete i dreve voči mrazom. Veľké neskoré mrazy sú na dolniakoch posledného času jaksi časté (teda aspoň na Slovensku).

To všetko sa o nej dozvedáme zo starých pomológii, ale aj novších skúseností. Napriek tomu si zasluhuje, pre svoje výhodné vlastnosti záchranu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 153.112 (?), 12.2.2018 19:33

Ťažko túto hrušku ťažko pomologicky zaradiť, no mäže ísť o Solanku. V n. v. 620 m. n. m. Lipt. Mikuláši v areáli akýchsi starých budov, jej konare trčia cez plot. Asi 5 m. južne od nej rastie topol z meter a pol hrubým kmeňom JV. od nej budova, cez leto na ňu svieti slnko možo 1 h. od výchudu a 3-5 h. od západu. Strom starý stredne veľký (na hrušku) širokogulovitý. Zo par plodou spadlo už aj predčasne v júni a júly aj tie potom zo zelena do žlta dozrievali no mali fádnu slaku chuť. Poriadne dozrely medzi 10 - 20 Aug. a na miesto ľudí, ju do zbláznenia žraly osy. Odvážil som sa jesť len tie čo padli na trávu pri ulici. Chuť parádna sladká, prekypovala šťavou a že to tieklo!, (osy potom lietali za mňou) ale o dosť korenistejšia napríklad od Konferencie. Dlhé boly možno 6 cm.

Keď som tak hľadal v pomológiach, napadlo ma že sa možno jedná o Solanku, ktorá ma mať v horších podmienkach skoro cibulovitý tvar. Nevzdá sa mi však že by vo vyžších polohách okolo 600 m. n. m. v Lipt. kotline mohla dozrieť už v polovici Augusta (15.8.). Uznávam že jej mohli pomôcť vtedajšie horúčavy - hoc je viac menej v tieni, no vľaňajší august na Slovensku patril medzi tri až štyri najteplejšie od zač. meraní.Vo vlažnejších rokoch dozreje asi naozaj až na konci Aug. Inak všetky ostatné znaky asi sedia, posúďte na fotke strom a vrúble. Keďže by som rád prečítal názor skúsených, napísal som aji na iných vláknách.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 153.112 (?), 12.2.2018 19:40

Ešte plody.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 153.112 (?), 12.2.2018 19:44

Strom tejto hrušky.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 153.112 (?), 12.2.2018 19:46

Detail stromu.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika