Řez hrušně Nashi



Stránky: 1,  2   
IvaN. - (8) - 193.109 (?) 
14.6.2015 21:25, zobrazeno: 14534x

dobrý den, prosím moc o radu jak po odplození ostříhat tuto hrušen, někdy v únoru jsem jí trochu pokrátila větve, ale asito bylo špatně, okamžitě na jaře obrazila novýma, tenkýma a dlouhýma přírůstkama a některé jdo kolmo nahoru.

V loni jsme ji měli první rok nechali jsme jen jeden plod, letos byla obalená, tak jsme ji znova trochu probrali, tak je tam asi kolem 20plodů.A včera se nám po přívalovém děšti vylomila jedna spodní větev, bohužel až do kmene, namazala jsem to hned voskem, bude to stačit?

Jinak se zdá že je zdravá, má jen sem tam na nějakém lístku černý flíček a nemůžu se zbavit mravenců, ale mšice na ní nevidím.děkuji za radu

Řez hrušně Nashi
Řez hrušně Nashi
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 157.239 (?), 14.6.2015 21:50

Do odplození daleko! Prevencí před dalším vylomením je šikovné podepření obtěžkaných větví-nebo jejich vyvázání k vysokému středovému kůlu. Chcete-li sklízet ovoce, bez opětovného růstu listí a výhonů se neobejdete. Nechejte stromek vystavět silné, pružné tělo, jemně tento proces korigujte. Že výhony ochotněji vybíhají na horní osluněné části starších větví je přirozené, často se rozloží do správných směrů bez velkých zásahů. Raději se zaměřte na péči o kmínek-co je to za podivnou plenu v místě úvazku ke sloupku? I tam si dokáží mravenci vystavět hnízdo- jsou někdy k dobru, většinou však na škodu... Pokud je nechcete na strom pustit, tak jim v tom zabraňte. Ta souška za plotem je Vaše? S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
IvaN. - (8) - 193.109 (?), 14.6.2015 22:24

ten hadřík byl proti odření při přivázání před včerejší bouří, půjde hned pryč.A podpěru už jsme dnes (po odlomení větvě)rychle udělali.

A ta souška je sousedova merunka po mrtvici :-(

Taže jestli jsem to pochopila správě, řez bych provádět neměla, alespon co se týká větví do šířky a střihnou případně jen větve co půjdou do středu koruny?děkuji za odpověd

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 157.239 (?), 14.6.2015 22:56

Pokud budou výhony zdravé, nechejte je letos bez zásahu-z fota to vypadá, že má stromek ideální prostorové a světelné podmínky, není přehoustlý. Listy vyživují plody a vyrábějí stavební látky pro všechny části těla-pro letošek, ale i rok příští! Proto je vhodné zachovat jich co nejvíce. Vegetační období potrvá ještě cca 4měsíce, udržte do předjaří své i jiné ruce daleko od pilky a nůžek, přemýšlejte o vhodné výživě a ochraně před škodlivci. Několikrát jsem zde zmiňoval své dlouhodobé vynikající zkušenosti s úvazky z dámských punčoch tělové barvy-pružné, vzdušné, téměř neviditelné. Jestli je soused dobrý člověk, nenechá nebožku na zahradě dále strašit a provede obřadní rozloučení žehemwink.  S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
IvaN. - (8) - 40.98 (?), 15.6.2015 12:11

děkuji za rady, ozvu se tedy s dovolením příští předjaří o pomoc :-).Punčocha je dobrý nápad, hned to vyměním.Ještě se trochu bojím o ten poškozený kmínek, po té vylomené větvysnad to bude v pořádku.A výživu bych měla dát jakou?,máme jí v mulčovací kůře.Proti rzi by měla být odolná.Ivča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 157.239 (?), 15.6.2015 12:30

Ránu jste ošetřila štěp.voskem, snad pořádnou vrstvou-příp.můžete kdykoliv doplnit. Mulč je jen na povrchu, nebo-nedejBOŽEcheeky vyplňuje celou jámu? Já preferuju černý úhor-občas podsadím aksamitník-afrikán, širokou zálivkovou mísu. Při jejím okraji je ideální-kruhový prostor pro aplikaci hnojiv-jiná zjara, jiná na konci vegetace- nastudujte, přihlédněte ke konkrétním místním podmínkám.  Kůru nemám rád, láká kosánky, hledají pod ní žoužel a hážou ji tam, kde ji nikdo nechce. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 15.6.2015 7:09

Problém byl už asi na začátku po výsadbě, kdy pravděpodobně nebyl proveden základní výchovný řez.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 15.6.2015 13:56

Já tak úplně nevím, co se Vám na stromku nelíbí a proč jej chcete za každou cenu řezat po odplození (...prosím moc o radu jak po odplození ostříhat tuto hrušen). Jádroviny se řežou obvykle v předjaří a řez se doplňuje o letní řez. Jestli stromek roste příliš bujně (což je u hrušně na semenáči docela pravidlem), řezal bych na jaře spíš míň a nechal řez na pozdější dobu - např do květu a spíš se zaměřil na letní řez (tím se nemyslí zakrácení po sklizni nýbrž řez čerstvých výhonů za účelem tvorby květních pupenů).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 9.123 (?), 13.4.2023 21:46

Mám stejný problém - mladá nashi bujně roste, kosterní větve měkké a prutovité, kvetou po celé délce a ani probírka 2 košíků plůdku loni nezabránila zlomení jedné větve pod tíhou ovoce. Stromek mám na zahradě 4tý rok a od druhého již plodí.

Od zakrácení větví bych si slibovala alespoň to, že se nebudou s plody tak ohýbat.

Máte prosím někdo řešení?    Lenka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 212.53 (?), 14.4.2023 11:51

Za sebe si myslím, že by se to dalo značně zlepšit, kdybyste ji nenechala plodit. Mám také 4 rokem takový stromek, ze špičáku. Nejspíše až letos (doufám) bude úroda. Chtěl jsem nejdřív zapěstovat pořádnou korunku, která by se mi líbila a nelíbily se mi ty slabé větvičky. Proto jsem ji stříhal a vyvazoval a pěstoval zatím jen na dřevo. Výsledkem je celkem pěkná koruna a opravdu silné větve. Teď ji chci nechat už zaplodit a nechat růst volněji, ať se ukáže. Podle mě skoro vždy vyplatí být trpělivý a vypěstovat nejdřív silnou, zdravou, rostlinu, která se pak odmění plody. Platí to skoro obecně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika