Pán Hlavatý, rešpektujem vaše rozhodnutie, ja som si vybral tú druhú možnosť a to v marci v pivnici radšej žiadnu hrušku ako Bohemicu.Moje rozhodnutie zrejme ovplyvnilo aj to, že som bol na Bohemicu príliš nažhavený, nevedel som sa dočkať kedy ju konečne ochutnám a keď tá chvíľa prišla, o to väčšie bolo moje sklamanie.S Bohemicou som porovnával iba Ericu, iba tie sa dajú akotak porovnať, mám obe na jednom strome, sú aj spoločne uložené v bedničke a rozlíšiť ich viem iba keď ich ochutnám.Ostatné vymenované odrody + Lucasova, pestujem pre rozloženie konzumácie hrušiek do širšieho časového obdobia.Prvoradým výberovým kritériom je u mňa chuť, potom pestovateľská náročnosť, možnosť pestovať bez postrekov, tie používam iba pri broskyniach proti kučeravitosti, paradajkách a pri premnožení vošiek.Ešte skúsim Parížanku, na susednom opustenom pozemku rastie jeden starý strom tejto odrody, jeho plody som už asi trikrát mal v pivnici ale ani raz poriadne nedozreli, vždy ma niekto z rodiny predbehol a zjedol ich skôr. Ale aj nedozretá Parížanka mi chutnala viac ako zrelá Bohemica.Takže nakoniec nemusí byť u nás v marci prázdna pivnica.
afer