Josephine de Malines



Stránky: 1,  2   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?) 
6.5.2019 12:48, zobrazeno: 4853x

Mechelenskou "Josefínu" vyhodnotil pan Mittwoch jako nejchutnější odrůdu minulého roku. 


Mechelenská - první plody
Mechelenská - první plody
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 185.158 (?), 6.5.2019 20:00
Som zvedavý aká bude u teba, keď dozreje, či je to ozaj chuťovka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
petertt - (27) - 176.68 (?), 19.1.2020 11:23

Podarilo sa Vám dopestovať Mechelenskú? Aká bola?

Chcel by som niečo dovrúbľovať do generála leclerca a Mechelenská sa javí ako horúci kandidát. :) 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 189.156 (?), 19.1.2020 19:51

Vypadá to, že jsem podobně jako u odrůdy Major, největší žijící znalec této špičkové odrůdy, samozřejmě pouze v našich končinách.. Jako takový jsem snad plně oprávněn potrdit špičkovou jakost ejich plodů. Je pro mě nepochopitelné, proč není nabízena ve školkách, proč ji neznají ani odborníci! Neznalost této odrůdy je jedna z mnoha indícií, které mě nutí stále dokola tvrdit, že naše ovocnářství opravdu není v kondici...

                 Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
petertt - (27) - 176.68 (?), 20.1.2020 5:55
Aké odrody (najchutnejšie) by ste mi doporučili do okolia Trnavy (160 mnm, južný svah)? Zatiaľ skúšam dekanku robertovu, napoleonovu, boskovu, hardyho, esperenovu bergamotku aj maslovku, wiliams a generala leclerca. 12 ročné skúsenosti s parizankou a madame verte ma veľmi nenadchli... Chcel by som ešte skúsiť ešte 2-3 odrody. Uvažujem o kolmarskej, mechelenskej, dekanke zimnej, oliver de serres... Na slovesku su v poslednych rokoch burzy starých a krajovych odrôd kde sa dá zohnať veľmi veľa odrôd. Samozrejme touto cestou ďakujem organizátorom, ktorí nám (laickým záhradkárom) sprístupňujú staré a krajové odrody, ktoré by inak boli celkom nedostupné.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 189.156 (?), 20.1.2020 7:38

Inu zkusit tam můžete v podstatě cokoliv, klidně i takové teplotně náročné věci jako třeba Děkanka zimní. Z těch starých známých chuťovek bych doporučil Hájenku, Esperenovu máslovku, tedy nikoliv bergamtoku a třeba Koporečku. Kolmarskou zlatou asi neseženete, nevím o nikom, kdo by ji tady množil, resp. pokd je množena, není garance pravosti odrůdy, je to jedna z těch neznámých odrůd pro českou pomologii. A pokud pro českou, tak samozřejmě pro slovenskou to platí minimálně dvojnásobně...

                             Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
petertt - (27) - 227.212 (?), 20.1.2020 11:59

Esperenova bergamotka nie je dobrá? Mám ju dovrúbľovanú, budúci rok by možno mohla ukázať prvú malú úrodu. Vladám do nej celkom dosť nádeje. Najmä pri horúčavách aké sa pravidelne vyskytujú posledné roky sa otvárajú úplne nové možnosti pestovania zimných hrušiek, ktoré majú veľké nárky na teplo a môžu dosiahnuť dobrú kvalitu. 

Kolarskú som minulý rok videl na burze vrúbľov. Možnosť zámeny je vždy, ale myslím si, že pomologický kolektív ktorý ju určoval ju určil správne. Možno práve úplná neznámosť je dobrý dôvod na jej vyskúšanie. 

Ako chutí hájenka? Posledná roky je tak veľké sucho, že hrdza a chrastavistosť prakticky prestali existovať, takže je to tiež nádejný kandidát. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
petertt - (27) - 176.68 (?), 20.1.2020 18:23
2019 burza vrublov

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 189.156 (?), 21.1.2020 8:18

S esp.bergamotkou nemám osobní zkušenost, ale co vím, tak není brána jako úplný chuťový Top, na rozdíl od esp.máslovky. Na druhou stranu všechny tyto staré odrůdy mají své chuťové kvality. Hájenka je typ hodně sladké hrušky, chuťová pecka, mimochodem Clapova je její semenáč..

Co se Kolmarské týče, tak to že ji někdo nabízí berte s velkou reservou. Já mám třeba minimálně 5 kandidátů na tuto odrůdu, každý jiný, ale vzhledově i vlastnostmi všechny zhruba odpovídají..

               Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
petertt - (27) - 176.68 (?), 21.1.2020 17:33

Podľa literatúry si p. Esperen vážil najviac zo svojich semenáčov práve bergamotku. Vo vhodných podmienkach by sa mohla ukázať, preto tie očakávania. Nezostáva nič iné, iba si pár rokov počkať :).

Ponuka na nefinančných burzách vrúbľov sa trochu odlišuje na jednotlivých burzách a v jednotlivých ročníkoch. Takže sa nechám prekvapiť čo zaujímavé bude v ponuke. Zaujímavých odrôd na vyskúšanie je veľa.

Pred 10 rokmi som si podobnú burzu nevedel ani predstaviť, preto sa nesmierne teším, že sa nájdu ľudia, ktorí zachraňujú a sprístupňujú staré odrody ovocia, aj keď možno iba pre nadšencov (ktorých nie je zasa až tak málo). A samozrejme sa veľmi teším, že sú jednotlivci, ktorí sú ochotní podeliť sa o vrúble starých odrôd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika