Pokud by mě roubování živilo a trávil s ním denně 8,5 hodiny, snad bych investoval do jednoúčelového nože, belgické břidlice a snad i do profesionálního nabroušení. Coby amatér nedovedu nabrousit žádné ostří do ostrosti ulamovací čepele. Do ulamováku na roubování vkládám čepele neulamovací, vždy se řeže s plně vysunutým.
Hodně jsem si zakládal na roubovacích nožích ten nejoblíbenější mám přes 40 let. A byl jse docela smutný, když jsem zjistil, že tím sprostým ulamovákem se řeže lehčeji a řezné plochy jsou hladší. Zřetelné je to zejména u tenkých a měně kvalitních roubů.
Klasický nůž zcela nezavrhuju. Používám ho k roubování za kůru a na očkování. Kůra se lépe odchlipuje tvrdším nástrojem a střídat na jeden úkon dva nože je nepraktické.
Jak je pro většinu diskuzí typické, metodu nelépe znají a nejvíc kritizují ti, kteří ji nikdy nepoužili.