Děkanka robertova



mino BA - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 19.167 (?)
9.4.2019 4:33

Doyenne du Comice (Dekanka Robertova...) na začiatku sezóny 2019.      mino BA


Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 21.11.2017 17:34

To, co píše Ing. Fidla, platí beze zbytku pro jabloně. Proto se těžko hledají nové odrůdy do sadů, alejí a na meze. U hrušní to tak jasně nevidím, stejně jako u nich není tak přesné rozdělení na odrůdy krátkého, středního a dlouhého vývoje. Nejkříženější hruška - Boscova - rozhodně nepatří k typicky slaběrostoucím a brzyplodícím odrůdám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.156 (?), 21.11.2017 23:18

Tak tady s Dr. Vysloužilem nemůžu souhlasit. Nevím sice přesně kdy vstupuje Boscova do plodnosti, ale zase vím naprosto přesně že ty stromy co vídám v alejích třeba ve Středohoří jsou vždy spíše menšího vzrůstu. Tenhle fakt samozřejmě nemusí znamenat to, že ta odrůda roste slabě, ale je to jistá indicie, že do plodnosti nějak extra pozdě nevstupuje. Ona ani třeba taková Williamska, což je v podstatě synonymum pro hrušeň malého vzrůstu neroste v prvních letech nějak pomalu, ale tím že rychle plodí, tak prostě ten růst se rychle zpomaluje. Podobně se chová třeba Šampion u jabloní, nebýt citlivosti na rakovinu je to v podstatě ideální odrůda na mezištěpení!

Takže podle mého názoru Boscova docela přesně naplňuje ta kritéria šlechtitelů o kterýc jsem psal, pokud nějaká odrůda, z které se šlechtí ne, tak možná ještě tak Charneuská, to můžou být opravdu velké stromy...

                Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 22.11.2017 9:14

Asi nemá smysl se popotahovat o vlastnostech Boscovy lahvice. O její pozdní plodnosti se píše ve všech pomologiích, růst je střední. Bujnosti Clappovy nedosahuje, nicméně růst a nástup plodnosti odrůd jako Konference Wiliamsova, Madame Verté či Karina jsou někde jinde. Chtěl jsem jen říci, že Boscova je do šlechtění často zařazována, ale nikoli kvůli slabému růstu a rychlému nástupu plodnosti, nýbrž pro své plodové vlastnosti.

Šampion u jabloní, nebýt citlivosti na rakovinu je to v podstatě ideální odrůda na mezištěpení!

Šampion je mimoto poměrně citlivý na virózy - gumovitost a plochovětvost. Citlivost k mrazu ve dřevě není extrémní, ale daleko zaostává za odrůdami jako Croncelské nebo Wealthy. Na mezištěpení bych se mu osobně vyhnul.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.156 (?), 22.11.2017 12:25

Je otázka zda by byla Boscova tak ceněna pro šlechtění, kdyby měla vzrůst a pozdní nástup do plodnosti jako třeba Špinka, obávám se že nikoliv. U Šampionu jsem samozřejmě hodnotil jen sílu a rovnost růstu v prvních letech, to jsou špičáky jako když střelí, za rok uděláte 2 m prut. Například takový Batul na to potřebuje dobře 3 roky, přitom to je ve výsledku odrůda mnohem vzrůstnější.. Je jasný že u jabloní je těch odrůd, které takto rostou více a že tedy opravdu není potřeba,  z důvodů, o nichž píše Miloš Vysloužil, Šampion na mezikmeny používat...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 22.11.2017 13:44

Boscovu sme vždy mali už keď som bol dieťa a potom som ju mal a mám v záhrade kontinuálne až doteraz. Moje poznatky: vzrast by som hodnotil ako stredný, ale to závisí aj od rezu ako si strom tvarujete. Mali sme aj vysokokmene Boscovej vysoké 6 metrov, ale nedá sa povedať že by to boli nejaké gigantické stromy. Čo sa týka nástupu plodnosti, ten je o niečo pomalší než u väčšiny odrôd, ale je to dané aj tým že Boscova sa prakticky výhradne pestuje na semenáčových podpníkoch. Plodnosť sa rozbieha postupne, od takého 5.roku je už dobrá a vyrovnaná. Ja si myslím, že rýchlosť nástupu plodnosti hrušiek viac ovplyvňuje podpník než samotná odroda, i keď aj medzi jednotlivými odrodami sú určite rozdiely. Ale na duli hruška rodí už od 2.-3.roku po výsadbe, a to ešte väčšinou potrebuje aj dôkladnú prebierku. To sme už ale od tej Dekanky trochu odbočili.  IH. (Pre názornosť: na fotkách je 8-ročná Boscova na semenáči, vysoká asi 4 metre, a jej tohtoročná úroda).





Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 21.11.2017 19:20

mě samozřejmě mrzí že do nových odrůd nepromluvily takové české skvosty jako Solanka, Koporečka, nebo Muškatelka šedá.

Ať si nemluví. Inženýrův názor na staré a nové odrůdy poznáme. Jednoznačně u něj vítězí ty staré. Je na něm, aby tyto staré odrůdy mezi nás - neználky, co nejvíce rozšířil a to i přes to, že například Esperenova máslovka, Olivier de Serres ani Muškatelka šedá podle obrázku plodů moc nelákají. Mně osobně to vůbec nevadí. yes 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mino BA - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 202.110 (?), 19.10.2018 22:37

Dnes som koštoval už konzumne optimálne zrelý plod DdC..O tejto hruške je vlastne všetko podstatné povedané hneď v úvodnom príspevku tohoto fóra... korenitosť v nej nebola. sú tam kyselinky... a veľa výbornej chuti.   mino BA

Doyenne du Comice
Doyenne du Comice
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.254 (?), 26.6.2020 22:58

Nejlepší hruška! V šedesátých letech byla moje školní svačina -dva krajíce chlaba se sádlem a 2-3 hrušky.Výborná na jídlo, zavařování i pálení-12,5lslivovice-52%.Devadesátiletý strom dává 4-5 meráku ovoce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 159.184 (?), 20.10.2018 19:52

Kouzlo Koprčky je především v tom, že pokud se sklidí ještě nezralá a nechá dozrát v seně, proudlouží se tak doba skladování, konzumuje se tím pádem až v době Vánoc, ale i mnohem později. Tímto jednoduchým způsobem se dá udržet až do jara.Z toho důvodu ji měli v oblibě i obchodníci, jelikož byla vhodná pro dlouhý transport. Koprčka se díky tomu svého času vyvážela do celé Evropy, ale i za její hranice (Koprčka: za hrušku z Mostecka se draze platilo v celé Evropě).

Mmch, je to jedna z mála hrušní na níž byla napsána "oslavná báseň", ale i s pamětní deskou (která bohužel byla zničena během "poválečného šílenstí", jelikož byla v němčině - Před 70 lety zmizel pomník pěstiteli hrušní, které proslavily Mostecko).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mino BA - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 19.167 (?), 9.4.2019 4:33

Doyenne du Comice (Dekanka Robertova...) na začiatku sezóny 2019.      mino BA


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika