Černání okrajů listů



Poool - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 115.144 (?) 
4.6.2016 19:25, zobrazeno: 8028x


Nevím si rady s hrušní. Okraje listů Konference černají a listy jsou na omak vysušené. Zhnědly a zčernaly také všechny konce letorostů. Před 3 týdny zčernaly a opadly nejmladší dosud nerozvinuté lístečky. Růst se dočista zastavil. Stromek byl vysazen loni na podzim, na místo kde byl dříve kompostér. Prostudoval jsem choroby a škůdce hrušní, ale zatím jsem nenarazil na popis, který by se shodoval.    

Černé okraje Konference
Černé okraje Konference
Opadané konce letorostů
Opadané konce letorostů
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.55 (?), 4.6.2016 21:19

Ty konečky větviček mohl před třemi týdny ožehnout mrazík, to by tak vycházelo. Jsou křehoučké a citlivé. U mladého stromku to mohlo chytit i kraje listů. Nijak bych se neplašila, to bude dobré wink.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Poool - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 115.144 (?), 17.9.2017 15:08

Tak ta moje hrušeň neštastná chřadla i druhým rokem. Dnes jsem ji vykopal a bingo. Původce jejích potíží se ukrýval podzemí. Bakterie způsobující boulovitost kořenů. Patogen se dostane do rostliny přes poranění. Pro mladé stromky je jeho působení obzvlášť vysilující.

Přitom výsadbu jsem provedl jako dle přírůčky. Kvalitní půda s příměsí humusu, rostlina před výsadbou na 24 hodin do vodní lázně a následně nůžkami zakráceny kořeny. Sázel jsem 29. listopadu 2015, zem již byla hodně studená a patogen by se za tak nízkých teplot již neměl šířit. Proto se domnívám, že stromek byl infikovaný již ze školky.

Boulovitost kořenů hrušně
Boulovitost kořenů hrušně

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.155 (?), 17.9.2017 15:41
Pavel: Vďaka za tento príspevok, je to veľmi poučné a cenné. Pod zemou sa môžu skrývať rôzne príčiny chradnutia stromčekov, takýto príspevok nám umožňuje do budúcnosti myslieť na jednu z nich. IH




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Poool - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 115.144 (?), 25.10.2017 1:10

Bohužel to nebyl ojedinělý případ. Koupil jsem nyní nový stromek konference. Kořeny byly zabalené v pilinách. Jsa poučen jsem doma kořeny pečlivě prohlédnul a naleznul 3 malinkaté charakteristické bouličky. Zatím byly velikosti čočky, kdybych s nimi neměl předchozí zkušenost určitě bych je přehlédnul.

Buď mám obrovský pech, anebo se tu na střední moravě prodává infikovaná sadba. V takovém případě bych sadařům hrušek doporučil aby byli ostražití, protože jakmile si bakterii způsobující boulovitost dostanete do půdy, dokáže se šířit rychlostí až 1 cm za den a napadnout kořeny ostatních stromků (peckoviny i kádroviny).  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika