Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Hrušně > Děkanka robertova

Děkanka robertova


Ivan Hlavatý (2494) - xxx.xxx.234.4 (?)
20.11.2017 17:16
"Peníze jsou až na prvním místě... cit. V.K).". Šľachtiteľstvo je časovo a iste aj finančne náročná činnosť s neistým výsledkom. Náklady sa nemusia vrátiť. Ale mali by sa... Preto sa asi poväčšine vsádza na "overené", klasicky používané odrody a nesiaha sa do neprebádaných vôd... Je tu vlákno "Pôvod jednotlivých odrôd jabloní", môžete nahliadnuť - takmer všetky odrody majú v sebe ako predka niektorú z odrôd Golden Delicious, McIntosh, Cox Orange, Jonathan, James Grieve a Red Delicious. Najmä Golden Del. svojou potenciou exceluje... Pri hruškách je takou "matkou (takmer) všetkých dcér" iná hviezdna klasika - Boscova. Vsádzka na istotu (?) - nezdá sa mi celkom normálne, že z kríženia Boscova x Drouardova vzniklo v poslednom relatívne nedávnom období 8 (slovom osem!) odrôd, z nich niektoré sotva navzájom odlíšite... Občas niekto siahne nečakane trochu "pomimo" a je z toho geniálna vec (viď napr. Rubín = G.D. x Lord L. alebo Admiral = Bohemia x Mira). Ale do všetkých nuáns šľachtiteľstva tu málokto z nás (možno nikto) dokonale nevidí, takže ťažko súdiť. Sme v polohe pasívnych príjemcov toho čo novošľachtiteľský "trh" ponúkne. Asi treba byť vďačný za to čo prichádza (a v Čechách je toho naozaj dosť) a prijímať to bez frfľania... A komu sa nepáči - môže skúsiť šľachtenie sám 😉. IH
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Boscovu sme vždy mali už keď som bol dieťa a... , Ivan Hlavatý, 22.11.2017
Je otázka zda by byla Boscova tak ceněna pro..., host, 22.11.2017
Asi nemá smysl se popotahovat o vlastnostech..., Miloš Vysloužil, 22.11.2017
Oliviera de Serrese jsem neviděl a nechutnal ani j..., host, 22.11.2017
Tak tady s Dr. Vysloužilem nemůžu souhlasit...., host, 21.11.2017

Děkanka robertova


Petr z Pardubic (6070) - xxx.xxx.70.216 (?)
22.5.2011 22:16, počet návštěv: 27496
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

V pomologii z roku 1961 se píše: Chutí vyniká nad jinými odrůdami, stejně jako Coxova reneta mezi jablky. Zajímal by mě názor všech, kdo vlastní tuto vyjímečnou odrůdu. Jednou jsem ji měl možnost ochutnat a byla opravdu výborná, sladce kořenitá. Otázka je zda to byla ona, jelikož bylo na stromě bylo mnoho malých plodů, kdežto správně by měla mít poměrně málo větších plodů. Náhrada za Děkanku je odrůda Vonka, což je semenáč Děkanky z volného opylení, ale zatím čekám marně na stejnou kvalitu. Bronzové hruštičky podobné Madame Verte se ale této odrůdě chuťově nevyrovnají.

Připojit reakci   
   

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.151.51 (?)
22.5.2011 23:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ahoj Petře! Děkanku som jedol v Znojme asi pred 15 rokmi. Potvrdzujem, že je to najlepšia zimná hruška, akú som jedol. Bola veľká, maslovitá, korenistá, šťavnatá, lahodná. Úrodnosť nie je moc vysoká. Rezistentná istotne nie je, veď je to stará odroda. Neviem, či sa dá v niektorej škôlke ešte kúpiť. Ak by som mal v našej zahrádečke miesto, istotne by som si ju navrúbľoval. Dovoľ, aby som ešte raz zaspomínal na detstvo: Otec dopestoval hrušku, ktorá mala na výšku dobrých 25 cm. Doniesol som ju vtedy do školy (mal som tuším 8 rokov) a dlho bola v triede vystavená na skrini. Tie ostatné hrušky na strome neboli o moc menšie. Odrody ma v tomto veku nezaujímali (akurát si spomínam na Coxovku, Ananasku, Portugal a Neuburgské v záhrade rodičov), otec už dávno nežije, takže názov hrušne s týmito obrovskými plodmi podobne ako obrovské modré sladké ryngle- blumy veľkosti pomaranča ostanú bohužiaľ už iba v histórii a v spomienkach. Dobrú noc! Paľo
Připojit reakci
      

Děkanka robertova


Miloš Vysloužil (15448) - xxx.xxx.65.50 (?)
22.5.2011 23:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkanku jsem kdysi ochutnal - byla skvělá., Proto jsem si ji narouboval k Wiliamsce, na níž roste o něco bujněji, takže Wiliamsovu přerůstá. Chuť z mé chladnější polohy mě ale zklamala, je sotva průměrná. 

Připojit reakci
         

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.196.170 (?)
23.5.2011 8:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak tak, je potřeba mít teplo a slunnou polohu nejlépe jižní Moravy, polabí, nebo v Praze...

Připojit reakci
            

Děkanka robertova


Milan Boštička (161) - xxx.xxx.119.49 (?)
23.5.2011 8:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkanku mám asi osmým rokem vysazenou mezi ostatními hrušněmi a to ve tvaru štíhlého vřetena. Doposud jsem nesklidil ani jeden plod. Letošní rok byla obalena květem. Po odkvětu zůstaly plůdky rovnoměrně jakoby po ruční probírce. Ovšem jediný den mrazu a nejsou plůdky ani na ostatních. Byla to u nás katastrofa, ovoce absolutně žádné. Takovou sezonu nepamatuji.

Připojit reakci
            

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.151.51 (?)
23.5.2011 14:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Děkanka Robertova, podobne ako väčšina kvalitných starých odrôd potrebuje teplejšie polohy ako jablone. Na Znojemsku sa jej darí. O čo menej plodov ostane v korune stromu, o to väčší máte pôžitok po nakúsnutí obrovskej hrušky. Paľo
Připojit reakci
   

Děkanka robertova


PP. [PE, 550] (5086) - xxx.xxx.147.107 (?)
23.5.2011 14:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Náhrada. To prostě nejde. Nemůžete mít náhradu stejné chuti za Parmskou šunku, uherák, Tokajské a tak podobně. Je to vše jen JAKO. Jestli jde podle popisu o teplomilnou odrůdu, tak ji nelze jinde pěstovat a hlavně nelze ji nahradit něčím, co poroste na severu. To příroda zkrátka neumí.

Připojit reakci
   

Děkanka robertova


stefanos689 (161) - xxx.xxx.75.62 (?)
17.11.2014 22:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dekanku pestuju jako volnou palmetu na SZ zdi rodinneho domu. Je na kavkazske podnozi. Dari se ji nejlepe ze vsech hrusni, ktere jsem zasadil. Za 2 roky z metroveho spicaku mam 3.7 m vysokou a 2.2 m sirokou palmetu. Doufam, ze mi nezboura barak:) SZ strana ji zda se vyhovuje, J a V strany jsou u nas prilis rozzhavene a vystavene vetrum. Letos jsem nechal na zkousku 1 plod a byl pochopitelne obrovsky a chut naprosto uzasna. Pristi rok vzhledem k bujnosti stromku a mnozstvi plodonosneho obrostu si jiz troufnu ponechat alespon 20 plodu. Nechapu proc je u nas tato hrusen tak malo rozsirena... Pritom ve svete je to jedna z nejpestovanejsich odrud. Par let jsem pracoval v sadech v J Anglii a tam komercne znaji jen Conference a Comice. Comice jsme se mohli vzdy prezrat a uz tehdy jsem vedel, ze si ji jednou budu muset zasadit.

Připojit reakci
      

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.196.170 (?)
25.5.2011 13:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já jen jak jste psal že nemáte nic, tak já mám na 6-ti stromech hrušní co mám celkem jeden plod, doslova jeden a to jednu hrušku Konferenci, jinak vše zmrzlo a opadalo. Švestka President, která byla obalená a bylo na níasi ttisíc malých švestech mi po jednom dni marzu dopadla tak, že na ní nezůstala jediná švestka, fakt jsem to neviděl. Třešní mám asi deset na 30 let starém stromě...

Připojit reakci
      

Děkanka robertova


Petr z Pardubic (6070) - xxx.xxx.70.216 (?)
25.5.2011 16:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Paní Zuzana má problém se slovem Šárka a Vy zase se slovem náhrada. Mně tahle pomologická terminologie vůbec nevadí a nevidím na ní nic špatného. Vonka měla být vylepšená Děkanka,  pravděpodobně z hlediska vyšší plodnosti. Byl to takový pokus zachovat chuť, ale vylepšit plodnost. Někdy se to může povést, jindy zase ne. Chtěl bych ještě poděkovat za všechny příspěvky k Děkance.   Petr 

Připojit reakci
         

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.41.143 (?)
21.8.2014 18:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkanka Robertova se začíná zvětšovat. Zatím vypadá pěkně. Moc se těším na tuto opomíjenou a přitom vyjímečnou odrůdu.

Obrázky:
Děkanka Robertova 21.08.2014
Děkanka Robertova 21.08.2014
Připojit reakci
            

Děkanka robertova


Pavel_CZ (210) - xxx.xxx.98.92 (?)
22.8.2014 9:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Opomijena mozna tady. Treba v USA je povazovana za nejlepsi hrusku k primemu konzumu

Připojit reakci
               

Děkanka robertova


Petr z Pardubic (6070) - xxx.xxx.70.240 (?)
29.8.2014 21:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dva malé a ne příliš vzhledné plody snad Děkanky Robertovy se nemohou srovnávat ani s atraktivitou bronzových plodů Vonky (semenáč Děkanky), ani s předchozí fotkou pana 41.143.

Obrázky:
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
Připojit reakci
                  

Děkanka robertova


Petr z Pardubic (6070) - xxx.xxx.70.240 (?)
21.9.2014 20:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dva malé a ne příliš vzhledné plody poškodilo ptactvo, ale než podlehly zkáze, tak jsem okusil nepoškozenou část dužniny, která asi po týdnu "zmáslovatěla" a můžu říct, že se pan 41.143 možná dočká chuti nejlepší hrušky všech dob. To je právě ona sladkost, výsostně harmonická, ne jako u novějších kříženců buď jen sladkost fádní, přehnaná, postrádající lahodnost a harmonii, kterou uměly vykouzlit pouze staré odrůdy.

Připojit reakci
                     

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.178.235 (?)
21.9.2014 23:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Koupil jsem Doyenne du Comice (před dvěma lety),což je synonyma Děkanky R. Kdy se pochlubí svým plodem, zatím nevím.Píše se o ní : v plodnosti střední až malá.Takže stromek dostane asi další rouby jiných, plodnějších.   AB

Připojit reakci
                        

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.41.143 (?)
24.9.2014 19:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když jsem dnes přišel na zahradu, tak 2 plody byly na zemi. Zkusil jsem jak jsou na tom zbylé 2 plody, ale zůstaly mi v ruce. Čekal jsem, že ještě nějaký ten týden zůstanou na stromě. Jednotlivé plody z první úrody měly hmotnost 348g, 354g, 219g a 261g.

Obrázky:
Děkanka robertova - 24. září 2014
Děkanka robertova - 24. září 2014
Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Petr z Pardubic (6070) - xxx.xxx.70.240 (?)
24.9.2014 19:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Plody jsou hodně podobné těm mým, ale ty moje byly prozatím malé. Myslím, že budete s kvalitou velmi spokojen, ba přímo překvapen jak dobrá může být hruška. cheeky

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Tibor Sádecký (46) - xxx.xxx.222.63 (?)
8.10.2014 23:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pánové, nevíte jak je to s názvem Komisowka?  Při koupi jsem pochopil, že je to Děkanka, další rok se poopravili, že je to její kříženec... tak nevím.  Mám ji třetím rokem na semenáči. Zatím nerodí a roste málo.  Děkuji.

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.252.217 (?)
9.10.2014 14:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Komisowka je synonymum Robertovy Děkanky. Další synonyma jsou: Děkanka spolková, Doyenne du Comice, Comice, Beurré Robert, Robert´s Butterbirne, Vereins Dechantsbirne, mohou být ještě další. Děkanka Robertova nastupuje do plodnosti později. Plodnost není příliš vysoká, poněvadž se poměrně špatně opyluje. Jako vhodní opylovači se uvádějí: Boscova, Červencová, Charneuská, Konference, Madame Verté, Williamsova. Při pěstování v dřívějších letech jsem žádnou z techto odrůd neměl a tak jsem to řešil tak, že jsem v době květu zavěsil do stromku Děkanky rozkvetenou větvičku Pařížanky a opylení bylo dobré. V nynější době mám vedle Děkanky Dicolor a opylení je v pořádku. Takže zřejmě obě tyto drůdy patří taky k jejím opylovačům. Samotná Děkanka je dobrým opylovačem.

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Miloš Vysloužil (15448) - xxx.xxx.92.38 (?)
10.10.2014 12:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Opylovače jsem u Děkanky nikdy neřešil, ostatně ani u jiné odůdy. Není-li to jediná hrušeň širokodaleko, nemá to smysl. V chladnější poloze ale Děkanka vysloveně zklamala. Plody jsou průměrného nenápadného vzhledu i chuti.

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


N. K. (26) - xxx.xxx.234.2 (?)
21.11.2014 5:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Práve som kupila zimnú hrušku Comice v Čaklove.Tak neviem.

Připojit reakci
                        

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.91.218 (?)
16.9.2015 17:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chtěla bych se zeptat, kde jste stromek či alespoň roub této hrušně získal? Ráda bych si ji také opatřila. Ludmila

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Petr z Pardubic (6070) - xxx.xxx.70.240 (?)
21.9.2015 20:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A koho se ptáte? Zadejte si do vyhledávače (třeba do Google) název Děkanka Robertova a jistě se Vám objeví, kde jí měli nebo mají. Zajímalo by mě, co říkal na Děkanky pan 41.143, který má v tomto vlákně její fotky. Já už jen mávám rukou, protože ptáci z hmyzem všechno zničí. Taky už žádné sýkorky v zimě krmit nebudu. Rozklobaly i ořechy na Marsu. Nejedná se samozřejmě o planetu Mars, ale o odrůdu ořešáku.

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Miloš Vysloužil (15448) - xxx.xxx.236.1 (?)
25.9.2015 10:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkanka by letos mohla dozrát do své výjimečné chuti. V chladnějších letech to žádná sláva nebyla. General Leclerc je podobný, viditelně plodnější.

Obrázky:
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
General Leclerc
General Leclerc
Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Petr z Pardubic (6070) - xxx.xxx.196.17 (?)
2.9.2017 15:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Od Děkanky Robertovy a Generála Leclerka očekávám, že to budou ty nejlepší hrušky, co tady mám. Generál něco už naznačil v minulosti, ale je to nejvíce napadaná hruška hmyzem. Zasáčkoval jsem, co zbylo, ale možná, že i to bylo už pozdě. Děkanky hmyzu zatím nejedou. S Děkankami se tady "vytasil" i pan 41.143, který je bohužel už dávno v trapu, takže se od něj asi nic nového nedozvíme. 

Obrázky:
Generál Leclerc
Generál Leclerc
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Petr z Pardubic (6070) - xxx.xxx.70.240 (?)
12.10.2017 18:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkanka Robertova - královna hrušek, naozaj?smiley Na fotce tři "děkankovité "odrůdy. Nikoliv ale nějací rozmělnění kříženci, ale samotná Děkanka a její semenáče Generál Leclerc a Vonka.

Obrázky:
dole General Leclerc, uprostřed Děkanka, nahoře Vonka
dole General Leclerc, uprostřed Děkanka, nahoře Vonka
vlevo General Leclerc, uprostřed Děkanka Robertova, vpravo Vonka
vlevo General Leclerc, uprostřed Děkanka Robertova, vpravo Vonka
Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Petr z Pardubic (6070) - xxx.xxx.70.240 (?)
5.11.2017 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím, jestli je Děkanka Robertova to, co u jablek Coxova reneta, jak se uvádí v pomologickém atlase, ale kvalita plodů pravděpodobně neztratila nic ani dosti značným podtržením (kvůli znehodnocení ptactvem). Dužnina je nyní máslovitá, šťavnatá, velmi chutná. Podobnost v chuti má i modernější semenáč Děkanky Robertovy - Vonka, jen bývájí plody často natrpklejší, s poměrně silnou a drsnou slupkou. 

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Petr z Pardubic (6070) - xxx.xxx.70.240 (?)
13.11.2017 20:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkanka, Děkanka, Děkankalaugh. Nikdo by si nedal tu nesmírně jemnou pikantně kořeněnou hrušku?

Obrázky:
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
Děkanka Robertova
General Leclerk
General Leclerk
Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Martin Votrubec (406) - xxx.xxx.50.185 (?)
14.11.2017 21:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dal, to víte, že dal. Ta moje nechce růst, takže si budu muset na úrodu ještě pár let počkat. Možná zaplodí dříve naroubované větve. 

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Petr z Pardubic (6070) - xxx.xxx.70.240 (?)
15.11.2017 9:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkanku Robertovu a Generala Leclerc jsem si nechal poslat. Buď to by Ostroh nebo Strážnice. Rostou normálně, ale hlavně už takto malá Děkanka měla poměrně dost plodů, což překvapilo, protože se uvádí nižší plodnost. Plody byly i nakonec méně poškozené škůdci a ptactvem, než u Generála, kde jsem musel sáčkovat. Chuť je sladce navinulá, jemně kořenitá. V tuto dobu konec konzumní zralosti.

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.184.133 (?)
15.11.2017 11:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Petře, také jsem jí narouboval. Píšou, že je méně plodná, ale díky tomu, že je hůře opylitelná. Asi jste jí dodal do okolí α samce. Ta moje bude mít v sousedství Kozačkui Štuttgartskou a nějaké asijské, nejspíše dostane do sousedství i Dielovu, zelenou, hrbolatou dobrotu. A zaplodí-li, budu ze všech sbírat semínka a hledat jestli nebude v potomstvu odolná rzi a chutí do evropských.  

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Petr z Pardubic (6070) - xxx.xxx.70.240 (?)
15.11.2017 11:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z těch uvedených opylovačů v atlasu mám poblíž jen Willimsovu červenou. Těsně vedle je General Leclerk, ale jelikož pochází ze semene Děkanky, tak nevím, jak je to se vzájemným opylením. Možná, že ten "hřebíček na hlavičku" bude právě ta Williamsova. Další vhodní opylovači jsou údajně Avranšská, Boscova, Clappova, Červencová, Drouardova, Hardyho, Charneuská a Mechelenská.

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.47.253 (?)
15.11.2017 16:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já vzdal jakékoliv pěstování děkanky Robertovy už předem, když mi kamarád, velký milovník a znalec hrušek řekl, že se jí zbavil po letech trápení v údolí Berounky, v 230m.n.m.

Ať počítám jak počítám, podhůří 380.m.n.m. nebude lepší...

Jinak, letos mě svou chutí dostala do kolen Koporečka. Luxus. Jemná, silně aromatická. Třída.

Mittwoch

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Petr z Pardubic (6070) - xxx.xxx.70.240 (?)
15.11.2017 16:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jinak, letos mě svou chutí dostala do kolen Koporečka. Luxus. Jemná, silně aromatická. Třída.

Tak to je změna přístupu, zřejmě zapracoval inženýr. smiley Doufám, že se to obrátí i u Salisbury. Děkanka Robertova mně zatím jako trápení nepřipadá. Na to, že plody byly utržené místo v polovině řijna, v polovině září (stopka lehce povolila), tak to byl taky luxus. Plodů dost, vyrovnané velikosti, oproti Generálovi, který byl "každý pes jiná ves" a bez většího poškození škůdci. Problém u podzimních hrušek je krátká skladovatelnost. 

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.189.156 (?)
16.11.2017 22:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Koporečka přitom letos nedosáhla takové kvality na jakou jsem u ní zvyklý. Asi následkem propršeného podzimu mnohé plody neměly tak silné muškatelkovité aroma jako jindy. Ovšem plody ve Středohoří krásné, velké a téměř bez strupů. Inzerovaná extrémní citlivost na strupovitost se jaksi neprojevuje a nejen tento rok..

                            Ing. Fidla

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.189.156 (?)
17.11.2017 8:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Název je od vesnice Koporeč, kde byla tato odrůda někdy v 18. století objevena. Podobně jako Solanka v Solanech...

           Ing. Fidla

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


PP. [PE, 550] (5086) - xxx.xxx.9.135 (?)
17.11.2017 10:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdysi dávno jsme kdesi v Polabí u nějakého domorodého prodejce okukovali hrušky a on jim říkal "Koprčky".

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.189.156 (?)
17.11.2017 17:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale ano, stále se jedná o Koporečku. Jakožto kultovní odrůda má mnoho synonym.  V Německu je třeba nazávána Lieglova máslovka, tedy abych byl přesný Liegles butterbirne...

                              Ing.Fidla

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Mikeš13 (1529) - xxx.xxx.148.186 (?)
17.11.2017 20:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

On ten název "Koprčka", odvozený od Koporečky, se vžil pro jakoukoliv hodně tvrdou zelenou hrušku (alespoň tady). Koporeček je tu v okolí zatím stále hodně - je to nejpočetnější zdejší odrůda a někde se vysazují i mladé stromky. V Koporči měli v plánu "místní" odrůdu opět vysázet ve větším počtu, ale zloděj odcizil sazenice - viz. článek.

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Kamil Hasman (331) - xxx.xxx.27.121 (?)
17.11.2017 21:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já nevím, ale skladovat na Mostecku stromky v polním krechtu na okraji obce? Co nechceš mít - skladuj na Mostecku v polním krechtu. V Mostě mi za bílého dne ukradli autorádio ze zamčeného auta.

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Petr z Pardubic (6070) - xxx.xxx.70.240 (?)
17.11.2017 21:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mě by zajímalo, jestli by Ondra, Kamil, Vojta nebo Míťa dokázali k něčemu přirovnat chuť této severočeské odrůdy. Tady není rozšířená vůbec. Jedná se o chuť více kořenitou, nebo spíše sladce navinulou, příjemně hruškovou, jako má například Lucasova? 

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Petr z Pardubic (6070) - xxx.xxx.70.240 (?)
18.11.2017 12:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co se týče zlodějů, tak jak říká jeden politik: "všetci kradnú". Nemám bohužel schopnost říct "abrakadabra", ať jsou stromky i s autorádiem zpátky u majitele. 

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.189.156 (?)
19.11.2017 11:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chuť je příjemně muškatelkovitá, sladká s minimem kyselin. Říkalo se jí zimní muškatelka taky, pokud víte jak chutná muškatelka turecká, ta chuť je podobná. To její aroma se jako asi uvšech jiných hrušní rozvine až pozměnknutí plodu, zatvrda je plod jen sladký, až nepříjemně sladký. Po změknutí je to lahůdka, na druhou stranu, chuť je méně vyrovnaná než třeba u odrůd typu Mechelnská, nebo Lucasova, které mají více kyselinek. Určitě je dobré mít v zásobě i jinou zimní hrušku s odlišnou, navinulejší chutí.. V Pardubicích by určitě šlo tuto odrůdu bez problémů pěstovat, chci ji vyzkoušet i tady na Opavsku, podobně jako jinou kultovní odrůdu Hájenku...

           Ing. Fidla

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Mikeš13 (1529) - xxx.xxx.148.61 (?)
18.11.2017 20:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Krádež autorádia se na Mostecku bere spíše jako takový povinný bakšiš pro místní Huróny, ale kam se poděly ty stromky? Že by ovocnářský nadšenec? Nebo jen došlo dřevo na otop?

Na Koporečkách jsme vyrostli, její chuť vnímám jako sladce kořeněnou, někdy říznutou chutí "spařených mandlí", ale že by to byla královna hrušek - to bych byl opatrný.

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Petr z Pardubic (6070) - xxx.xxx.70.240 (?)
19.11.2017 10:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Všechno se dá zřejmě zpeněžit, asi i stromky. Fakt nechápu proč Koporečka není běžná i tady u nás. Prakticky neznámá odrůda. Právě proto by mě zajímalo hodnocení více lidí. Ondra ji třeba má za nejlepší.

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.189.156 (?)
19.11.2017 15:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mezi Odborníky, kam si troufnu zařadit i svou maličkost, je chuť a konzistence Koporečky bráno jako absolutní Top. Patří do Klubu spolu s Děkankou robertovou, Esperenovou, nebo třeba Oliverem de Séresem. Jistě, její specifická příchuť nemusí každému vyhovovat, ale jak už naznačil pan Mittwoch, je to prostě Třída...

           Ing. Fidla

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Ivan Hlavatý (2494) - xxx.xxx.234.179 (?)
19.11.2017 15:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ing.Fidla: Nepolemizujem, len maličká korekcia názvu starej odrody hrušky: Olivier de Serres. Nazvaná podľa francúzskeho vedca z rozhrania 16.-17.storočia, považovaného za zakladateľa modernej agronómie. Osobne nechápem, prečo sa genofond týchto starých odrôd vôbec nevyužíva v súčasnom novošľachtení, resp. sú úplne ignorované (to sa týka aj takých kvalitných odrôd ako Mechelenská či Salisburyho). Je to škoda. IH
Obrázky:


Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.189.156 (?)
19.11.2017 22:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ta ignorance podle vychází z toho, že lidé, kteří se těmito záležitostmi zabývají tyto staré osobně neznají. Maximálně o nich někdy slyšeli, popřípadě četli a leckdy ani to ne. Může se to zdát neuvěřitelné, ale je to tak. Vzpomenu případ mé oblíbené odrůdy jabloně a sice Majoru, kdy jsem víckrát odpovědného člověka, jehož tady nebudu jmenovat, důrazně upozorňoval, že nemohou použít tento název pro nějaké novošlechtění, protože tato odrůda už existuje a je pro naši oblast vyloženě kultovní. Jeho odpověď byla v tom duchu, že kdo ví jestli nějaký strom ještě vůbec existuje a že prý tuto odrůdu někde jedl a za moc prý nestála... Prostě ignorance na té nejvyšší možné úrovni a na tuhle úroveň debaty jsem se opravdu snižovat nechtěl...

           Ing. Fidla

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Miloš Vysloužil (15448) - xxx.xxx.67.66 (?)
19.11.2017 23:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nechápem, prečo sa genofond týchto starých odrôd vôbec nevyužíva v súčasnom novošľachtení, resp. sú úplne ignorované

Těžko říci. Ale to, že v rodičích nových odrůd nečteme některé oblíbené staré sorty ještě neznamená, že to nikdo nezkoušel. Třeba je křížili, ale nic z toho nebylo. Taky je mi divné, proč není víc potomků starých hrušek zajímavých vlastností (Křivice, Merodova, Špinka,...), ale i jablek (Matčino, Grávštýnské, Čistecké). Možná to jen dobře nevychází.  Jak jinak vysvětlit, že nejvíc nových odrůd slivoní má geny Čačanské najbolji, která rozhodně žádný zázrak není.

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.184.133 (?)
20.11.2017 8:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takhle vypadá křížení odrůd hrušní z poslední doby.

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.156.177 (?)
20.11.2017 8:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chcelo by to foto vo vyssom rozliseni.

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Miloš Vysloužil (15448) - xxx.xxx.67.66 (?)
20.11.2017 14:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takhle vypadá křížení odrůd hrušní z poslední doby.

Takto ovšem samotné křížení nevypadá. To, co ukazujete je jen špička ledovce - nové uznané odrůdy a jejich původ. Křížení, to jsou stovky pokusů a tisíce semenáčků, z nichž pečlivou selekcí, příp zpětným křížením vznikne možná nějaká zajímavá odrůda, možná taky ne.
   Žehráme na to, že šlechtitelé opomíjejí některé,  pro někoho zajímavé odrůdy. Možná, že je zkoušeli, ale bezvýsledně. Naopak některé kombinace byly natolik zdařilé - u jabloní např. Golden x Lord L., Bohemia x Vanda - že daly vzniknout hned několika odrůdám.

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Ivan Hlavatý (2494) - xxx.xxx.234.4 (?)
20.11.2017 17:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
"Peníze jsou až na prvním místě... cit. V.K).". Šľachtiteľstvo je časovo a iste aj finančne náročná činnosť s neistým výsledkom. Náklady sa nemusia vrátiť. Ale mali by sa... Preto sa asi poväčšine vsádza na "overené", klasicky používané odrody a nesiaha sa do neprebádaných vôd... Je tu vlákno "Pôvod jednotlivých odrôd jabloní", môžete nahliadnuť - takmer všetky odrody majú v sebe ako predka niektorú z odrôd Golden Delicious, McIntosh, Cox Orange, Jonathan, James Grieve a Red Delicious. Najmä Golden Del. svojou potenciou exceluje... Pri hruškách je takou "matkou (takmer) všetkých dcér" iná hviezdna klasika - Boscova. Vsádzka na istotu (?) - nezdá sa mi celkom normálne, že z kríženia Boscova x Drouardova vzniklo v poslednom relatívne nedávnom období 8 (slovom osem!) odrôd, z nich niektoré sotva navzájom odlíšite... Občas niekto siahne nečakane trochu "pomimo" a je z toho geniálna vec (viď napr. Rubín = G.D. x Lord L. alebo Admiral = Bohemia x Mira). Ale do všetkých nuáns šľachtiteľstva tu málokto z nás (možno nikto) dokonale nevidí, takže ťažko súdiť. Sme v polohe pasívnych príjemcov toho čo novošľachtiteľský "trh" ponúkne. Asi treba byť vďačný za to čo prichádza (a v Čechách je toho naozaj dosť) a prijímať to bez frfľania... A komu sa nepáči - môže skúsiť šľachtenie sám 😉. IH
Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Petr z Pardubic (6070) - xxx.xxx.70.240 (?)
21.11.2017 10:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Abych se vrátil od té "teorie a praxe v podmínkách rozvinuté soc. společnosti"  předřečníka, k té koporečce, kterou ukradli v Mostě z nějakého skladiště. A ještě předtím k těm Muškatelkám. Tak tedy mám dojem, že Muškatelku tureckou, Koporečku, Oliviera De Serres, ani Esperenovu máslovku 99% zdejších čtenářů, včetně mě, nevidělo ani z vlaku, natož aby mohli porovnávat jejich chutě. Přesto jsem rád, že je tady Ondra vyjmenoval, jelikož nám připomenul po čem že se to máme poohlédnout. To je to podstatné, takže díky Ondro za upozornění.

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.189.156 (?)
22.11.2017 8:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Oliviera de Serrese jsem neviděl a nechutnal ani já. O jeho kvalitách vím jen z pomologií a taky od jednoho uznávaného pomologa, jež tuto odrůdu hodnotil jako druhou Koporečku. Rozumějte, chuťvě jinou, ale na stejném levelu. Muškatelka turecká byla kdysi běžnou odrůdou na pražských trzích, hodně plastická odrůda, vhodná i do vyšších oblastí. Ty další dvě, včetně Oliviera pouze do tepla... Ing. Fidla
Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.157.239 (?)
20.11.2017 11:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Laik jde prvak po vzhledu-líbivosti a druhak po velikosti- k nachutnání a načuchání je pro většinu cesta dlouhá. SPCH

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.143.15 (?)
20.11.2017 15:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To, že šlechtitelé nepoužívají některé odrůdy o kterých si tu lidé myslí, že jsou úžasné má určitý důvod. Většina těchto odrůd má totož nějakou vadu (citlivost na nějakou chorobu, špatnou skladovatelnsot atd.) a nebo potomstvo vzniklé z těchto odrůd nenese znaky, které měla rodičovská odrůda.

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.189.156 (?)
21.11.2017 15:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No když se podíváte aspoň v případě hrušní jaké jsou preference na odrůdy, z kterých se bude šlechtit, dojdete k závěru že přednost maj odrůdy velkoplodé a odrůdy slaběji rostoucí, tedy odrůdy rychlého vývoje, které jdou brzo do plodnosti. Nějaký jiný záměr tam moc nevidím. Cílem prostě je vyšlechtit pokud možno co největší odrůdu, jejíž stromek jde brzo do plodnosti. Já to nekritizuju, protože mi to v podstatě nevadí, uznávám že pro produkční sady jsou takovéto odrůdy asi výhodnější. Ale jakožto konzument požitkář bych si je na svou zahradu nepořídil a ani bych je nevysadil někde do krajiny na mez... Jakožto člověka, který má vztah ke kdysi kultovním českým odrůdám mě samozřejmě mrzí že do nových odrůd nepromluvily takové české skvosty jako Solanka, Koporečka, nebo Muškatelka šedá. No ale ta jejich vrůstnost se šlechtitelům asi nehodí...

           Ing. Fidla

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Miloš Vysloužil (15448) - xxx.xxx.92.38 (?)
21.11.2017 17:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To, co píše Ing. Fidla, platí beze zbytku pro jabloně. Proto se těžko hledají nové odrůdy do sadů, alejí a na meze. U hrušní to tak jasně nevidím, stejně jako u nich není tak přesné rozdělení na odrůdy krátkého, středního a dlouhého vývoje. Nejkříženější hruška - Boscova - rozhodně nepatří k typicky slaběrostoucím a brzyplodícím odrůdám.

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.189.156 (?)
21.11.2017 23:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak tady s Dr. Vysloužilem nemůžu souhlasit. Nevím sice přesně kdy vstupuje Boscova do plodnosti, ale zase vím naprosto přesně že ty stromy co vídám v alejích třeba ve Středohoří jsou vždy spíše menšího vzrůstu. Tenhle fakt samozřejmě nemusí znamenat to, že ta odrůda roste slabě, ale je to jistá indicie, že do plodnosti nějak extra pozdě nevstupuje. Ona ani třeba taková Williamska, což je v podstatě synonymum pro hrušeň malého vzrůstu neroste v prvních letech nějak pomalu, ale tím že rychle plodí, tak prostě ten růst se rychle zpomaluje. Podobně se chová třeba Šampion u jabloní, nebýt citlivosti na rakovinu je to v podstatě ideální odrůda na mezištěpení!

Takže podle mého názoru Boscova docela přesně naplňuje ta kritéria šlechtitelů o kterýc jsem psal, pokud nějaká odrůda, z které se šlechtí ne, tak možná ještě tak Charneuská, to můžou být opravdu velké stromy...

                Ing. Fidla

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Miloš Vysloužil (15448) - xxx.xxx.92.38 (?)
22.11.2017 9:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi nemá smysl se popotahovat o vlastnostech Boscovy lahvice. O její pozdní plodnosti se píše ve všech pomologiích, růst je střední. Bujnosti Clappovy nedosahuje, nicméně růst a nástup plodnosti odrůd jako Konference Wiliamsova, Madame Verté či Karina jsou někde jinde. Chtěl jsem jen říci, že Boscova je do šlechtění často zařazována, ale nikoli kvůli slabému růstu a rychlému nástupu plodnosti, nýbrž pro své plodové vlastnosti.

Šampion u jabloní, nebýt citlivosti na rakovinu je to v podstatě ideální odrůda na mezištěpení!

Šampion je mimoto poměrně citlivý na virózy - gumovitost a plochovětvost. Citlivost k mrazu ve dřevě není extrémní, ale daleko zaostává za odrůdami jako Croncelské nebo Wealthy. Na mezištěpení bych se mu osobně vyhnul.

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


host - xxx.xxx.189.156 (?)
22.11.2017 12:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je otázka zda by byla Boscova tak ceněna pro šlechtění, kdyby měla vzrůst a pozdní nástup do plodnosti jako třeba Špinka, obávám se že nikoliv. U Šampionu jsem samozřejmě hodnotil jen sílu a rovnost růstu v prvních letech, to jsou špičáky jako když střelí, za rok uděláte 2 m prut. Například takový Batul na to potřebuje dobře 3 roky, přitom to je ve výsledku odrůda mnohem vzrůstnější.. Je jasný že u jabloní je těch odrůd, které takto rostou více a že tedy opravdu není potřeba,  z důvodů, o nichž píše Miloš Vysloužil, Šampion na mezikmeny používat...

           Ing. Fidla

Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Ivan Hlavatý (2494) - xxx.xxx.113.117 (?)
22.11.2017 13:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Boscovu sme vždy mali už keď som bol dieťa a potom som ju mal a mám v záhrade kontinuálne až doteraz. Moje poznatky: vzrast by som hodnotil ako stredný, ale to závisí aj od rezu ako si strom tvarujete. Mali sme aj vysokokmene Boscovej vysoké 6 metrov, ale nedá sa povedať že by to boli nejaké gigantické stromy. Čo sa týka nástupu plodnosti, ten je o niečo pomalší než u väčšiny odrôd, ale je to dané aj tým že Boscova sa prakticky výhradne pestuje na semenáčových podpníkoch. Plodnosť sa rozbieha postupne, od takého 5.roku je už dobrá a vyrovnaná. Ja si myslím, že rýchlosť nástupu plodnosti hrušiek viac ovplyvňuje podpník než samotná odroda, i keď aj medzi jednotlivými odrodami sú určite rozdiely. Ale na duli hruška rodí už od 2.-3.roku po výsadbe, a to ešte väčšinou potrebuje aj dôkladnú prebierku. To sme už ale od tej Dekanky trochu odbočili.  IH. (Pre názornosť: na fotkách je 8-ročná Boscova na semenáči, vysoká asi 4 metre, a jej tohtoročná úroda).

Obrázky:




Připojit reakci
                           

Děkanka robertova


Petr z Pardubic (6070) - xxx.xxx.70.240 (?)
21.11.2017 19:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

mě samozřejmě mrzí že do nových odrůd nepromluvily takové české skvosty jako Solanka, Koporečka, nebo Muškatelka šedá.

Ať si nemluví. Inženýrův názor na staré a nové odrůdy poznáme. Jednoznačně u něj vítězí ty staré. Je na něm, aby tyto staré odrůdy mezi nás - neználky, co nejvíce rozšířil a to i přes to, že například Esperenova máslovka, Olivier de Serres ani Muškatelka šedá podle obrázku plodů moc nelákají. Mně osobně to vůbec nevadí. yes 

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Fantastická Konference1815.12.201710663
Odrůda hrušně813.12.20171142
Lucy red 113.12.2017151
HW 624 312.12.2017330
Lanya, Deliza 112.12.2017162
Rudkova hruska - identifikacia odrody 139.12.20171408
Prostokořené stromky - zima459.12.20173255
Lotenkov 79.12.2017651
Red Conference 69.12.2017548
Krazulya 27.12.2017272
Krvavka195.12.201710660
Kolik hrušek denně1128.11.20171672
Dicolor10328.11.201744787
Zimné hrušky5927.11.201721621
Astra3827.11.201733443
Hrušeň písečná4427.11.201718630
Hrušeň Erika onemocnění? 324.11.20171002
Proč neprorazil General Leclerc2623.11.201715850
Falstaff 922.11.20171985
Děkanka robertova6422.11.201727497
Hrušeň mi letos už podruhé kvete 821.11.20171143
Nashi1121.11.20171136
Veľtrh hrušiek 218.11.2017471
Sózókörte 2X rodiaca1215.11.2017993
Lucasova7315.11.201757129
Schweizerhose birne 1014.11.20174384
Hruška Alessa zimná 314.11.2017407
Hruška zimní Pařížanka a Pastornice5012.11.201740645
Určení odrůdy 911.11.2017893
Hrušeň Clappova10811.11.2017126215
Hrušeň Nela511.11.20175954
Odrůdy hrušní - Slovácko411.11.2017475
Carmen39.11.2017310
Hruška planá - vhodné na podnož?39.11.2017343
Podnož "Kavkazská"138.11.201710836
Hrušeň Bohemica668.11.201750716
Kumoi 102.11.20175094
Černání okrajů listů 525.10.20172853
Boule na kořenech 324.10.2017462
Hrušeň na kdouloni3024.10.20174959
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Pomoc při začátcích chovu slepic14.12.2017
Zimní napájení14.12.2017
Zimní napájení14.12.2017
Zimní napájení14.12.2017
Zimní napájení14.12.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů