Jalovec a hrušeň



Stránky: 1,  2   
host - 85.49 (?) 
7.9.2009 17:58, zobrazeno: 20085x

Někde jsem četl v poradně na internetu, že nemá být vedle hrušně vysazen jalovec. Mám hrušeň Nitra, která roste asi 5 m od řady tří jalovců. Hrušeň je stará asi 10 roků, je na své stáří malého, slabého vzrůstu, až letos má trochu víc hrušek. Avšak nejen, že listy černají, kroutí se, ale část plodů gumovití. Je to opravdu tím jalovcem?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 176.18 (?), 8.9.2009 0:06

1) To, co popisujete, nezpůsobuje jalovec. 2) Ani všechny druhy jalovce nevadí hrušním, pouze jalovec chvojka, čínský a skalní (kultivar Blue Haven). Tyto jalovce jsou přes zimu hostitele rzi hrušňové, která se zhruba v době květu stěhuje na hrušně (postřiky!) a na listech hrušní se vytvářejí oranžové flíčky. Z těch se vytvoří jakési bradavičky a výtrusy z nich se opět na zimu stěhují na jalovce. Tam vytvoří na větvičkách hnědé rosolovité útvary, ty zjara začnou prášit a koloběh pokračuje.

Takže za problémy vaší hrušně nemůže jalovec. Spíš bych řekla, jestli nebyla napadená třeba merou (může zbrzdit růst), která přenáší mykoplazmózy (na to by ukazovala ta gumovitost). Ale tohle jen tipuji citem, třeba poradí další. Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
skalovi.pís - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 161.138 (?), 25.9.2009 2:01

Překvapila jste mně tím skalním jalovcem. O těch čínských jsem věděl, ale ten skalní neznám. Okamžitě jdu lovit do dendrologie. Dík.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
skalovi.pís - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 161.138 (?), 25.9.2009 22:41

Tak jsem lovil v dendrologiích co se týče skalního jalovce. Našel jsem ho až v digitálně zpracované dendrologii pro lesnické školy s tímto výsledkem: Jalovec skalní - Juniperus scopulorum (syn.Juniperus virginiana scopulorum) je u nás velice málo rošířen. Nachází se pouze v dendrologické zahradě v Průhonicích a v Americké zahradě zámku Chudenice. Kromě toho víme, že dvoubytnou rez hrušňovou přenáší pouze jalovec čínský (Juniperus chinensis) ve všech svých formách. Není tedy pravděpodobné, že by jalovec skalní vůbec přenášel rez hrušňovou.  Mylnému vysvětlení padlo za oběť rukou neznalých lidí celá řada nevinných stromů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 176.18 (?), 25.9.2009 23:30

Napíšu vám, co vyšlo asi před 2 roky v Zahrádkáři :

U hrušní nejsou významnější rozdíly v náchylnosti odrůd. Naopak u jalovců jsou zásadní rozdíly. Z desítek druhů jalovců je nejčastěji napadán jalovec chvojka - čínský (J.chinensis) i u nás prodávané kultivary "Pfitzeriana", "Pfitzeriana Aurea", "Pfitzeriana Old Gold"," Pfitzeriana Compacta" - v novém názvosloví jsou řezeny do druhu jal.prostřední (J.media). Zajímavé je, že v pokusech některé variety jal.čínského nebyly napadány ("Blue Alps", "Blaauw", "Kalzuka", "Obelisk", "Plumosa Aurea", "Mint Julep", "Pfitzeriana Glauca"). Z ostatních rodů byl rzí značně napadán ještě jal.skalní (J.scopulorum), kultivar "Blue Heaven". Jalovec obecný (J.communis), vyskytující se ve volné přírodě, není rzí hrušňovou napadán. Také thuje a cypřišky, i jehličnany jiných rodů, které jsou s jalovci často zaměňovány, nejsou rzí hrušňovou napadány.

Je pravda, že i v knize V.Hurycha je psáno, že J.scopulorum se u nás pěstuje zřídka. Uvádí ale, že významnější jsou kultivary, např. Blue Haven, Blue Moon, Blue Star, Patfinder a dnes pod J.virginiana řazený Skyrocket.     Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
All - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 70.229 (?), 9.11.2009 20:02

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je toto jalovec.

Díky za odpověď.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 49.39 (?), 10.11.2009 14:13

Ano, na fotkách je jalovec a to nejspíše jalovec chvojka - Juniperus sabina - tedy jeden z hlavních zimních hostitelů rzi hrušňové.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
All - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 70.229 (?), 10.11.2009 17:33

Tak to mám asi dost velký problém, protože jsem kousek od jalovce zasadil svou hrušeň. Chtěl bych se ještě zeptat, jestli na onom jalovci poznám, že je napaden rzí. On vypadá naprosto zdravej. Dále bych se chtěl zeptat, jestli se dá něčím preventivně postříkat, aby aby se z něj rez nešířila.

Děkuji za odpověď a těším se na další rady.

HS

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.39 (?), 10.11.2009 18:55

V současné době to nejspíš nepoznáte (ale můžete si být téměř jist, že tam je). Poznáte to zjara - zhruba v dubnu až květnu - v době rašení hrušní budou na starších částech větviček jalovců ošklivé oranžové rosolovité výrůstky - určitě je poznáte - z nich se uvolňují spóry rzi a ty napadají mladé lístky hrušní.

Mohu Vás uklidnit, že jistě problém nebude ve Vašem jednom jediném jalovci: celá republika je rzí (myslím rez hrušňovou, aby si to někdo nevykládal jinak) promořená tak, že ani u nás na (polo-) samotě, kde je k nejbližším domům nějakých 300 m a teprve tam se možná nějaké jalovce vyskytují, tedy ani u nás není pro hrušně "bezpečno" a jejich listy jsou v létě flekaté od rzi.

 Nezbyde Vám nejspíše nic jiného, než zjara několikrát hrušku postříkat fungicidy.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.18 (?), 10.11.2009 21:38

Pokud nemáte maxijalovec, můžete zjara zkusit ty rosolovité chomáče zkusit alespoň trochu obrat (než začnou být sametové a neprůhledné - pak už uvolňují spóry). Ale dnes udávají přenos rzi až ze vzdálenosti 5-10km... Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika