Esperenova máslovka



Stránky: 1,  2   
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 99.98 (?) 
3.10.2017 21:37, zobrazeno: 8946x

Arbre superbe, Autumn Melting, Bergamotta Lucrative, Espéren´s Herrenbirne, Fondante d´Automne a spoustou jiných synonym je zvána tato výtečná podzimní hruška.

U nás kdysi více rozšířená, zejména v oblasti Podhůří díky svým skromným nárokům na polohu. Snáší dobře mrazy ve dřevě i květu, stejně jako větrné polohy. Rodí brzy a hojně. Literatura též uvádí i její výraznou odolnost vůči škůdcům a strupovitosti.

Ke sklizni je okolo 20.9., k jídlu začátkem října. Plody v průměru 160g těžké, bergamotového tvaru. Slupka neláká ke konzumaci, často rzivá, později s nepatrným líčkem. Dužnina je bělavá, výrazně šťavnatá, máslovitá, sladká, muškátově kořenitá a mírně přitrpklá podobně jako Hardyho.Kolem jadřince jsem zaznamenal významněji kaménčité buňky. U tak starého neřezaného a nehnojeného stromu to lze očekávat.

Z negativních vlastností snad lze zmínit brzké stárnutí stromu, ne příliš líbivý vzhled a menší velikost plodů

Sumasumárum, proč tuhle odolnou, vysoce plodnou a skvělou, chuťově osobitou odrůdu znovu více nepěstujeme? Plod vzdáleně podobný Janě, ale chuť někde zcela jinde, o třídu výše.

Zdroj: esperenka z jesenického podhůří, Koch a kol., 1967

Zdraví Mittwoch

Esperenova_máslovka
Esperenova_máslovka
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 189.156 (?), 3.10.2017 22:48
Esperenova je chuťovka na úrovni Hájenky, nebo Koporečky. O té odolnosti nejsem ale zcela přesvědčen, ona je spíše citlivá na horší podmínky, docela strupatí a může být i špekovitá. Ze Středohoří byla samo špičková, dal bych si j ii tady na Opavsko, o Hané nemluvě.. Vysočina, nebo vyšší polohy, tak pro ty najdeme určitě lepší odrůdy, které tam navíc budou asi i chutnější... Ing. Fidla
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 67.107 (?), 4.10.2017 20:59

No pán Ing. Findla, chcem risknúť a z čiech zakúpiť starú odrodu (z Bojkovic alebo Staré stromky pro potomky) odrodu jesennú, chuťovo špičkovú a pri tom vhodnú do vyžších polôh.  Nechcem v žiadnom prípade Konfereniciu! V okolí je ich 2/3 mladých hrušiek. Avranžskú už mám zdroj na vrúbel. 

Vyberám však ešte medzi Esperenovou a Salisburyho hruškov, ktorá s týchto dnes už vzácnych je podľa vás lepšia. Takmer 700 m. n. m. južný svah.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 67.107 (?), 4.10.2017 21:09

Opravujem, Ktorá? Esperenová alebo Salisburyho je lepšia? Do vyších polôh. A ak ich viete porovnť v chuti, to matiež zaujme. Chcem veľmi korenitú sladkú hrušku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 108.113 (?), 3.1.2018 20:17

Nakoniec som Salisburyovú nekúpil ani Esperenovú na miesto toho však bola v istom luďmi zabudnútom mieste k dispozíci jedna hruška vo velmi zlých podmienkach pokiaľ ide o svetlo. Po polovici októbra dozrela (700 m. n. m.) nebolo ich moc ani malé neboli. Starý strom, ktorý na hrušku nieje práve najväčší, konáre trochu prehnuté. plody máslovité,  tie lepšie plody trochu korenité, možno v ideálnych podmienkach (viac svetla, mladý strom) by bola parádna. Vľani boly menšie a škaredšie, pokladal som ich za bezcenné, pretože vedľa nich hruška Krivica mala obrovské plody a mnoho plodou. Merodová to istotne nieje tu po chutí poznám. Paradoxne by to určite mala byť buď Esperenová ktorú som chcel, alebo možno Předobrá (súdim podľa pomológii Vaněka a Říhu) 


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 43.83 (?), 5.1.2018 18:30

Inu já bych řekl právě Merodova, Předobrá určitě ne. Strom Merodovy má dost typický habitus, větve nejsou ani tak převislé, jako spíše šikmé. Kdbyste nafotil i strom bylo by jasněji..

                Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 153.41 (?), 15.1.2018 21:50

Chuťovo je Merodová trochu iná než tá na obrázku hore, dokonca Merodovú poznám z dvoch stromov, Merodová práve vytvára obrovskékrasné ihlancovité koruny v starobe ohnuté vetvy. Traz mám na kolene úraz, takže fotku vyžšie spomenutej nezn. odrody pošlem až o niekolko týždňou. Každopadne pre Merodovú ktorú ja poznám od detstva je ešte tipycké časté červené líčko, ktoré však nieje na každom plode, táto druhá odroda, keby že bola na lepšie osvetlenom mieste, možno že tiež by boly s červenými líčkami, je to možné, no tento strom, síce ihlancovitý (viac menej) je podstatne nižší od Merodovej a tiež riadne stari. Je v aleji ďalších starých hrušiek kde však Merodová nieje. A opakujem Merodová má svoju príchuť - ťažko mi ju opísať. Táto chutila asi tak? tipickejšie hruškovo. Rastie na severne or. svahu a clonia napr. mu borovice a tuším javor ktoré sú mladšie stromy (no rýchlo ju prerástly) + aj ešte jedná hruška. Hoc v minulých rokoch niekedy mali Merodové často aj takú čiastočne kožovitú kožku ako trebárs Boscova - možno vďaka mrazom.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.41 (?), 15.1.2018 22:10

Strom Hrušky Merodovej v L. Petre v záhrade môjho Otca, ja bývam vo Východnej, treba mi ju zamladiť, už nerodí tak ako kedysi. Poznám u jedného pána z Východnej strom tejto odrody ktorý je asi trochu mladší zamladený a rodí pekne chcel ju spíliť, do nej iné odrody naštepiť, vraj málo vydržia. Reku také úrody pekných chutných hrušiek len tak rýchlo nebude mať, je jej škoda!, keďže tu vo vyžších polohách nestíhly decimovať mrazy mal ich 10 bedničiek. A tak som ho od toho odhovoril. Fotené v Januári 2017, musím povedať že ten daždivý september sa na nich podpísal, neboly zle ale trochu slabšie než zvyknú biť, v r. 2011 boly ako med. Na oboch Merodových bol v Auguste 2017 jav ktorý som predtím nebadal ani v horúcom r. 2015, spalilo im niektoré listy slnko. Tú druhu hrušku, opakujem môžem poslať kvôli zraneniu až o daký mesiac.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.41 (?), 15.1.2018 22:16

Ten spílený konár je kvôly odoberaniu jediných akých takých štepov na strome, nemal som totíž samooperný rebrík. Každopádne hoci boly štepy krátke preštepil som juúspešne, vypestujem s nej nový polokmeň možno že aj vysokokmeň. ešte jedné plody.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.41 (?), 15.1.2018 22:37

Každopádne vidno aj že tieto odrody Esperenová (od Mittwocha), tá druhá - neznáma a Merodová sú si dosť podobné, no isto viem že stromi Merodovej medi hruškami sú velké a Esperenovej medzi hruškami nižšie, to badať aj podľa opisov v Pomológiach, preto si myslím že moja neznáma je Esperenová máslovka.

A to sú podľa týchto pomológii spomedzi jesenných podobné tvarom Anglická bergamotka - ktorá ma ale asi gulovitú korunu a nie je to máslovka, Esperenová bergamotka, Předobrá, pritom sú vraj všetký výborné aj podľa stareodrudy.cz. Ale väčšinou už určite veľmi vzácne odrody, je ich škoda. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika