Boscova lahvice



Milan Fiala - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 95.245 (?)
11.1.2013 14:14

Pozrite si tuto staru švajčiarsku hrušku text som skopiroval.

Produkt - Švajčiarske nohavice 

Rarita: Strange farebné žiarovky, vytvorený v 1800 vo Švajčiarsku. Je to pravdepodobne prírodné paleta Long Green jesenné hrušky, meno pravdepodobne odkazuje na pruhované, farebné nohavice pápežskej švajčiarskej gardy. Plod: Dobrý Tafelbirne s jemnou chuťou. Staršie inferentially od polovice septembra, dobre drží v chlade. Stredná, mäkké, zvislé pruhy s výraznou červenou, žltou a zelenou. Feinzelliges, šťavnaté, sladké a topenia mäso. Vietor silno, až krátko pred dobou splatnosti, tak zožneš dobrý čas. Tree: Stredne veľké, mierne vetvené koruny s trochu tenké stonky. Spočiatku silná, stredne silný rast neskôr. Ročne mení príjem z média na nízkej. požiadavky na umiestnenie a klímy: široký ornej pôdy až v chránených, strednej výšky. Teplé vrstvy zlepšiť kvalitu ovocia.. Zatiaľ žiadne známe choroby a škodcovia Zvláštne poznámky: Robustný milovníci miesta s ozdobným ovocia. Najlepšie opeľovača: Christian Williams, Conférence, facku obľúbené. Dodávka: Stromy sú holé koreň v časti, čiastočne dodaný do vázy. Holá korene rastlín bez pôdy balené v škatuľkách a chráni korene pred vysychaním vlhkou slamy. Tieto rastliny môžu po pôrode v chladnom počasí na niekoľko dní zostať v otvorenom obale, je lepšie pokračovať v krajine. Vezmite prosím na vedomie, že citlivé jemné korene môžu vyschnúť v každom prípade. Každá zásielka je dodávaný s podrobnými pokynmi výsadbu. Ak čiastky našej škôlky nestačí, budeme vás informovať o predpokladaný dátum dodania.

SCHWEIZERHOSE
SCHWEIZERHOSE
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 23.11.2012 10:21

Jak je to možné"řekl by major Borovička z filmu Tankový prapor.Tedy"jak je to možné, že se diskuze zase stočila k problematice pálení?Tak tedy se připojím.Lahvice se zdá z pohledu chuti být výborná, přez to ji někteří(můj soused) neobírají na jídlo(nechají opadat,a shrabou s listím do kompostu), a ani na kvas se jim nehodí, nebo ho neumí dobře udělat(vždy ho vyhodili).Mě se z počátku taky nedařil.Problém byl v tom, že když skončilo kvašení, tak v mači bylo stále relatívně hodně cukru-kolem 8,i když jsem ho měl vedle kotle na tuhá paliva.Nechtěl se nechat rozkvasit, a ani moc nekvasil.Později jsem problém vyřešil, ale nebudu tady popisovat jak.Hodně lidí říká, když hruška dokvasí, je třeba s ní rychle do pálenice, aby kvas neoctovatěl.Měl jsem s Boscovkou problém opačný-nechtěla kvasit a dokvasit.Pil jsem tedy výbornou hruškovici z Boscovky, ale na hruškovici ze Špínky asi nemá.Moji známí mají Špínku, taky jinou odrůdu, kterou neznám jméno. Pálí z obou, a bez kvasinek, bez rozkvašovačů, nebo jiných chemických pomůcek, kvas nemají v teple, ale někde v průchodu.Když se bavíme čistě o hruškovici, tak bych odrůdu Špínka považoval za jednu z nejlepších do kvasu.Williamsová je bez debaty jednička.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 23.11.2012 12:06

...a ještě si přiložím pod kotel Boscovky.Má jednu nevýhodu pro ty, kteří chtějí dělat bezproblémový dobrý kvas.Plody opadávají ve sklizňové zralosti, v čase, kdy jsou tvrdé jak kámen, tak akorát na střednědlouhé skladování v regálu.Oproti hruškám které opadavají už měké, sladké,aromatické, je dužina Boscovky tvrdá vhodná konzumu až odleží.Co tedy s hromadou tvrdých hrušek pod stromem, které se počínají kazit?Buď je pruběžně probírat, shnilé vyhazovat, a počkat až změknou, nebo je vyhodit rovnou.Vhodnější do kvasu jsou tedy hrušky, které když opadnou jsou už zralé.

Kdysi jsem tady zaznamenal názor, že hruška při skladování už nenabere ani cukr, ani aroma.Přeci když npř.Boscovka opadne, nebo se obere ze stromu je tvrdá, bezchutná,trvá nějakou dobu než dužina změkne, zesládne,změní nezralou dužinu až do stádia medu.Potom se hodí konzumu, nebo do kvasu, ale na zavařování už né.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 23.11.2012 12:52

Existuje ale i jistá skupina lidí (do níž patřím i já), kteří hrušky v konečné fázi zralosti jedí už jen z lítosti. To je ona fáze, kerou jste nazval "stádium medu", kdy je dužina měkká jako máslo a po nakousnutí po bradě teče hruškový sirup. Pro naši lišící se skupinu je chutnější a zajímavější předešlá fáze zralosti, kdy už je dužina dostatečně sladká, ale je ještě křehká. Po odkousnutí sousta to musí nahlas křupnout! Tohle stádium zralosti netrvá dlouho a proto je obtížné se přesně do něj trefit. Ale pak to stojí za to! Bohužel, hrušky prodávané v obchodech, bývají sklizeny ze stromů v nižším a neoptimálním stádiu vyzrání, takže tyhle křupavé lahůdky se často nekonají a kupované hrušky přejdou z tvrdé do konečné rozměklé fáze bez nabytí typické sladkosti a aroma. Je nutné si je vypěstovat vlastními silami. Ale když se to padaří, je Boscova v tomto ohledu opravdu šampiónkou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 23.11.2012 13:31

Ovocnáři se učí, že jádrové ovoce po sklizni může ještě zesládnout rozkladem škrobů na jednodušší (zkvasitelné a na chuť sladké) cukry. Ale v měřitelných hodnotách je tento posun poměrně malý. Navíc je kompenzován dýcháním plodů, kdy se cukry naopak odbourávají. Výrazné chuťové zesládnutí plodů je způsobeno převážně odbouráním kyselin. O této skutečnosti  se můžeme přesvědčit, když změříme moštoměrem sladkost vylisovaných plodů těsně po sklizni a dalších po uležení. K všeobecnému překvapení není rozdíl nebo dokonce víc cukru mají ty čerstvé kyselé plody.
   Problém sladkosti plodů asi není zásadní. Cukry lze koneckonců do kvasu přidat a mnozí to zhusta dělají. U hrušek se k tomu přiznám i já, jinak zavilý nepřítel doslazování kvasů. Jde o tu příchuť a aroma ovoce. A ta je u řady odrůd hrušek v optimální zralosti opravdu výrazně větší než v tvrdém stavu. A platí to nejen pro hrušky, ale i meruňky a některé sorty jablek (Grávštýnské, Čistecké, Melba, Fantazia). Ovšem ani přezrání není ideální neboť část těkavých látek z ovoce vyprchá. Zní to blbě, ale u stolních hrušek je nejlepší plody otrhat, počkat jak dojdou do té pravé zralosti a připravit kvas. U drobnoplodých odrůd třepaných či sbíraných pod vysokými stromy to samosebou nejde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 23.11.2012 14:30

Rozumím tomu, že někomu chutná chruplavá hruška.Mě taky.Kdysi jsem chroupal i nezralé tvrdé, a dělám to i dnes.Všimnul jsem si, že takové plody(někdy i velmi kyselé jablka)obecně, paušálně vzato více chutnají ženám než mužům.Ale abych vyvážil můžské sladkomilné chutě, podotýkám že kyselé já taky rád, a ženy se možná ozvou samy.Zároveň si pochutnám i na tekoucím hrušňovém medu, a dnes možná více.

U hrušní do kvasu je dobré odstraňovat zdřevnatělou stopku.Odstraňovat bubáky je velmi pracné, a časově náročné.Výsledný produkt může být jemnější, sám to nedělám, ale rozumím tomu.Protože z pecek, jadérek se tvoří jedovatý kyanid, zároveň ale výsledný alkohol postrádá jadrnou, nahořklou,mandlovou příchuť, která pochází z pecek, jadérek.Pil jsem dokonce slivkový destilát, kde byla celá čtvrtina kvasu tvořena peckami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 43.70 (?), 23.11.2012 16:45

Jenom tiše závidím, hrušní mám sice vysazených pět ale než zbude na kvas to bude ještě chvíli trvat. Zatím to stačíme všechno zkonzumovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 170.143 (?), 30.12.2012 22:33

Pánové, lamentujte,haňte, vychvalujte každý to  "své" jako já.

Také jsem kdysi chroustal nedozrálé, ale léty se chuťové buňky mění a tak Boscovu už dlouhá léta uznávám jako bezkonkurenční podzimní chuťovou jedničku a když ji jím a teče mi šťáva po bradě, je mi jedno jestli padají (má to v genech), afinita je mi také u zádele a nahnilou přece jíst nebudu.

A tak přeji v tento čas všem tu na fóru hlavně zdraví, třeba i pomocí kvasu.

Zdravím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 58.114 (?), 6.1.2013 22:03

Potomkem Boscovy je raně zimní hrušeň Gracie = kříženec Boscova x Holenická. Dnes jsem ochutnal několik jejich plodů a jsem nadšený její chutí, která velmi připomíná lahodnou Boscovu (ta u mě ve sklepě vydrží max. do konce října). 
Sklizeň Gracie byla dne 9.10.2012 a plody byly uschované do dneška ve vinotéce při teplotě 5 °C. Dužnina Gracie je tedy středně tuhá, šťavnatá, jemná a chuť příjemně sladká, výborná. Zahrada leží na slunečném místě na Vyškovsku ve výšce 240 m n.m. (foto je z doby těsně před sklizní). 

Zajímalo by mě, jak se tato odrůda hrušky umisťuje v odborných degustacích

hrušeň Gracie
hrušeň Gracie
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Milan Fiala - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 95.245 (?), 11.1.2013 14:14

Pozrite si tuto staru švajčiarsku hrušku text som skopiroval.

Produkt - Švajčiarske nohavice 

Rarita: Strange farebné žiarovky, vytvorený v 1800 vo Švajčiarsku. Je to pravdepodobne prírodné paleta Long Green jesenné hrušky, meno pravdepodobne odkazuje na pruhované, farebné nohavice pápežskej švajčiarskej gardy. Plod: Dobrý Tafelbirne s jemnou chuťou. Staršie inferentially od polovice septembra, dobre drží v chlade. Stredná, mäkké, zvislé pruhy s výraznou červenou, žltou a zelenou. Feinzelliges, šťavnaté, sladké a topenia mäso. Vietor silno, až krátko pred dobou splatnosti, tak zožneš dobrý čas. Tree: Stredne veľké, mierne vetvené koruny s trochu tenké stonky. Spočiatku silná, stredne silný rast neskôr. Ročne mení príjem z média na nízkej. požiadavky na umiestnenie a klímy: široký ornej pôdy až v chránených, strednej výšky. Teplé vrstvy zlepšiť kvalitu ovocia.. Zatiaľ žiadne známe choroby a škodcovia Zvláštne poznámky: Robustný milovníci miesta s ozdobným ovocia. Najlepšie opeľovača: Christian Williams, Conférence, facku obľúbené. Dodávka: Stromy sú holé koreň v časti, čiastočne dodaný do vázy. Holá korene rastlín bez pôdy balené v škatuľkách a chráni korene pred vysychaním vlhkou slamy. Tieto rastliny môžu po pôrode v chladnom počasí na niekoľko dní zostať v otvorenom obale, je lepšie pokračovať v krajine. Vezmite prosím na vedomie, že citlivé jemné korene môžu vyschnúť v každom prípade. Každá zásielka je dodávaný s podrobnými pokynmi výsadbu. Ak čiastky našej škôlky nestačí, budeme vás informovať o predpokladaný dátum dodania.

SCHWEIZERHOSE
SCHWEIZERHOSE
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 213.119 (?), 11.1.2013 20:02

  U nás se jí říká Oharkula (oharek - česky okurek),přípomíná vybarvením přezrálý okurek.   

Jarin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika