Nanghinova - znáte, máte?



Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 80.88 (?)
19.11.2018 18:36
Spravny nazev je Naghinova. Popis viz net a nazev 'Beurré de Naghin'. Myslim, ze je v Chotobuzskem genofondu v Pruhonicich. Zeptam se kamarada. Pripomente se v zime do SZ. Zdravi Mittwoch
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 208.59 (?), 19.11.2018 18:08, zobrazeno: 8311x

Dobrý den, z vyprávění mého souseda jsem se nadchl pro tuto odrůdu, z jeho dětství, kterou bohužel zničil úder blesku (tedy strom této odrůdy). 

Snažil jsem se o ní na internetu něco zjistit, ale našel jsem info pouze v pomologii pana Vaňka, tak se chci Vás zde ve fóru zeptat, zda nemáte s touto odrůdou nějaké, třeba i malé zkušenosti, ale hlavně bych se rád zeptal, zda ji někdo nevlastníte a zda byste nebyli i ochotni poskytnout roub. Měla by to být odrůda do všech oblastí s pozdním zráním a delší uchovatelností. Předem děkuji za jakoukoliv informaci.

Děkuji.

JN

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 80.88 (?), 19.11.2018 18:36
Spravny nazev je Naghinova. Popis viz net a nazev 'Beurré de Naghin'. Myslim, ze je v Chotobuzskem genofondu v Pruhonicich. Zeptam se kamarada. Pripomente se v zime do SZ. Zdravi Mittwoch
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 208.59 (?), 19.11.2018 22:34

Dobrý den, paráda, o Naghinově hrušni je toho k nalezení již mnohem více.yes

Pokud tedy můžu, určitě Vaši nabídku využiji a v průběhu zimy se ozvu a zkusíme se domluvit.

Ještě jednou moc děkuji.

JN

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 120.64 (?), 23.11.2018 18:49

To je ale zajímavá odrůda, tahle Nanghinova. Navíc vhodná do všech poloh. Vaněk o ní píše téměř v superlativech. Divím se, proč se tedy vic nerozšířilo její pěstování.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 26.11.2018 8:58

Letošek hruškám přál. Zhruba ve stejnou dobu jako Naghinova zraje například Dvorní. Hezká, ale pro mne jen sladká, bez aroma, prázdná. Z dobrých poloh je dle Vaňka i aromatická. Ale co bych pochválil: Teď jsem dojedl Napoleonovu máslovku. A to je lahoda. Je mi docela záhadou, proč se ty staré hrušky nepěstují i teď, když Vaněk píše, že se solidně prodávaly i že byly schopné transportu.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.18 (?), 26.11.2018 17:22
Ivan z okénka: Je to tak. Čo sa týka jabloní, tak tam je hromada nových odrôd, medzi ktorými sú aj mnohé vysoko kvalitné. Ale s hruškami je to "krapet jiné", tam tých novovyšľachtených odrôd až tak veľa nie je a ak aj sú (viď česká séria asi ôsmich odrôd z kríženia Boscova x Drouardova) tak väčšinou neprinášajú nejakú mimoriadnu kvalitu v porovnaní so starými osvedčenými harcovníčkami. Ing.Fidla to tu písal opakovane - staré a krajové odrody hrušiek stále dokážu poskytnúť vysokú kvalitu chuti (Mechelenská, Salisburyho, Esperenova, Koporečka, Muškatelka, Solanka, Sterkmanova etc.). Ich dostupnosť v škôlkach je ale prakticky nulová. Na rozdiel od starších "klasík" ako je Boscova, Konferencia, Lucasova, Williamsova, Dekanka Robertova, Avranšská, Hardyho... ktoré sú stále v kurze a ľahko dostupné. Ale to je už stará pesnička. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 176.68 (?), 26.11.2018 18:57

A kde sa Vám podarilo zohnať Napoleonovu? Ja ju už dlhší čas márne zháňam. Je naozaj taká chutná, ako uvádza literatúra? 

Ja som v sobotu zasadil Esperenovu maslovku a idem objednať Hardenpontovu. Už sa veľmi teším na prvú úrodu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 28.11.2018 15:48

Ano vím o ní, vím o více odrůdách. Mám to štěstí, že jeden známý je specialista na staré odrůdy, mapuje kraj (JČ) a mě nosí ochutnat to co najde a určí. Nebo se na to místo jedeme podívat oba. Takže Napoleonova je opravdu výborná. Když jí srovnám právě s tou Dvorní, která by měla být také aromatickáje i z nadmořské výšky před 500 m výborná, aromatická, Dvorní je vedle ní taková chudinka, něco jako Lucasova vedle Konference. Neznám důvod, ale měla trochu kaménčitosti, což může být nedostatek stopových prvků nebo ne dokonalé stanoviště. Teď mám doma jablko Ideál, Baumanovu renetu a ještě jedno staré, takové sušší, do štrůdlu, ale nevybavuji si o co jde. Má školku, http://www.tradicniodrudy.cz, ale dělá jen to co má prověřeně čisté, bez viróz, fytoplazem. Zkuste se přihlásit a dejte mi kontakt, rouby by se daly poslat. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 165.146 (?), 28.11.2018 21:06

Pane Ivane, to myslíte vážně?Lucasova je proti Konferenci chudáček?Proboha vždyť ten chudáček Lucaska je jednou nejpěstovanější odrůdou na světě?Že by proto, že je nekvalitní.Nestačím ročně uspokojit přétele co ji vyžadují.

Baumanova reneta - citace z pomologie jablka od autorů Dvořák-Vondráček z r.1969.Celkové hodnocení : odrůda je velmi úrodná, méně mrazuvzdorná, ke strupovitosti náchylná, proti padlí odolná.Tržně je málo vhodná, neboť chuť nevyhovuje.

Také jsem si letos všiml nabídky e-shopů a nabídky školkařů a prodejců.Zaměřili svoje nabídky na staré odrůdy.Naše legislativa totiž nedovoluje získat současné odrůdy světového významu ani ty z minulého století.Nemají co nabídnout tak budeme idealizovat průměrnost.

Zahradě zdar  - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 29.11.2018 7:43

Pane Mičurine, pokud jde o Baumanovu renetu, nepřu se, prostě jsem jí dostal. A protože je docela hezká, na míse s ovocem nezůstane. A to třetí, co jsem si včera nevzpomněl byl Vejlímek. Já budu jíst jablka se rzivostí (Sirius od ÚEB), další jejich odrůdy s hořkou pihovitostí, ale rodina sáhne po jablcích hezkých. Stejně to vidím i s Lucaskou. Krásné plody proti Konferenci a třeba Abate Fatel, Madame Verte. Ta jemná zelená, popřípadě i žlutá barva, odolnost otlakům (nedělají se na ní ty hnědé "modřiny"). Každý milovník krásného ovoce po ní sáhne. Ale pro mě je to jako když otevřete krásné dveře do prázdné místnosti. Je tam sice světlo, ale je to takové vybydlené. A pak třeba Madame Verte. To jsou otlučené dveře do nečekaného světa... Odrůdy světového významu si každý kdo bude chtít, sežene. Stejně tak to co komu chutná z českých odrůd současných, které by mnohé měly světový význam, pokud by byly zdroje na to aby se prosadily. Vy už jste také spíše archivní ročník a tak jen řečnickou otázku, kterou navážu na ty plochy Lucasovy: proč se pěstuje na tak velkých plochách Idared? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika