Nepůčící hrušeň po podzimní výsadbě



host - 235.77 (?) 
5.4.2015 22:27, zobrazeno: 6720x

Zdravím odborníky,

mám dotaz na podzim jsem zasadil hrušeň viz obrázek, koncem března jsem ji zkrátil na tři očka, ale zůstal mi tam pouze jeden pupen. Zkrátil jsem ji na tři očka, protože se to tak doporučuje. Ty větve které jsem zkrátil ale byly zalité pupeny. Neudělal jsem chybu? Obrostou ty zaschlé pupeny na hrušce? 

díky za rady.

David


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 234.144 (?), 5.4.2015 22:37

Hrušeň (zatím) vypadá pěkně a životaschopně, kůru má hladkou, nezaschlou. z tohoto hlediska OK.

Ale mám dvě výtky:

1. řezné rány bych raději zatřel štěpařským voskem nebo stromovým balzámem.

2. Hrušeň máte ostříhanou přesně opačně, než se obvykle doporučuje. Vy ji máte ostříhanou tak, že koncové pupeny směřují do korunky. Zamýšlel jste DSR, anebo Vám to tak "vyšlo na ty zmíněné "tři očka"?

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 235.77 (?), 6.4.2015 20:22

Díky za radu Josefe, máte pravdu to očko jsme měl střihnout na druhou stranu, školácká chyba. Je teď chladné počasí, takže možná proto to nechce rašit. Jak dlouho to tak může vydržet, než bude stromek K.O:? Do konce dubna? Vím, že občas stromky po výsadbě takzvaně čučí a zazelenají se později, ale nevím kde je ten limit. Ten vosk v úterý ihned koupím a řezy zamažu.

díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 91.178 (?), 6.4.2015 20:35

Tady jsou zatím rady jen o řezu.Jestli nezačne rašit vykopat dát celý stromek na jeden den do vody, může být i déle a znovu zasadit.Z vlastní zkušenosti vím že funguje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 235.77 (?), 6.4.2015 21:21

to udělat můžu, ale vidím to asi jako poslední řešení. Otázka je kdy už je načase to vykopat a hodit na den do vody, aby nebylo pozdě? Jak to jednou zaschne, tak je podle mne stromek K.O. nebo ne?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 6.4.2015 21:30

Pokud je kůra hladká - hydratovaná není potřeba podléhat panice. Nevím proč by měl rašit stromek přesazovaný, když u nás neraší ani ty několik let zakořeněné. Vyjímkou je nalévání květních pupenů, ale ty na stromku nemáte, tak se nemá co nalévat.

Ano, urychlit rašení můžete namočením do vody a přenesením do tepla (jako barborky), je však otázkou, je li prioritní včasné rašení nebo spolehlivé ujmutí. Já osobně dávám přednost spolehlivému ujmutí (a rašit si může klidně až v květnu).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 91.178 (?), 7.4.2015 15:47

Nejde o urychlení ale o poslední záchranu když ostatní stromky již plně rostou nebo když větvičky začínají zasychat.Stejný postup může být použit u všech dřevitých sazenic.Stejný postup prodlouží i například životnost řezaných růží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 5.4.2015 23:01

Spodní očka se probouzejí vždycky později než vrcholová, takže žádný strach, času dost. Aby se rychleji dostala do růstu a nebyla ohrožena zaschnutím, ošetřete řezné rány latexem nebo štěpařským voskem.

Nevím, kde jste narazil na informaci o tříočkovém střihu, většinou je tam ta trojka jako "zkracujeme o 1/3 až 2/3 na očko směřující ven z koruny nebo do volného místa bokem (když nám 3 větve svírají úhly 100°+100°+160° tak raději stříháme na pupeny směřující do širší mezery 160°). Pokud se neprobudí koncové pupeny je to mrzuté, ale vždy máme naději, že se probudí něco níže a stromek s opravným střihem dopěstujeme do dospělosti. Takže přeji hodně štěstí i trpělivost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
giovanim - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 225.198 (?), 5.4.2015 23:30
posledne ocko na terminale ma byt nad reznou ranou
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 49.156 (?), 17.4.2015 20:11

Zdravím všechny.

Poslední dobou jsem také toho názoru - stříhat na očko vnitřní, a později dostřihout na očko vnější. Stává se často, že konec větvičky má "práci" zahojit řeznou ranku a k tomu ještě probudit pupen pod zastřižením a proto další pupen pod ním utvoří silnější výhon. Je-li to tedy podle klasiky - na vnější očko, druhý pupen je do korunky podpořen jednak tím, že je ze svrchní strany větvičky tudíž má více auxinů a směřuje silněji rostoucí výhon do korunky, což my nechceme. Proto stříhne-li se na vnitřní pupen, tento naroste rovnocenně a nebo slabší vůči následujícímu pupenu, který je vně a je dál od řezné rány, musí poslouchat pupen a výhon koncový, navíc mu tam překáží tělo větévky, takže musí růst ve větším odklonu právě tak jak my chceme tedy otevírat korunku, v květnu nebo v červnu pak kus původní větévky dostřihneme na detail, k výhonu směřujícímu vně. A výhon již zůstane odkloněný v požadovaním úhlu. Dělám to tak u peckovin, které obecně reagují na řez nevypočitatelně. A u některých jabloní také.

Jinak u špičáku, který je odspoda až ke špiče "opupenovaný", vybírám pro budoucí založení korunky 6 - 7 pupenů místo doporučovaných 4-5. Protože právě mnohdy terminál je slabší než následující výhon pod ním,  a ten mu v ostrém úhlu konkuruje, takže stejně je odříznut na větevní kroužek a zůstane tak požadovaných 5 přesněji 4 + 1. Přičemž terminál je osvobozen od možného konkurenta.  Platí to samozřejmě i pro hrušně. U třešní jsou nutné zelené práce tj vylámat 2-3 pupeny přídatné sedící těsně u terminálního, aby nebylo mnoho větví z jednoho místa.

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika