Rez hrušňová - vím jak na ní



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host 
14.7.2004 8:46, zobrazeno: 399037x

Rez hrušňová se projevuje žlutými skvrnami na listech, někdy i na větvích, stromy chřadnou, nové letorosty uvadají. Jejími hostiteli jsou jalovec čínský a jalovec klášterský. Doporučuji nepěstovat tyto stromy ve vzdálenosti cca 200m. Já používám před květem a po odkvětu postřik přípravkem DELAN 750 SC a nebo TOPAS C 50 WP.
S nimi mám velmi dobré výsledky.

Martin od Ml. Boleslavi

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 205.29 (?), 3.5.2010 19:16

Bohužel mám také rez na hrušni i na jalovci chvojce (klášterní) (Juniperus sabina). Hrušeň to snáší dobře, ale kvůli estetice listů provádím před rozpukem pupenů postřik (to je důležité, protože po rozpuku už se údajně dostanou spóry k mladým výhonkům). Já používam Baycor 25 WP. Při včasné aplikaci je hruška bez napadení, na rok je vystaráno. Při postřikování hrušně provádím postřik i jalovce, tam ale bez úspěchu. Problém je, že rez je již ve dřevě. Postřikem možná znemožním jen tvorbu nových ložisek. Napadené větve, které je možné odžíznout, by se měly ořezávat. Pokud však máte, stejně jako já, rez na kmeni, nezmůžete vůbec nic. Jalovec tím trpí, ale zatím stále dělá okrasu. Stran hrušní se není potřeba příliš obávat, rez je na nich naprosto zlikvidovatelná jedním postřikem před jarem, hrušeň to nepoškozuje, kromě ubírání plochy listů, to může hrušeň jedině oslabit. Jen na hodně starých a jinak nemocných hrušních mohou být následky rzi pro strom fatální. Na plody nemá vliv, ty nenapadá. Daleko častěji jsou fatální následky u jalovce, dochází k prosychání, až úhynu. Je zbytečné polemizovat jesli za výskyt tohoto onemocnění může hrušeň, či jalovec. V tomto případě platí, že není kouře bez ohně, například já jsem si nakazil jalovce výsadbou nových hrušní, pořízených ve stromové školce. (soudím podle toho, že se první rok objevila rez na hrušni a terve dalsí rok na předtím zdravých jalovcích) Nikde v okolí další jalovce ani hrušně nejsou. pokud budete chtít někdo konzultaci, nebo fotky mé rzi focené na makro, napište. hodně zdaru, při boji s touto nechutnou chorobou na našich dvou domácích druzích! Zdravi Jirka, 880046102(zavinac)seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.223 (?), 3.5.2010 22:32

No rez hrušňovou neradno podceňovat.  Moji příbuzné rez natolik zdeciomovala listovou plochu, že se vůbec nevytvořily květní pupeny pro další rok. Při silném napadení jsou poškozené i plody! A nevypadají nijak vábně.

Ošetřování se provádí těsně před rozkvětem (v té době se stěhují spory z jalovců na hrušně. Eradikativní účinnost mají především triazolové systemické přípravky jako je např. Horizon, Score atd. Dobrý účinek má i ten kontaktní Baycor.  Při vlhkém a chladnějším počasí jaké je v tomto týdnu, je nutné ošetření po odkvětu zopakovat.

Já k ošetřování používám tank mix Horizon+Baycor, k zamezení vzniku rezistence.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 3.5.2010 23:16

Nejlepší řešení je chvojku zlikvidovat. Ušetříte za chemii a můžete vysadit nějaký vkusnější keř. Třeba rybíz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 214.125 (?), 9.5.2013 14:22
chtěl jsem se zeptat jak na ni na jalovci ale když to tady čtu tak asi bude nutná likvidace. Je to keř kterého mi bude sakra líto. Nemáte někdo nápad jak jej zachránit? :-((( budu vděčný za každou zkušenost.
rez hrušňová
rez hrušňová
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 9.5.2013 20:48

Jalovec je možné ošetřovat chemicky alespoň třemi postřiky s měsíčním odstupem. První postřik počátkem dubna.
I tak, ale, je třeba jalovec v tomto období prohlížet a odstraňovat z něho rosolovité nebo prášivé útvary rzi.To je také dost obtížné.
Já bych to nedělal. Problém vidím v dosažení dobré pokryvnosti keře. Tu houbu musíte postřikem zasáhnout i zespoda větví a to by bylo asi velmi problematické.
Opravdu je rozumnější jalovec zlikvidovat, spálit a vsadit něco jiného.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 214.125 (?), 12.5.2013 12:52
díky za reakci, budu se snažit udělat co se dá. Postřik zespoda by nedělal problémy, protože je vzdušný (přikládám obrázek) Čím doporučujete stříkat? a je už v tuto dobu (květen) pozdě? děkuji
juniperus napaden rzí
juniperus napaden rzí
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.42 (?), 12.5.2013 19:36

Rez hrušňová-vím jak na ní

Motorová pila, a omlouvám se za tento tvrdý názor. Po mých zkušenostech- buď hrušky, nebo jalovec. Stačí si vybrat. Měl jsem několik krásných jalovců a poslední padl vloni, byť s tím byl spojen hurónský řev mé drahocenné choti. Nakonec přišla na to, že jalovce se "nenažere".

Wendy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 214.125 (?), 12.5.2013 20:33
já jsem předloni zlikvidoval starou hrušku která steně nebyla k ničemu, ale na jalovci se to neprojevilo vůbec. Loni jsem ten jalovec stříkal, už si nepamatuju čím ale bez zjevného efektu. Motorovku zatím nechávám v klidu, ten jalovec je starý cca 40 let a chtěl bych ho zachránit.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 238.55 (?), 12.5.2013 21:29

Myslím, že na podříznutí jalovce je vždycky dost času.

U jalovců se jako vhodný termín ošetření uvádí pozdní léto (srpen, září)  = doba, kdy se na spodku hrušňových listů objevují "plodnice" rzi hrušňové, potažmo její výtrusy a ty se dostanou na jalovce, nepozorovaně tam "zakoření a vegetují", aby zjara vytvořily známé zduřeniny ny větvích, oranžovou rosolovitou hmotu... (a dál to všichni známe).

Postřik jalovců v současné době asi nebude mít dostatečný účinek.

Ještě poznamenám, že o této problematice byl podrobný článek v posledním zahrádkáři.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika