Ovocné aleje a tradiční odrůdy



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 52.246 (?) 
15.9.2015 20:18, zobrazeno: 19770x

Přátelé, musím se podělit o jeden zážitek. Byl jsem služebně v Bořeticích na Kolínsku. Zde v zapadlé vesničce a okolních jsem měl možnost spatřit mnohá stromořadí složené převážně z hrušní. Což se v Čechách málokde vidí. Většinou se dávají jabloně. A nebo jino druhy. Snad podobné ale ne tak rozsáhlé hrušňové aleje se nacházejí také na Žatecku přesněji řečeni Kadaň, Podbořany a okolí. Stromy mě v Bořeticích upoutali tím víc, že je nyní doba zrání většiny hrušek a tak jsem mohl cestou obdivovat vysokokmeny v plné síle. Nejrůznějších odrůd, některé hrušně již byli zjevně dávno po dozrání plodů, jiné právě dozrávaly a padaly a jiným ještě tvrdé hrušky visely. Ptal jsem se místního pěstitele shodou okolností pěstitele hrušní - Konferencí, co tam je za odrůdy. Tak prý určitě Solanky, Hardyho (ty mimojiné jsem právě viděl), a jiné. Pravděpodobně také Wiliamsovy, Boscovy lahvice a další mě neznámé odrůdy různých tvarů, velikostí a barev, stejně jako různých stavů dozrávání. Byl jsem tímto úkazem velmi potěšen. A samozřejmě jsem to nevydržel a zastavil svou dodávku a jal se pár plodů posbírat a ochutnat. No lahoda, přátelé.  Kdo jste tam odsud, jistě mi dá za pravdu.  Mělo by se víc takových výsadeb obnovit, To pak kolem jdoucí mají bene.  

Otázka zní, máte ve svém okolí také vysázené hrušně, podél cest a v polích? Zkusme to zmapovat. Třeba se najdou ještě ty staré klasiky, které svou chutí vždy patřily na stůl. A to nejen králů. 

Juraj Kafka

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 15.9.2015 20:37

Většinou se dávají jabloně.

Obávám se, že dnes už se nedávají ani ty. V podstatě žádné ovocné stromy se kolem silnic nevysazují. Většina jabloňových alejí kolem silnic je z 50. let. Pamatuju taky hodně švestkových stromořadí, dnes po nich povětšinou zbyla jen myrobalánová křoviska.
   Krásné hrušňové aleje jsou kolem Prostějova a kousek od Mohelnice. Wiliamsky se kolem silnic patrně nevysazovaly, tvoří, na rozdíl od Hardyho a Solanky, dost malé koruny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 47.167 (?), 15.9.2015 21:23

omlouvám se _ dávaly, i tyto hrušně byly věkovité, ale v celku v dobré kondici vesměs.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 14.170 (?), 15.9.2015 21:25

Na hrušně se specializoval Martin Lípa. Zkus si najít jeho stránky (RACAB Meluzína). Čáslav, Kolín, Kutná Hora, tam jsou hrušňové aleje. Hrušňové oblasti jsou na výhřevných bazických horninách. Jsou na čedičích a vápencích. Docela mě překvapilo, že jsou hrušně u silnic i u nás v podkrkonoší v 500m.n.m. A to je pravděpodobné podloží pískovec.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 14.170 (?), 15.9.2015 21:30

Ještě bych doplnil negativní stránku hrušňových alejí. Slouží jako biokoridory pro šíření spály růžovitých. Mám s tím osobní zkušenosti. Problém je v tom, že infikovaný padesátiletý strom po infikování chcípá deset let a šíří se z něj nákaza, která je schopná zlikvidovat ročně desítky hektarů jádrovin na slabých podnožích.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 47.167 (?), 15.9.2015 21:58

To je docela možné, ale dobrý "fyťák" si v krajině ohlídá infekci, a to i u hlohů.  V zmiňované lokalitě Bořeticích se k tomu pěstitel nevyjádřil. 

JK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 47.167 (?), 15.9.2015 21:53

já jsem neměl sebou bohužel foťák abych některé ty plody vyfotil, tak se pokusím jednu popsat, plody nyní zrající, velké typické hruškovitého tvaru, nesouměrné, stopka mírně i více křivě nasazená na plodu, povrch zhrbolacený, nerovný, slupka hladká, jen mírně rzivá u stopky a kol kališní jamky, zelená ojediněme s naznačeným líčkem, ve zralosti žlutá. Vůně typická, dužnina šťavnatá rozplývavá, mírně zrnitá. chuť tak si dovedu představit chuť hrušky, vyvážená, aromatická. Mírně kořenitá s typickou hruškovou chutí. Cukernatá buketní. Víc ze sebe bohužel nedostanu. Myslím si že Clappova to není ta už je za zenitem... a Wiliamsova nevím... znám jeji chut jen z obchodů.

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 231.245 (?), 15.9.2015 22:02

V mém okolí jsem si všimnul z ovocných stromů jen pár jeřabin nově vysazených podél cest. Ale jen pár, žádné větší stromořadí.
Staré výsadby ovocnanů už všude zmizely a jen s nostalgií na ně vzpomínám když kolem jedu.
*
A pokud se někde něco sází, což minimálně, tak jen divoké listnáče. Neozdobné ani květy či plody.
Anebo plastové patníky nebo ocelové svodidla. A přitom by ty odrazky mohly být šetrně připevněny i na těch kmenech stromů...
*
Argumenty typu, že se z takových výsadeb můžou šířit choroby a nemoci neberu!!!
Když se dá sekat tráva kolem těch cest a příkopů šlo by se starat i o ty stromy!
Naši předci, kteří ty stromy kolem těch cest kdysi zasázeli,  jim taky určitě nějakou péči věnovali... Ne jen, že je vysadili...

Rafael. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 42.194 (?), 16.9.2015 23:04

Prý by to mohla být Kongresovka... když je hrbolatý povrch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 54.2 (?), 20.9.2015 1:35

Tak toto je mnou popisovaná hruška...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika