Madame Verte?



Fidoluky - (16) - 149.105 (?) 
15.11.2015 19:18, zobrazeno: 7286x

Dobrý den,

mívali jsme starou hrušku, trhali jsme je v polovině října a zrála od listipadu. Podle mě to byla Madame Verte. Mám jen tuto jednou fotku z konce srpna 2006. Než jsme strom museli vykopat, kvůli stavbě domu. Pamatuji si, že mi hrušky moc chutnaly. Myslíte, že to byla opravdu Madame Verte? Rád bych si jí zase zasadil...

Díky

M.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 189.156 (?), 21.11.2015 7:55

Fotka bohužel není úplně vypovídající, ty listy mi připomínají spíše Nelisovu zimní, která je vzhledem podobná. Jak vypadal strom? Madam verté je typická tím, že větve nepřevisají, Nelisova v podstaě opačně.. Madam verté na skládce velice snadno hniličí od jádřince, dělala to vaše odrůda? Strupovitostí netrpí ani jedna..

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Fidoluky - (16) - 149.105 (?), 21.11.2015 15:06

Dobrý den, dle mého soudu nehniličila. Zde jsem našel foto z vykopávání, lepší bohužel nemám. Strom by stejně býval už asi do dnešních dnů nepřežil, ale mohl jsem si ho naroubovat.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 24.9.2018 9:21

Madame Verté pestujem asi 8 rokov, bola to jedna z prvých hrušiek spolu s Lucasovou a Konferenciou, ktorú som kúpil. Za ten čas ma nijak zvlášť neohúrila, stále sú pre mňa top odrody Boscova, Lucasova, či Williamsova. Čo si na nej ale vážim, je jej skladovací potenciál a tiež neskorší termín zberu, ktorý predlžuje hruškovú sezónu. Čo sa chuti týka, tak priamo zo stromu nie je moc jedlá, má typickú zvieravú chuť- korenitosť, musí "dôjsť" počas skladovania. Tento rok ma však zaujal jeden paradox, a to dva plody z rovnakéko stromu len niekoľko desiatok centimetrov od seba, ktoré sú úplne vzhľadovo odlišné. Svetelné podmienky majú takmer totožné, obe hrušky sú na juhovýchodnom okraji ovocnej steny. Preto stále platí, že nie je hruška ako hruška, aj keď rastú hneď vedľa seba.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika