Pálení z moštu je všude v literatuře popisováno, jako základ výroby ušlechtilých destilátů. Po mnoha letech pálení, jak z moštu, tak z rmutu je můj názor takový, že běžný sadař bude výsledkem pálení spíše zklamán. Takto vypálený destilát je čistý jemný ideální na zrání ve dřevě klasická jablkovice nebo hruškovice vypálená jen z moštu a uskladněná ve skle postrádá spoustu chutí aromatu a vůně na které je český "uživatel" zvyklý. Já mám rád svoje pití suché, až se od něj práší, takže si klidně naleju i polotovar na kalvádos, je to jako dobrý gin. Ale návštěvu, která čeká pronikavou vůni hrušek nebo jablek tím neuctíte medově zlatý kalvádos vonící dřevem a vanilkou je něco jiného, ale pokud chce člověk jen vypálit ovocný destilát s vůní daného ovocného druhu a dále s ním nepracovat doporučuji použít rmut (je to jen můj názor).