Proč neprorazil General Leclerc



- ()
0.0. 0:
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.216 (?), 25.10.2011 19:44, zobrazeno: 28553x

To není otázka pro vojenské historiky, ale dotaz z oboru Pomologie. Napadlo mě to v souvislosti s jiným semenáčem Děkanky Robertovy, s mnohem novější odrůdou s názvem Vonka. Tato odrůda nejspíš není tak náročná jako General Leclerc nebo Děkanka Robertova, zato v chuti má do obou pravděpodobně daleko. Požitkem je jen jemná, máslovitá, rozplývavá velmi šťavnatá dužnina se slabě navinulou až vyváženě sladce navinulou, jen slabě kořenitou příchutí. Spíše slabě až vůbec žádnou. Při konzumaci vadí drsnější slupka, kterou je lépe odstranit. Vonku jsem si nechal poslat ze Střílek, ale už i tam zmizela ze sortimentu. Co se týče Generála, tak se uvádí stejně vysoké nároky na teplé polohy a půdy, ovšem s vyšší plodností a dokonce i leckdy chutnějšími plody, než u Děkanky Robertovy. To ovšem může posoudit jen ten, kdo tuto odrůdu pěstuje. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 26.10.2011 11:38

Vonku jsem nepěstoval, Děkanku ano. V mých horších polohách má v běžných letech chuť spíš podprůměrnou. Přitom by mělo jít o královnu hrušek. Zřejmě chce lepší polohu. Asi proto není v našich zahradách příliš často pěstovaná. Jestli mají Vonka a General Leclerc nároky menší, nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.216 (?), 26.10.2011 17:40

Vonka by si ráda hrála na konkurenci světovým hrušňovým velikánům, ale bohužel. Pochybuji, že je to špatnými podmínkami, když je jinak struktura dužniny velmi kvalitní. Příchuť už jaksi chybí. Uvidíme, co ukáže samotná Děkanka a Generál Leclerc. Co se týče Křivice, tak tam se uvádí kolísavá chuť, podle podmínek. U Vás na Vysočině, jak jste psal, byla její jakost průměrná (starší příspěvky). Pokud tohle Křivice je, a podle nachýlené stopky se závalem by to opravdu být mohla, pak je letos pro ní rok opravdu dobrý. Pro mě chuťově zajímavá odrůda. Její objev mě potěšil. A tak mě napadá, co takhle dát si Vilu? Tam bude asi převládat chuť Boskovky. V souvislosti s Vonkou mě při její konzumaci napadlo: Není lepší dát si pravou Boscovu lahvici a ne jen nějakou napodobeninu těchto pikantních odrůd?

Vonka, Křivice
Vonka, Křivice
Vonka, Křivice
Vonka, Křivice
Vonka, Křivice
Vonka, Křivice
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 129.78 (?), 26.10.2011 18:50
Zdravím Ťa Petře! Vonka má podľa údajov na klivia.com iba mierne aromatickú chuť. Ak by si chcel okoštovať jesennú sortu, siahni radšej namiesto Vily po Nitre. Tá je chuťovo výraznejšia a na pohľad krajšia. Ale na Boscovu fľašu nemajú žiadna z nich. Nedávno som ju dojedol (darovanú) a bola ako vždy super. Chcel by som znova požiadať o radu, akú kvalitnú hrušku navrúbľovať do koruny Dicolor, ktorá mi nerodí a nerodí? Na celej palmete (pestovanej do absolútne plochého tvaru- ako pri stene domu) bolo v tomto roku zas iba pár plodov. "Což takhle dát si:" Dekoru, Astru, Betu, příp. Eriku? To by mali byť sorty, ktoré chuťou a odolnosťou k chrastavitosti prekonávajú napr. klasiku Lucasovu? Čo myslíš, ktorá z nich kvitne približne v rovnakom čase ako Dicolor? Nechcel by som likvidovať prácne dopestovaný strom kvôli nerodivosti. Nepomohlo ani minimálne rezanie a vyväzovanie kolmo rastnúcich letorastov. Dicolor je paličatá, kvetné puky nie a nie nasadiť. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.216 (?), 26.10.2011 21:47

Ahoj Palo. V literatuře se uvádí jako současně kvetoucí s Dicolor:  Astra, Beta, Bohemica, Delta, Diana, Erika, Vonka, Konference, Lucasova.  To jsou odrůdy kvetoucí středně raně. Možné opylení je i s raně kvetoucími: Alfa, Laura, Dita, Červencová, Grosdemange. Možné opylení je i se středně pozdně kvetoucími: Amfora, Jana, Decora, Radana, Vila, Clappova, Williamsova, Charneuská, Nitra.  Takže by nedosáhla pouze na pozdně kvetoucí, což je např. Boscova lahvice, Děkanka Robertova. Ve starším Zahrádkáři jsem jednou viděl krásně obsypanou Dicolorku, a to byla ještě poměrně malá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 180.218 (?), 26.10.2011 22:14
Ďakujem Petře! Vrch palmety Dicolor som preštepil Janou, na jar by mala kvitnúť, ale asi to nebude ten pravý opeľovač? Máš skúsenosti s novými odrodami Astra, Beta, Erika, Decora...? Ktorú by si vybral ako najchutnejšiu? Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 128.61 (?), 28.10.2011 0:26
Petře, ako zberateľ odrôd, máš skúsenosti s novými odrodami Astra, Beta, Erika, Decora...? Ktorú by si vybral ako najchutnejšiu? Stromky sa už daakých pár rokov predávajú. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.216 (?), 28.10.2011 13:59

Decora zůstává i v příznivém roce navinulá, jinak dužnina máslovitá, velmi šťavnatá. Navinulost má v genech. Erika ze supermarketu příjemná, jedna z nejlepších novějších odrůd. Bohemica příjemně sladká. Asi dvě nejlepší. Taky už prorazily na trh. Musím uznat, že i zvýšená sladkost má svoje kouzlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 151.38 (?), 28.10.2011 19:58

Erika přitom nepatří mezi úplně nové.Někde jsem nalezl registraci 1995,ale některé prameny uvádějí jeji vznik už roku1985,ale v různých žebříčkách kvality je na jedněch z prvních míst.

Dekoru jsem taky viděl na prvním místě na nějaké degustaci-vyhrála, což bych o ni neřekl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 144.15 (?), 29.10.2011 10:42
Ďakujem všetkým diskutujúcim na tému Erika, Dekora, Astra... Asi najlepším riešením opelenia dicolorky a súčasne rozšírenia o chutnú sortu bude navrúbľovanie Dekory. Výborným opeľovačom je Konferencia, ale čisto sladká chuť mi neimponuje. U Dekory píšu, že je súčasne aromatická. Navyše má pekné líčko. Nech sa potešia aj oči! Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika