Roubování hrušní



Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 119.93 (?) 
31.3.2010 18:43, zobrazeno: 13432x

Prosím o radu lidi zkušené v roubování.V prosinci jsem si dala odebrat ze staré hrušně větvičky letní hrušně (název neznám, má 40 let), které chci naroubovat. Uskladněné byly v kremičitém vlhkém písku a jsou krásné. Mám je teď zaříznot a do něčeho namočt, nebo pouze zaříznout a naroubovat. Chci roubovat do zbytku kmínku hrušky klapovy, který mi okousaly zajíce. Můžu ten původní kmínek seříznout a pouze na něj vsadit tu novou větvičku? (neco podobné jako u orešáku) Jsou podobně tlusté, ale ne tak tlusté, abych do nich vrtla nějaký dřevěný klínek. Myslela jsem, že by hrušky pokračovala v růstu s novým kmínkem a vytvořila by novou korunku. Proto bych tu větvičku asi ani nezakrátila. Nebo je lepší nechat zatím zbytek stroku živořit, naroubovat do živé části, použít zdravý a pevný kořen a pak, až se roub ujme zbytek příští rok odříznout?. Je mi líto vyhodit zbytek hrušky, když mám možnost dopěstovat si neznámou výbornou odrůdu. Můžu roubovat letní hrušku do zimní odrůdy hned po přesazení, nebo mám rouby zatím nechat někde ve fólii v lednici? nevím jak dlouho je od prosince můžu držet. Větvičky k roubování jsou ve výborném stavu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 31.3.2010 19:18

1. o vrtání do ořešáku nic nevím. Zřejmě nějaký návod z receptáře.

2. Přeroubování starší hrušně lze nejlépe provést v květnu. V té době má strom "mízu" a kůra s líkem lze odchlípnout. Přeroubování silného stromu tenkým roubem je rotiž nejlépe provádět některým ze způsobů "za kůru".

3. Rouby uchovejte tak, aby nevyrašily. Vlhko je dobré, ale né mokro. Můžete je třeba mít dobře zadělané v igelitu v ledničce, nebo v tom písku někde v chladném sklepě. Pořádně je nechte napít před roubováním.

4. Je dobré ponechat tažné větve. Pokud je ta Clappova mladá, není to tak důležité.

Moc to s tím okousným kmenem nechápu. To chcete naroubovat do boku a nad roubem nechat korunu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 178.235 (?), 31.3.2010 19:33

Také mám podobný případ.Po okusu mně zbyla stopka kmínku se zachovalou kůrou.Je v průměru asi 15 mm.Je právě čas stopku přeroubovat.Udělám to způsobem "za kůru" ,možná i dvěma rouby proti sobě a třeba i rouby dvou různých odrůd.Vím ale, že jde o podnož kdoule a ušlechtilou stopku je možné již přeroubovat čímkoliv.U Vás původní stopku Clappovy přeroubujte i rouby ze starého stromu, Clappova určitě na kdouli nerostla.Roubování ořešáků vloženým kolíkem se provádí dvěma naprosto stejnými průměry roubu a podnože. Předpokládám, že jsem správně Váš problém pochopil.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 31.3.2010 20:29

U nás ještě stromy mízu nemají. Pupeny jabloňí jsou trochu větší, ale ještě nevystrkují zelené špičky. Na hrušně jsem dnes nekoukal, ale bude to podobné. Kůra od dřeva trochu jde, ale žádný zázrak. Dnes jsem při řezu dloubal do větviček a nic moc. A to byl úplněk, kdy mají jít šťávy nahoru. Má se prudce ochladit, takže nevím. Samozřejmě pokud je míza lze přeroubovávat i v dubnu.  Na 1,5cm tlustý prut lze roubovat i mimo mízu nyní. Samozřejmě né za kůru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 108.94 (?), 6.4.2010 12:38

Děkuji za odpověď. Koupila jsem pro jistotu na výstavě v Lysé ještě druhou hrušku, ale tu původní se pokusím zachránit. Zjistila jsem, že mi z původního kmínku raší nová větvička, tak se z toho pokusím odělat hrušeň dvou odrod. Stejně ji nechci pouštět vysoko. Uvidím, jak to dopadne. No a hruška Wiliamsova dopadla pouze o kousek lépe. Mám na jedné větvičce pouze jedno očko. Ostatní je po okusu kmínku suché i když se mi zdá, že je druhá větvička místy napuchřelá, takže asi vyrazí skryté očko. Nebo se jej pokusím vyprovokovat měsíčkovým řezem. Buď ji zachráním a přežije, nebo ji také něčím příští rok přeroubuji. Asi v 15 cm od země má letos 2 očka, tak je nechám přežít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 6.4.2010 13:50

Jabloně i hrušně mají mízu dlouho, takže je lze bez problémů přeroubovávat ještě 2 měsíce. 
Dnes u nás míza již teče, ale pupeny nejsou narašené, takže v tomto krátkém období lze roubovat za kůru ze stromu na strom. Později to jde taky a možná lépe (v květnu naštěpované rouby začnou rašit za pár dní), rouby je však třeba mít uschované nenarašené. Ze stromu na strom už to pak dobře nejde, jedině snad když použijete jako rouby dolní části výhonů, kde pupeny nevyrašily, ale není to ono.
   Jeden soused se mi chlubil, že úspěšně roubuje za kůru rouby s narašenými lístečky, asi to u jádrovin jde, ale já věřím spíš těm zimním roubům

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 251.161 (?), 30.4.2010 9:12

Domnívám se že to možná nemusí být potřeba.Je-li to stromek který je ze školky.Tam se očkují na podnože asi 15-20cm nad zemí.Tedy z toho plyne, že nad touto výškou je ušlechtilá odrůda.Měl jsem okousanou jablůňku musel ji uříznout asi90cm nad zemí.Pak vyrazila, nechal jsem nejvýše vyrašenou větvičku a po asi třech letech mám pěknou korunku

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika