Řez hrušně s dvěma odrůdami



lipoti - (10) - 77.88 (?) 
18.2.2019 21:24, zobrazeno: 3983x

Zdravím,

na podzim jsem si pořídil hrušeň s dvěma rouby - Clappova + Konference na dule Adams (chtěl jsem Clappovu na kdouloni a Konferenci beru jako bonus hodící se na malou zahradu), ale teď marně přemýšlím, jak ji řezat. Jako dva kmínky? Viz foto (ten spodní roub má nahoře ještě vidličku) Předem děkuju za radu.

jakub

Clappova + Konference na dule Adams
Clappova + Konference na dule Adams
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.113 (?), 19.2.2019 7:53

Nejsem odpůrcem více odrůd hrušek na jednom stromě. Ale stromek by měl mít zapěstovaný kmínek,  korunku a pak je možno zvolit a přištěpovat větve pro jednotlivé odrůdy. Tohle je všechno špatně. Z dvojáku od země žádný slušný stromek nevypěstujete. Pomíjím skutečnost, že intenzita růstu obou odrůd se diametrálně liší (silněji roste Clappova - pravý roub, který je na vyfoceném stromku paradoxně slabší). Řešení vidím jediné: vybrat si jednu odrůdu, z jejíhož špičáku zapěstujete stromek a výhon druhé uříznout.
   Pěstovat od země dvojitý kmen obou odrůd je sice teoreticky taky možné, ale takový stromek bude nevzhledný a jeho udržování zbytečně pracné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 136.86 (?), 19.2.2019 11:19

Nebo se můžete pokusit zapěstovat tzv. Bibaum (->google). Ale je to "vyšší dívčí". Chce to adekvátní oporu (ne tyčku na rajčata), ohýbat větve, rozumět řezu...

Mittw.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 19.2.2019 12:40

Pro bibaum by se hodila Konference, ale Clappovu si v tom tvaru dobře představit neumím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 152.10 (?), 19.2.2019 13:40

Ja by som slabsiu Clappovu(vyrazne skratil) a z odrezka by som nacipoval do Konferencie niekolko chipov(navody na chip budding su na youtube je to jednoduche dobre sa to ujima) a potom zapestoval novu korunku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.118 (?), 19.2.2019 20:32
Ja by som to riešil tak ako je znázornené na foto 1 (ponechal by som len Konferenciu). Isteže, dá sa uvažovať nad tvarom "Bibaum", dokonca aj nad 2 separovanými "polo-palmetami" vedenými od seba, každá na inú stranu (na čo sa ale Clappova vôbec nehodí). Takže - ponechal by som len jednu odrodu, vzhľadom na charakter naštepenia resp.naočkovania na podpníku by som volil Konferenciu (ľavý kmienik na fotke). Chcem ale upozorniť na úbohé praktiky niektorých "veľkých" predajcov, propagujúcich tzv. hrušku-duo, resp. hrušku-duet. Pozrite si pozorne fotky č.2, 3 a 4. Na foto dva by mali byť odrody Konferencia a Williamsova červená, na foto 3 a 4 odrody Williamsova a Clappova. Z fotiek je zrejmé: *Nejedná sa ani v jednom prípade o 2 odrody, charakter dreva a listov svedčia pre jedinú odrodu. *Hrušky sú tam umele zavesené fotošopom, v skutočnosti tam nerastú. *Farba plodov je navyše neprirodzene gýčová. *Na foto 2 žiadne plody Konferencie nie sú - nedali si ani tú námahu aby zodpovedali tvarovo. *Na foto 3 a 4 je iba zmenená farba (opäť riadne fejková), akože ide o Clappovu. *Pri pozornejšom pohľade vidno, že ide dokonca o jeden a ten istý stromček (na foto 4 som ho zrkadlovo "otočil") - totožnosť na foto 2 a 4 je nesporná. *Úplne totožné sú aj všetky plody - ich počet, tvar, uloženie. Mení sa len ich farba. *Tieto 2 verzie (ako duo a duett) ponúkali 2 rôzni predajcovia - ich mená nestoja za zmienku, pretože sú to podvodníci. IH




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 19.2.2019 21:29

Podíváme-li se na ty podvodné fotky zblízka, vidíme, že větve, na nichž jsou e-hrušky navěšeny, jsou loňské nebo možná dokonce letošní výhony (konce nejsou vidět). Na takovém dřevě žádná hrušeň květy nenasazuje. To je ovšem virtuálním školkařům jedno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 161.137 (?), 19.2.2019 21:49

V loňském roce mi na tříletém stromku Červencové hrušně vykvetly všechny pupeny včetně vrcholových na letorostech, ani jeden nebyl čistě listový. Všechny květy jsem vyštípal. Tonda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
lipoti - (10) - 77.88 (?), 20.2.2019 21:30

Děkuju všem za rychlou reakci a podnětné rady. Ještě si to promyslím a pustím se do toho. Každopádně se pokusím nějak zachovat tu Clappovu, kvůli které jsem stromek pořizoval. Ještě jsem tu objevil pěkně rostoucí pláňku hrušně na suchém kaminitém svahu, tak možná nejdříve vyzkouším roubovat na ní. jakub 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika