A ne zkvašovat nakrouhané, nakrájené či dokonce rozmixované plody. Tento způsob je vhodný jen k rychlému zbavení se přebytků, ale ne cestou k velmi kvalitnímu destilátu.
Nebyl bych tak radikální. Poklud kvasím jablka, tak z moštu, protože jablek je dost a s tekutinou se v nádobách lépe pracuje. Rozdíl v kvalitě oproti destilátu z plodů možná je, ale není nijak velký. Co se týče hruškovic, ochutnal jsem jich hodně - ať už na oficiálních degustacích nebo mezi přáteli. Mohu odpovědně říci, že na soutěžích pravidelně vítězí destiláty z podrcených plodů. Mimo jiné i proto, že hrušky v plné zralosti, kdy se jejich aroma plně rozvine (ne přezrálé) se velmi špatně moštují. Destiláty z tvrdých plodů (zejména zimních odrůd) jsou méně aromatické. Totéž ze čekat od plodů s moštovatelnou strukturou.