Tak v tomhle jsem hodně radikální. Než zkvašovat jádrovinovou drť a zkazit si pověst, tak to ovoce raději rozdám nebo nechám zhnít.
Tak jako Vaše zkušenosti, postupy a názory p. Rafaeli, jsou vysoce nadprůměrné, tady, myslím, je to věc spíš pocitová, než že byste s oběma výrobky (moštovým a rmutovým) měl dlouhodobé porovnávací zkušenosti. Já jsem hruškovici z moštu nepil, ale jablkovice obě opakovaně. Sám jsem jako majitel lisu byl vždy příznivcem pálení z jablečného moštu. Samotného mě skoro mrzí, že rozdíly jsou minimální, že to skoro nestojí za tu práci. Ale jak říkají jiní, při dostatku švestek a hrušek není o pálenku z jablek valný zájem, takže žádné velké dilema nemám.
Zapomněl jsem se zeptat u Jelínků, jak jejich továrna v Chile kvasí ty wiliamsky a jestli je moštuje. Pokud nemoštuje (jak si myslím), je diskuze zbytečná, na koštu se jednoznačně ukázalo, že jde o nejžádanější tuzemský (v uvozovkách) ovocný destilát. Pokud bych si měl zkazit pověst takovým výrobkem, směle do toho.