Letní hruška na pálení



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?)
17.9.2018 13:56

Ještě k té hrušce na pálení.
    Když budete pěstovat nějakou normální velkoplodou odrůdu - Clappovu, Vienskou, Avranšskou, Kongresovku, Křivici, Merodovu, Denisu, Blanku, tak za pár desítek minut natrháte několik beden hrušek. Počkáte až dozrají do měkké voňavé konzistence (snadno vytrháte stopky) a podrtíte na tekutý aromatický kvas s vysokým podílem cukru, šťávy a dužiny.
   Naopak všechny drobné hruštičky musíte posbírat, před tím čekat až spadnou, případně třepat. Vzniklý kvas budete dolévat sladkou vodou, jinak je suchý - samá slupka, stopka, jádřinec. Jedinou výhodou je, že Vám hrušky nikdo nebude brát na jídlo či zavaření.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
                     
host - 143.117 (?), 14.9.2018 15:49

Tady je Palmischbirne.

Palmischbirne
Palmischbirne
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.218 (?), 15.9.2018 8:20
143.117: České názvy možno ani neexistujú. Paradoxne, Palmischbirne má v nemčine aj synonymum "Česká hruška" - foto 1. Pridávam ešte fotku Karcherbirne. Ono je to tak - z času na čas niekto vytiahne nejakú starú odrodu a predstaví ju ako znovuobjavenú "novinku". To je zrejme aj prípad Walsche Schnapsbirne, ktorá je v posledných rokoch propagovaná ako ideálna odroda na pálenie a dostupná v ČR aj SR. Zopár ohlasov tu na fóre ale svedčalo o veľkom sklamaní. Vami spomínané 2 sorty samozrejme nepoznám, ale môj predpoklad je taký, že konkrétne tieto 2 odrody (keďže sú absolútne nekonkurencieschopné výzorom a pravdepodobne aj chuťovo) sa prezentujú ako výborné na pálenie, keďže na nič iné sa zrejme nehodia. Napokon, dlhoročné skúsenosti ukázali že na výrobu hruškovice je najvhodnejšia Williamsova (ktorá popritom aj dobre vyzerá a je skvelá aj na konzumáciu), takže v tomto smere asi netreba objavovať Ameriku. Nemám nič proti skúšaniu (staro)nových odrôd, otázkou je, či je to v tomto prípade zmysluplné. IH


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 15.9.2018 8:56

Otázkou je, co je to "vhodná odrůda na pálení". V minulosti to byly zřejmě staré veliké hrušně, které vysadil prapředek majitele pozemku a jinak nebylo třeba se o ně starat. Potřebnou vlastností bylo, aby plody (obvykle malé) ve vhodnou dobu popadaly, protože z vysokého stropmu nešlo ani sklízet, ani třepat. Chuť nehrála roli, ostatně kvalitní destilát dávají i plané hrušky a královna pálenek oskeruše je zasyrova prakticky nejedlá.
   Dnes jsou preferovány odrůdy dávající co nejvíc hruškového aromatu do destilátu. Williamsku asi těžko něco překoná, nehledě na to, že tato hruška je nejlepší i na kompot a skvěle chutná i na jídlo. Vracet se do drobných hruštiček, jejichž sběr je jen o málo pracnější než u třešní, je cesta zpátky. To platí i pro Walschbirne. Drobnost plodů by měla končit u muškatelek, Šidlenky, Ananasky C. či Kozačky Št.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 107.69 (?), 16.9.2018 22:26

Děkuji za reakce,

cílem nebylo najít nej hrušku na pálení, ale doplnit stávající Williamsku a Walschbirne o nějakou starou odrůdu. Moje podmínky jsou spíše okrajové (otevřený jižní svah, Ostravsko 320 mnm) a proto jsem se začal poohlížet po nějaké méně náročné. Stávající hrušky ještě nerodily a jediné které se dařilo byla Konference. Podle dostupných informaci mi vycházi, že vhodnou by mohla být Kozačka. Byla by to dobrá volba?

Kamil

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.23 (?), 17.9.2018 10:26

Jistěže byla. Kozačka je chuťově výborná, sladká, ovšem malá. Jinak jižní svah na Ostravsko 320mmi přijde pro hrušně jako deální poloha.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 143.117 (?), 17.9.2018 12:01

Je to otevřena krajina, kde převládájí severo-jižní větry. V létě vysušování, v zimě namrzáni. Jíž pár lét se mi nedaři zapěstovat ani jadrničku na semenáči, slívy jedině na myrobalánu, hryzci k tomu.

Díky za "schválení" Kozačky.

Kamil

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 143.117 (?), 17.9.2018 12:11

Člověk je tvor večné nespokojený, co by jiní možná dali za ty podmínky co mám. Asi to tak špatné místo není.

Kamil

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 17.9.2018 13:56

Ještě k té hrušce na pálení.
    Když budete pěstovat nějakou normální velkoplodou odrůdu - Clappovu, Vienskou, Avranšskou, Kongresovku, Křivici, Merodovu, Denisu, Blanku, tak za pár desítek minut natrháte několik beden hrušek. Počkáte až dozrají do měkké voňavé konzistence (snadno vytrháte stopky) a podrtíte na tekutý aromatický kvas s vysokým podílem cukru, šťávy a dužiny.
   Naopak všechny drobné hruštičky musíte posbírat, před tím čekat až spadnou, případně třepat. Vzniklý kvas budete dolévat sladkou vodou, jinak je suchý - samá slupka, stopka, jádřinec. Jedinou výhodou je, že Vám hrušky nikdo nebude brát na jídlo či zavaření.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 107.69 (?), 17.9.2018 22:18

Děkuji za další pohled na věc.

Kamil

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 143.117 (?), 18.9.2018 7:54

Kdyby jste měl k dispozici prostor cca 8m průměr, výškově neomezen a chtěl byste hrušku z části na páleni, trocha na sušení, jídlo a zavařeni, kterou by jste si zvolil? Sklízeň srpen - 1/2 záři.

Kamil

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika