Jak na rez hrušnovou?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?) 
6.4.2015 10:22

Lze stříkat oba hostitele, ale já stříkám jen jalovec (tedy přesněji manželčinu památeční chvojku kl.) zbytkem postřiků proti moniliovému úžehu. Josef má pravdu, Baycor je lepší a pokud bych stříkal i hrušně, pak tím nejlepším právě dostupným.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.18 (?), 6.4.2015 12:12

Taky bych ty jalovce postříkal, ale to bych musel přes ploty hned k několika sousedům.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 204.28 (?), 10.5.2008 21:15

Jedná se spíše o strupovitost rez začíná aranžovým flíčkem na listu teť je unás vidět na jalovcích spousty oranžového rosolu který rychle usichá a bude se šířit vzduchem na hrušně stačí malé zvlhčení kapka vody a spory se uchytí a začne proces vrůstání do listua okruch se uzavře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 197.143 (?), 11.5.2008 22:26

Před lety mi bylo známo, že pouze jalovec chvojka klášterská Jun. sabina je mezihostitelem této rzi hrušňové. Nevím zda je objektivní název hrušňová protože je jen půl života této houby. Ale to jsem odbočil. Před asi 8 lety jsem ¨přinesl domů jalovec prostřední Juniperus x media. Už tehdy jem byl kolegy varován že na tento jalovec "jde" taky rez hrušňová. I vysadil jsem jej do zahrady pár metrů od Lucasovy máslovky. Keřík za tu dobu krásně rozrostl a dělal skutečně parádu svým žlutozeleným chvojím. Samozřejmě rez na listech hrušní byla ale nedovedl jsem si uvědomit jestli to bylo už před tím nebo ne. Až letos jsem pozoroval dobře známé rosolovité útvary uprostřed větví tohoto jalovce. Je to také rezavé svláště za sucha. Jalovec byl poměrně silně napaden. Houba roste ze dřeva. tak jsem milý jalovec ostřihal až u země. Jsem zvědav jak se to projeví na hrušních, možná že už nějaké spory přelétly. Příští rok by se mělo vidět. Jisté je, že jalovce talířového typu Jun. media, chinensis a sabina na mé zahradě neporostou. Nepřipravím se kvuli nim o sladké hrušky.

Nic podobného jsem nepozoroval na thujích, které také mám na zahradě. Takže zeravů se nebojte. I když vím, že mezi zahrádkářskou a obecnou veřejností prostě patří Thuja occidentalis mezi bohužel hlavní podezřelé.

Zajímavé je, že jsem sledoval spoustu chvojek klášterských a na nich podobné příznaky nebyly patrné. Ale také v těch místech nestála žádná hrušeň. Takže skutečně houba nemuže žít bez obou dřevin.

Čili závěrem je, že za rzivost si mohou vlastně jak hrušeň tak jalovec stejným dílem, protože se houba na nich skvěle doplňuje. Pokud přecijen chcete na zahradě mít jak hrušeň tak i dekorativní talířovité jalovce zmíněných druhů, musíte ničit rez i na těch jalovcích. Nebo sáhnout po jiných druzích z čeledi cupresaceae například Microbiota decusata.

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 176.253 (?), 18.5.2008 19:58

Vážený pane Kafka je to opravdu nemoc jalovců a když je mají sousedé tak já mám smůlu, ale chtěla jsem se s vámi poradit, dcerka má postavený dům na konci vesnice a kolem je les zahrada není ještě hotová, ale pomohla jsem ji tam letos nasadit hrušni a dvě jabloně, říkala jsem si, že tam najsou jalovce tak tam půjdou hrušně.Vše krásně kvetlo když se po třech dnech vrátila domů tak hrušně byla náhle bez květů a listů jak když to ustříhá a všude značky od ptáků, myslíte,že za to mohou ptáci, ale proč nešli také na jabloně?S pozdravem Faltová H

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 197.143 (?), 21.6.2008 23:15

minimálně je to divné že i bez listů. Ptáci hrušni určitě neškodí. Rez hrušňová je oranžový oválný flek na listu. Po zasazení mladých stromků je nutné všechny květy otrhat, aby stromek nezababčil. Neudělali to mladí?

JK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 44.247 (?), 6.9.2008 15:19

Dobrý den,

chtěla bych vysadit půdopokryvné jalovce obecné - Juniperus communis Repanda (případně Juniperus procumbens). Jsou to také hostitelé rzi hrušňové? Nebo hostitelé jsou opravdu jen jalovec čínský a jalovec klášterní (a jejich kříženec Juniperus x media)? Máte s nimi někdo zkušenosti? Děkuji Magdaléna

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 6.9.2008 15:46

J. communis "Repanda" - patrí medzi rezistenty. Rez hrušňová ho nenapadá a teda nie je medzihostiteľom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 185.31 (?), 9.9.2008 12:52

v následujícím clánecku jsou vyjmenovány jalovce, které jsou hostitely rzi hrusnové. Bez viny je jalovec obecný, ale i mnoho dalsích (str. 2 v tabulce pod kein Befall). Takze muzu mit na zahrade bez obav jak hrusky, tak i jalovcinnky.

http://www.gartenwelt-schlotterbeck.de/uploads/media/birnengitterrost.pdf.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 188.198 (?), 17.9.2008 10:01

Vidím, že se zde radí stříkat po opadu listí, nicméně to jsem nikde neviděl. Vždy je to před květem atd. Po opadu nikdy. Pokud se mýlím, prosím o důkaz.

Na Kuprikolu je například tento návod: na počátku květu, při dokvétání, na počátku růstu plodů

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika