Ošetření kmenu po aplikaci Chemstopu



Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.33 (?) 
31.5.2020 11:42, zobrazeno: 2424x

Před 4 lety jsem namazal kmeny mých hrušní lepem chemstop proti mravencům. Myslel jsem, že lepidlo po čase samo zmizí. Ovšem i po letech stále je stále patrný černý pás, kde bylo natřeno a kůra v místě v porovnání se zbytkem kmenu velmi praská (asi jak se kvůli lepidlu nemůže přirozeně rozpínat), objevují se praskliny až na dřevo a kůra je na dotek taková nabobtnalá.

Vadí to stromu? Zkoušel někdo chemstop odstranit? (napadlo mě nějak nožem seškrabat, ale raději se ptám - nechci poškodit pletiva, aby mi pak strom neodešel, taky nevím nakolik to mohlo prosáknout do hloubky...) Případně celou část ošetřit nějakým balzámem...? Nebo to neřešit a kůra se během dalších let regeneruje, rány se zavalí apod?


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1695) - 168.103 (?), 31.5.2020 12:10

nedávno, snad minulý rok, diskuze na toto téma už tu byla, názory různé, někdy zcela opačné. Zaznělo tu jasně, že zřejmě žádný strom nikomu ani po letech nezahynul na následky aplikace chemstopu. Souhlasím, zbytky chemstopu na kmeni po letech nevypadají vábně. Přirozeně, když si zjistíte složení, není to nic eko, ale jak postupně strom roste, vrchní vrstva kůry, borka, odumírá a v místě aplikace chemstopu je ten proces zřejmě rychlejší. Takže ano, asi by šlo chemstop s odumřelou borkou postupně odstranit. Jenomže chemstop úporně lepí i po desítkách let, snížená lepivost je jen na povrchu v důsledku znečistění. Samozřejmě vhodnější asi bude chemstop neroztírat přímo na kůru, zejména mladých stromků. Já jsem před lety začal používat klasickou pružnou PVC roubovací pásku, z které na kmínku vyvážu 5cm široký pás a ten teprve natřu chemstopem. V případě nutnosti pak pásku i s chemstopem opatrně přeříznu a sejmu. Walter


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 145.100 (?), 31.5.2020 12:39

Chemostop z ruk davam dole technickym benzinom, uz som tak ocistila aj koru stromu, ale bol to mlady stromcek s hladkou kourou, islo to dobre a benzin sa odpari, koru mozte potom umyt vodou. Dnes uz tiez pouzivam pasku, maliarsku, a na nu lepidlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.154 (?), 15.6.2020 14:00

Letos jsem zkoušel kolem kmene stromků dávat fólii s lepem. Tam, kde je kůra úplně hladká to funguje, ale na hrbolatějších je problém - mravencům stačí skulinka a vesele si podlezou pod fólií, takže jsem stejně musel spodní část styku kůry s fólií namazat chemstopem. Příští rok zkusm ještě tu malířskou pásku (a na ni ručně lep), myslím, že by se s ní mělo dát manipulovat lépe než s tou lepící fólií (tam to člověk nemůže pořádně napnout, aniž by se celý neumazal...).

Mimochodem - neexistuje nějaké lepidlo, které by vydrželo lepit jen jednu sezónu a postupně se samo působením slunce/mrazu rozpadlo a oloupalo? Opravdu nepotřebuji lep, který vydrží věky. Používal jsem Chemstop Ecofix, po 3 letech tam stále je (horní strana zaprášená, ale pod ní je stále vrtva lepu přilepena ke kůře).

Našel jsem ještě výrobek "Zdravá Zahrada Lepidlo na ochranu stromů" - předpokládám, že to bude úplně to samé (složení 100% polyolefíny stejně jako Chemstop).

Další výrobek - Vermifix ve spreji - složení opět polyolefíny, ale je otázka jestli to přesto nemá jiné vlastnosti, když se to dá nanášet sprejem - nemá někdo zkušenost? Rozhodně je plus, že je to sprej a člověk se neumaže.

Jinak letos je opravdu velký tlak mšic (a mravenců), hlavně na hrušních a meruňkách. Dnes jsem ale byl trochu rozčarován z toho, když jsem viděl, že lepový pás zamezil putování mravenců do koruny stromu, ovšem zamezil to i larvám slunéček, které ještě neumí létat, chtějí mšice sežrat a lepí se na pás... Na druhou stranu kdyby tam byli mravenci, tak stejně slunéčka odhání... EDIT: Když jsem to šel před chvílí překontrolovat, tak se většina larev z lepu nakonec dostala, ale otázka nakolik jim ten lep uškodil...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 46.54 (?), 15.6.2020 14:52

Tam, kde je kůra úplně hladká to funguje, ale na hrbolatějších je problém - mravencům stačí skulinka a vesele si podlezou pod fólií

To se na kmeni nenajde hladká část? Ja to dělám tak, že tu folii stáhnu izolepou a nepodlezou. To, že se na lep chytá i užitečný hmyz mi taky vadí, ale lepší řešení nemám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 185.131 (?), 15.6.2020 20:39
Lepové pásy nemají na běžné škůdce žádný vliv. Dejme tomu třeba na píďalku podzimní ano, ale viděl někdo píďalku podzimní škodit? Mšice zakladatelky mají křídla, na lepové pásy se tak akorát můžou...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 212.49 (?), 15.6.2020 22:06

Už někdo viděl, aby slunéčka sežraly mšice? Mi to připadá jako pohádka z dávných časů. Na některých stromech je na jedno slunéčko tak půl milionu mšic.laugh  MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
krtek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (79) - 189.109 (?), 16.6.2020 6:48

Samozřejmě! Pravidelně se mi přemnožují mšice na švestce a ringli. Cca po 2 týdnech napadení jsou stromy plné slunéček a jejich larev, stovky až tisíce, a mšice velmi rychle zlikvidují. Škoda jen, že to je s tím zpožděním a že vždy dojde k pokroucení cca 10 mladých listů na každém výhonu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika