Tak v tomhle jsem hodně radikální. Než zkvašovat jádrovinovou drť a zkazit si pověst, tak to ovoce raději rozdám nebo nechám zhnít.
A pokud bych ho chtěl jen na rektifikovaný likérový líh, tak si nebudu destilaci a čištění komplikovat zplodinami z jader, slupek, stopek atd. A že jich tam je!
Taktéž manipulaci s mázlavou břečkou a pak s výpalky nemusím...
Nehledě na to, že ten balast jen zbytečně zabírá místo v sudech a někdy i vytápěné kvasírně.
Ale chápu, že někdo nemá potřebné vybavení, vhodný drtič ale hlavně lis a zvládnutou lisovací technologii. Většina hrušek je doopravdy těžko lisovatelná.
Ale nechápu tvrzení, že z drti je pálenka lepší, voňavější, atd. Snad jen ve smyslu, že někomu chutná když je to "chlapské pití, tak to vždy bylo a být musí..."
*
Se zráním v soudcích nemám větších zkušeností. Je to už moc vysoký level náročný ve všech směrech.
Navíc si myslím, ale je to jen MŮJ osobní názor, že ovocné destiláty žádné dochucování "opáleným dřevem" apod. nepotřebují.
(Whisky, koňaky apod. nejsou mé oblíbené pití...)
Čímž nemyslím cca roční zrání, okysličování, ve starších už "neaktivních" sudech. Ale to´se dá nahradit daleko lépe udržovatelnými a hygieničtějšími pootevřenými demižony a jejích občasným "protřepáním"...
Rafael.