Pomoc při stanovení doby zrání - výběr odrůd



LadaT - (2) - 208.245 (?) 
7.4.2018 10:03, zobrazeno: 3451x

Dobrý den,

na základě zdejších diskuzí jsem si vybrala pro náš sad (Vysočina 500 m, slunné chráněné stanoviště, dobrá půda (zatravněné pole)) následující odrůdy, které jsem se snažila seřadit podle doby zrání:

muškatelká šedá
Solanka
margarita
trevouská
esperenova máslovka
Vienská
Charneuská
Křívice
salisburyova
Hardyho
avranšská
Seckel
Thirriotova
blanka.

Mohla bych ty, kteří mají z těmito odrůdami zkušenosti, poprosit o názor, zda je to takto správně, příp. zda jsem nějakou skvělou odrůdu neopoměla? Mou prioritou (a mého manžela) je zajímavá kořenitá lahodná chuť, střední a velká velikost plodů a vhodnost přebytků k naložení do sudu (do sudu mohou jít asi všechny hrušky, ale některé jsou asi vhodnější než jiné). U svého domu máme navíc zasazenu konferenci, harrow delight a nojabraskaja.

Díky moc a těším se na reakce. LadaT.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 61.187 (?), 7.4.2018 10:42

Dobrý přehled zrání jádrovin je zde 

K jidlu i k naložení do sudu je doporučována Williamsova.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 208.80 (?), 7.4.2018 18:15

Díky za odkaz, ale krom Blanky zde doba zrání u jmenovaných odrůd uvedena není.

Ohledně Williamsovy hrušky jsem z diskuzí nabyla dojmu, že do mých podmínek je to odrůda taková hraniční, ale díky za tip.

LadaT

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 61.187 (?), 8.4.2018 19:02

Co se týká ostatních odrůd, můžete najít informace ve starší pomologické literatuře, autorů Jana Říhy a Josefa Vaňka, například zde http://www.stareodrudy.cz/ovocnarska-literatura/

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 9.4.2018 13:36

Do vyšší polohy na vysočině by bylo dobré neoopomenout Merodovu a Špinku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
LadaT - (2) - 208.40 (?), 9.4.2018 20:37

Děkuji za tipy, ano, merodonovu do seznamu asi zařadím, ale u špinky jsem našla informace o velmi malých plodech, proto ji v seznamu zařazenu nemám.

Jinak si myslíte, že odrůdy jsou správně seřazeny dle doby dozrávání?

Díky.

LadaT.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 162.152 (?), 10.4.2018 18:55

No ak tieto odrody dokážete cez internet obiednať tak celkom dobrý výber, ale vážne.      Špinka u vás by dozrela koncom Augusta, malá býva na starých stromoch (na takom som ju videl) podľa informácii ako tak z pomológii ale aj z toho čo inde spomínal Ing. Fidla, tak na mladých a opatrovaných stromoch su skôr strednej až väčšej veľkosti. Z vlastných skúsenosti môžem povedať že je úžasne chutná a delikátna, sladká ako med a totálne korenistá, pritom škaredá. Jediný problém zo Špinkou bude v skutočnosti možno zo vstupom do rodivost, tak ako aj pri Solanke býva skloňované 7 - 10 rokov po výsadbe, podľa môjho názoru ak by ste konáre sťahovali takmer do vodorovna, tak aspoň pri Špinke určite bude rodivosť skôr aj do 5-6. roku. Williamsová nie vo vašej polohe, kdeže. Za uvažovanie by stala aj nádherná máslovka Clappová, je síce pravda - podľa mňa je Solanka a Špinka ľahodnejšia.          Nad Merodovov netreba príliš váhať a už vôbec nie s Avranšskov, skvostná to chuť. V takých podmienkach (500m. n. m.) bude z jesenných asi najchutnejšie u mňa teda rozhodne na hornom Liptove, ďalej asi ani Esperenová nesklame, tieto tri by mali od 15. až 20. Septembra vo vaších podmienkach dozrievať. Hardyho by mala pasovať, Thirriotová a Charnievská snáď tiež.                     V dobrej pôde (ale potrebné chránené stanovisko pred vetrami) Krivica by mala biť možno jediná zimná, ktorá Vás nesklame a podľa pomológii ma naviac voči mrazu pomerne vzdorné kvety (možno aj z Lucasovou máslovkov, no vyžadujé ale tiež také prvotriedne chránené podmienky, no jej kvety sú na mrazy háklivé).Viete čo aj ja sa prikláňam k tomu že by ste sa mali pozrieť na http://www.stareodrudy.cz/, a kľudne si tam najdite ovocinársku Leteratúru v PDF - kách a o starých Hruškách, Jabloniach sú perfektné informácie v pomológiach od Vaněka, Říhu a celkom pekné je aj od Suchého: Moravské ovoce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika