S oběma druhy kvašení zkušenosti samozřejmě mám. Začínal jsem asi jako každý s drtí a až časem jsem se dopracoval k lisování. (Jako s víny. Taky jsem zpočátku ťapal do demižonů drť nebo pomačkané bobule).
Takže porovnání mám, není to jen vyčteno. Ale s tou pocitovou věci můžete mít částečně pravdu. Možná jsem tím svým odporem k drti ovlivněn víc než si dokážu přiznat...
*
Jelínek si myslím vyrábí vše z drtě. Nemá asi ambice a ani potřebu vyrábět v nejvyšší kvalitě. Žíje ze své značky, pověsti a zajištěného trhu. Max. si zaplatí nějaký Kosher certifikát. A pokud by měl vše lisovat, výroba by se asi značně prodražila a lisovny při takovém objemu výroby by musely být obrovské.
Ale k jednomu lisování se přece jen ""přiznal" - obrázek.
*
Že na koštech je jelínkova hruškovice tak ceněna mně překvapuje protože mi moc nechutná.
*
Christoph Keller, známý německý lihovarník, m.j. tvůrce legendárního ginu Monkey 47 na svých stránkách vypadá, že taky moc nelisuje.
A to palí jen ve 120l kotli. Celkem zajímavé povídání o hruškách tam m.j. je. A pak taky ceny.
Rafael.