Napadená hrušeň



kopretina384 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 225.11 (?) 
15.9.2020 22:48, zobrazeno: 1262x

Loni se na hrušni urodily všehovšudy asi tak čtyři plody a zřejmě už tehdy byly napadené hnilobou. Na jaře jsem měla v plánu postřik proti přezimujícím škůdcům, ale skoro pořád pršelo a já měla starosti se zatopeným sklepem. A teď je hrušek plno, dokonce i některé pěkně zrají. Ale jiné jsou hnilobou zase napadené a navíc se vyskytla asi rez? Jenže to já všechno hádám, podle informací, které jsem na internetu našla. Asi bych před zimou strom obložila kompostem, aby zesílíl. Ale to je tak všechno, co vím jistě. Samozřejmě pak na jaře určitě postřik. Prosím - o jaké choroby se jedná a jak postupovat? Podotýkám, že jsem vše i tady pročetla, ale jestli jde o rzivost si nejsem jistá. Taky mi není jasné, že by se opravdu vyskytly dvě choroby současně... 




hruška z jedné strany zdravá
hruška z jedné strany zdravá
tatáž hruška z druhé strany
tatáž hruška z druhé strany
lícová strana
lícová strana
rubová strana
rubová strana
ještě jednou zespodu
ještě jednou zespodu
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 44.244 (?), 16.9.2020 8:32

Pokud jde o moniliovou hnilobu na fotce, tak plod nejprve poškodil hmyz, nejspíš vosy, sršni nebo i včely.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 92.38 (?), 16.9.2020 9:11

Hmyz, možná i kroupy. Na listech je rez, snad i vlnovník. Napadení je tak slabé, že chemický zásah není nutný. Koruna je dost hustá, asi následkem hlubšího řezu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
kopretina384 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 225.11 (?), 16.9.2020 13:26

Kroupy ne, naposledy tady byla jejich akce někdy v červnu. Takže se napadení šířit nebude, toho jsem se obávala. Korunu prořezával zahradník před třemi lety, co jsem zahrádku převzala. Já pak každý rok stříhám letorosty napůl, aby koruna nešla moc vzhůru. Korunu mám v plánu prořezat na jaře, ale uvítám poznámku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
krtek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (79) - 189.109 (?), 16.9.2020 9:03

Rez neřešte, zbytečná chemie navíc, na fotkách je vidět, že se nejedná o nijak masivní napadení, takže strom to nijak nepoznamená. Rez nemůžete vymýtit chemií - přežívá ve 2.fázích - v zimě na jalovcích, v létě na hrušních. Musela byste zlikvidovat všechny jalovce v několikakilometrovém okolí. wink

Plody vám hnijí, protože jsou poškozené hmyzem. To vám žádný jarní postřik nevyřeší. Prostě snažte se vosy, včely a sršně nějakým způsobem odlákat. (pivo, sladké návnady,...)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 91.196 (?), 16.9.2020 11:30

Těch chorob a škůdců se na jednom starším stromě může vyskytnout současně, postupně mnohoenlightened. Ty zvětšující se-požerem vos, sršní, včel, zlatohlávků... rány na plodech mohly vzniknout i činností obalečů. Taky motýlewink si rádi sosnou sladké šťávy, monilie dílo dokonává. Stále je nutno připomínat, že doba sklizně není-nemusí se rovnat době přímého konzumu-pokud jsou plody velikostně dokončené, oplatí se alespoň některé utrhnout a dochovat v bezpečí skladu, tam, kde na ně nepřízeň nedosáhnecheeky. Hnojit je třeba tím, co konkr.stromu chybí, co v dalších letech potřebuje, a taky dle vhodné doby. Je na fotce ptačí budka? Jestli ano, tak je funkční? Kdo v ní bydlí? Čistíte ji po sezoně?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
kopretina384 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 225.11 (?), 16.9.2020 13:21

Domnívala jsem se, že vosy apod. o nezralé a tvrdé plody zájem nemají. Ale fakt je, čím zralejší jsou, tím větší výskyt hniloby se vyskytuje. Nastražím sladkou návnadu, doufám, že to pomůže. Opakovaně spadané plody sbírám a zdravé zpracovávám. Na uložení to není, ale to nevadí. Nebo stromem zatřesu a co je zralejší, spadne do trávy. Ptačí budka na stromě je, tu jsem zdědila po předchozím majiteli. Chtěla jsem ji vyčistit, ale bohužel je dohromady stlučená hřebíky. Ale i přesto se letos na jaře v ní usídlily sýkorky, jenže byly vyhnány vrabci. Máme jich tu celá hejna. Proto jsem koupila budku ještě jednu, ale ta zůstala prázdná. Je na vedlejší jabloni. Taky jsem letos pořídila na svoji malou zahrádku dva hmyzí hotely. Mám totiž na jediné třešni mšice. Kromě hotelů jsem třešni opatlala lepem, to je pro případné poznámky k třešni. Po sezoně čistím, na stromě ani v trávě nezůstal jediný shnilý plod. Akorát s tím hnojením je to horší. Loni na podzim jsem rozhodila NPK, ale to těžko může stačit, je mi to jasné. Asi bylo třeba dát na zimu pod korunou kompost, na to jsem zapomněla. Přes léto jsem použivala hnojivo na ovocné stromy. Hnojit podle doby a co potřebuje...? Na skoro závěr svého života jsem se dostala takhle na zahrádku a už se těžko zvládnu naučit správnou péči, i když usilovně na internetu hledám, kde se dá. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kopretina384 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 225.11 (?), 16.9.2020 13:31

O těch jalovcích jsem už něco zjistila, dík za potvrzení. Už jsem tady v předchozím příspěvku avizovala, že nastražím návnadu na vosy. Jenže teď mě napadá, že to bude problém, protože hned za plotem má soused včelíny. A už jsem zjistila, že můj kompost, který je hned u hrušně, je cesta za jejich potravou. Pár žihadel nám to potvrdilo, takže nemám šanci. Jedině sbírat a sklízet. Nebo návnadu schovat tak, aby ji soused od včelínů neviděl...cheeky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 19.18 (?), 16.9.2020 14:29

Na pivo s cukrem v PET láhvi včely nejdou, takže nic schovávat nemusíte. NPK rozhazovat na podzim nemá smysl, na podzim dejte kompost a NPK až na jaře. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika