Pomoc pri reze hrušky Clappova a Boscova flaša



Stránky: 1,  2,  3   
Peter123 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (50) - 113.132 (?) 
30.3.2018 12:26, zobrazeno: 11895x
Dobrý deň, som tu nový... taktiež začalo ma zaujímať záhradkárstvo a ovocné stromy. Bývame v nadmorskej výške približne 256m.n.m. vo východoslovenskej nížine, konkrétne na južnej strane Vihorlatských vrchov, obec leží na parhorkatine v severo južnom smere, čiže slnečného svitu je dostatok a prízemne mrazy sa nevyskytujú v takej miere ako inde na nížinach a kotlinách. Tak teda prejdime k téme. Pred 4 rokmi sme zasadili pár stromov, v tejto téme sa chcem opýtať na jeden z nich. Postupne sa opýtam v dalsich témach na ostatne ovocne stromy. Tak teda mám hrusku boscova flasa ktoru sme zasadili pred 4 rokmi na jar. Kedze vtedy som sa o to az tak nezaujímal vychovny rez sa nekonal. Uuups. Netusím na akom je podpníku ale myslím ze na podpníku plana. Takze teraz tento rok som ju nejak ostrihal neviem či som to urobil dobre. Prosím, berte ma s rezervou som mladý a učím sa :) praktické rady memam od koho zúžitkovať tak len čítam a čítam. pripojím obrázok. Taktiež tento rok na jar som vysadil dalsiu hrusku. Je to clappova na podpniku plana. Stromček ma tvar hrotiaka a netusím ako urobit rez, akurat hore som zastrihol na vonkajsí púčik, pričom má vela pupeňov od spodu az na hor. Tak neviem ci mam tie spodne pučiky odlomiť? Pripojím obrázok. Prosím o vaše rady.
Boscova flaša
Boscova flaša
Boscoca flasa obrazok 2
Boscoca flasa obrazok 2
Hruška clappova
Hruška clappova
Hruška clappova obrazok 2
Hruška clappova obrazok 2
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 6.99 (?), 30.3.2018 14:20
Ta Boscova má vážně 4 roky? Má bohužel zapěstované v prvním patře jen dvě větve. Ostatní výhony z terminálu jsou odstraněny.Tu delší bych seříznul na vnější pupen na podobnou délku jak je ta kratší a terminál tak, aby s nimi svíral úhel zhruba 45 stupňů. A nebo zapěstovat korunu výš. Z fotky není vidět celý kmínek. U té Clappovy si rozmyslete, v jaké výšce chcete mít rozvětvení. Odsud zhruba šest pupenů nahoru terminál zastříhněte.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Peter123 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (50) - 113.132 (?), 30.3.2018 15:34

Ďakujem za odpoveď. Ano má 4 roky, nič sa s ňou nerobilo. takže navrhujete skratiť ten dlhý bočný vyhon na pravo? na dlžku toho na ľavo? respektíve možem odstrihnuť ten malí spodný na ľavo, ponechať ten dlhší na pravo a rozvetviť ho v tej výške ako terminál kde sa to už rozvetvuje? + do akej asi výšky vyrastie za vhodných podmienok boscova a clappova hruška na podpníku planá? ja počítam s výškou tak do 4-5m, respektíve je možné vhodným rezom na tomto podpníku dosiahnuť výšku cca 2,5-3m?. Neviem nemám o tom až tak predstavu.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 159.224 (?), 30.3.2018 16:01

Z Martinom sa da súhlasiť. Mňa však šokuje ako môžu stromky z podpníkom plánka štyri roky po vysadbe tak slabo rásť. Držím sa toho že ste ich asi zakúpili ako jednoročné špičiaky, no aj tak su toto bujnerastnúce odrody na podnoži, ktorá podporuje rást. To už mali vypadať celkom inak. Hoci stromy v pozadí vypadajú byť v poriadku, tam musí byť daká veľká veľká chyba, buď v pôde na ktorú detailne nevidím. Alebo v nedostaku vody. Zalievať a hnojiť! Inak neviem kedy vám budu rodiť a či vôbec budú.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 105.191 (?), 30.3.2018 20:09

Pokial bol zanedbany povysadbovy rez, a ani potom sa nic nerezalo resp malo ,stava sa ze stromcek roky zivori spamatava sa lebo nebol rezany.Hlbsim rezom by sa mal nastartovat rast.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 113.132 (?), 30.3.2018 22:28
Je pravdou že jamu sme vykopali velmi malú. Len na šírku koreňa, taktiež bol velmi suchý rok a nehnojili sme ani cereritom. Ako teda mám znovunaštartovať rast tej boscovej flase? Presadiť vykopať novu väčšiu jamu? + prihnojit pôdu z vnútra pred vlozením stromku do jamy? Teraz ked som uz sadil dalsie stromky jamy som vykopal velke cca 70 na 70 pri tej boscovej bola jama cca do 40cm.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 31.3.2018 11:56

Hrušně to občas dělají, že po zasazení pár let nechtějí růst. Já bych nic dalšího nepodnikal. Vedle máte orané pole, které se zřejmě hnojí. Kořeny si tam živiny najdou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 105.191 (?), 31.3.2018 12:22

Urcite nepresadzat, nechal by som ju tam kde je. Hruska nieje slivka na myrobalane ktora po vysadeni, spravnom reze podla odrody urobi aj 1.5m za rok.Hrusky maju v prvych rokoch velmi male prirastky.Nechal by som ju tam kde je.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Peter123 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (50) - 113.132 (?), 31.3.2018 13:20
Tak dobre teda... ale zvažujem aj tak ju presadiť o niečo dalej, totiž to... nekorešponduje mi to s výsadenými ostatnými stromami. Ako postupovať pri presadení? Nakolko ma este len 4 roky korenovy systém by asi nemal byť nejak ešte rozrastený. Čo myslíte šlo by to realizovať?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 105.191 (?), 31.3.2018 15:03

Korenovy system kedze nerastie urcite nebude nijak mohutny.Ale treba pocitat s tym ze na novom stanovisti zas bude platit hore uvedene zas nove miesto zas akoby zacina odznova netreba ocakvat hned prirastky.Tentokrat vykopat riadnu jamu, vybrat kamene ak su, pripravit podu atd.

Na linku vidno extrem kde presadzali 5 metrovy strom co nieje vas pripad.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika