Řez staré hrušně



Stránky: 1,  2,  3   
Antonín Foretník - (45) - 102.205 (?) 
8.1.2016 13:26, zobrazeno: 21586x

Dobrý den, prosím o radu jak prořezat starou hrušeň. Strom je minimálně 80-90 let starý, zasazen v těžší jílovité půdě na celkem chráněném stanovišti, mírný severní svah. Výšku stromu odhaduji na 14 metrů. Strom jsme lehce prořezali předloni na jaře před květem (suché, křížící se větve a některé vlky), s ohledem na výšku stromu to bylo komplikované. Dříve byly strom prořezán nevhodně nebo vůbec. Hrušen rodila naposledy v roce 2013 (velmi malé hrušky které opadaly), v roce 2014 již byly plody větší ale nedozrály, loni nic. Hnojeno nebylo dříve asi vůbec, až v posledních 2-3 letech na jaře a na podzim (jarní/podz. NPK na ovocné stromy). Strom jsme ponechali hlavně z důvodu stínění před výhledem na panelák :-). Strom trpí rzí hrušňovou.

Mám následující dotazy:

- jak prořezat korunu, pokud by to šlo vyznačit do obrázku, budu velmi rád

- kdy tyto zásahy nejlépe provést

- budou se pak dělat vlky a kde

- čím, kdy hnojit takto starý strom (hrušky byly kaménkovité, předpokládám že nedostatkem boru)

- jakou odhadujete životnost tohoto stromu

- bez ohledu na předchozí dotazy - co zkrátka doporučujete :-)

Přikládám foto. Předem děkuji za Vaše reakce.

Foto hrušně
Foto hrušně
Foto shora
Foto shora
Detail koruna 1
Detail koruna 1
Detail koruna 2
Detail koruna 2
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Petr Zehnálek - (35) - 11.147 (?), 10.1.2016 9:31

Dobrý den,

1) Myslím, že vyznačovat do obrázku, co vyřezat, si nikdo netroufne. Osobně bych se držel vaší předchozí taktiky, pryč suché, příliš zahušťující větve apod. Z fotky se strom jeví, že je v dobré kondici. Dokonce, vidím-li dobře, má i vrcholové přírůstky. Takže by tu byla ještě možnost ho celkově zmladit, ale je to dost radikální zásah.

2) Řez bych prováděl normálně v předjaří.

3) Pokud vlky tvoří i bez řezu, budou se tvořit i po řezu. Kolem větších ran je dobré pár vlků nechat, jen je zákrátit, rána se pak lépe hojí.

4) S hnojením moc zkušenosti nemám.

5) Životnost? Pokud strom stále přirůstá, nerostou z něj houby, není vyhnilý nebo nepřijde někdo s motorovkou, bude tu ještě dlouho.

6) Nevíte, o jakou jde odrůdu? Nemáte fotku plodů? Kdy je sklízíte? Dlouhověké mohutné stromy vytvářejí nejčastěji drobnoplodé letní hrušky typu muškatelek, špinky, šidlenky, solanky apod. Ovšem tam nehrozí, že by u nás nedozrály. Nejpravděpodobnější důvod neuspokojivých úrod se mi zdá ta rez hrušňová. Jestli je napadení velké, plody pak předčasně opadávají. To se nejlépe řeší odstraněním problémových druhů jalovců v alespoň okruhu 200-300 m. Ten řez bych tedy moc nepřeháněl, protože, podle mě, problém nevyřeší.

Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 123.101 (?), 10.1.2016 10:03

Já nevím ale moc bych to té hrušky nevrtal. Kromě suchých a křížících se větví, které dle přizpívajícího jsou již odstraněny, bych nic víc neřezal. Spíše bych se zaměříl na výživu a postřik. Vzhledem k velikosti stromu je postřik asi problém. PaR

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Antonín Foretník - (45) - 102.205 (?), 13.1.2016 17:36

Děkuji všem za tipy.

Bohužel nevím o jaký druh hrušky se jedná, bydlíme tady poměrně krátce. Nedozrálé hrušky které opadaly měly téměř normální velikost, asi se bude jednak o "máslovky", jak říkal původní majitel.

U řezu se budeme držet varianty prořezu do 5-7 cm, plus ořez vlků, křížících se a suchých větví. Poté bysme to zatřeli stromovým balzámem, pokud to půjde.

Provedeme postřik BAYCORem. Listí sbíráme, nicméně přes dům u sousedů je jeden jalovec (cca 100 m).

Ohledně hnojení - má někdo zkušenosti s konkrétním přípravkem na ovocné, staré stromy? Někde v diskuzích jsem četl, že z důvodu aby se hnojivo nevyplavilo se trubkou udělají díry hloubky 30-40 cm a pak se to do nich aplikuje  (tekuté nebo např. cererit). Rozestup děr cca po metru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 13.1.2016 21:00

ještě jednou se zeptám, jestli chcete mít pěkný strom nebo jestli potřebujete mít takovou spoustu hrušek, že nebudete vědět co s nimi.

Pokud chcete mít pěkný strom, tak ho nejprve pár let (třeba až osm) jen pozorujte a dobře jej živte.

Pokud chcete mít spoustu kvalitních hrušek, tak tento skácejte a založte si na stejné ploše co zastíní koruna hrušňový sad s cca 10-16 štíhlými vřeteny.

Baycor neseženete

Hnojení pod trávník je pracné a je otázka jestli nepožadujete také pěkný pobytový trávník. Pak hnojení na pěkný trávník vždy uživí i extenzívně pěstovaný strom, To hnojení pod povrch nebo odstranění trávníku herbicidem se používá v intenzívních výsadbách (tedy pro těch 16 štíhlých vřeten).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Antonín Foretník - (45) - 102.205 (?), 14.1.2016 18:42

Dobrý den, primárně potřebujeme odstínit ten panelák. Strom na jaře moc a hezky kvete. Pokud by k tomu byly i hrušky, bude to jedině bonus :-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 189.156 (?), 15.1.2016 8:40

Takhle ale nelze uvažovat. Hruška má nějakou velikost a nemá smysl proti ní nějak bojovat. Sám říkáte že je krásná... Nějak stínit bude vždy, pokud z ní neuděláte opižlané torzo...

                              Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 157.239 (?), 15.1.2016 11:40

Jak to vlastně je-s tou potřebou odstínění-někomu v paneláku bere Vaše hrušeň světlo, nebo Vy nechcete koukat na panelák? Můj názor je-lehce proklestit, snížit o cca25prc +pro zachování tvaru ubrat i po stranách-zkuste si to animačně-a nezapomeňte na výživu a ochranu proti chor.a škodlivcům. Vlky odstraňujte s rozumem-některé jsou pro budoucnost stromu prospěšné, přinejmenším jako signalizace vitality. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 15.1.2016 14:33

No S. P. Ch., můžete nastínit, jak se o 25%  snižuje a prořezává 14m hruška?

A k čemu to snížení bude dobré?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Antonín Foretník - (45) - 102.205 (?), 15.1.2016 19:59
Dobry den, odstinenim je mysleno ze se na panelak nechceme divat :-). tzn. ze chceme aby byl strom co nejvetsi.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika